Στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων βρέθηκε μια διάσημη Νορβηγίδα ορειβάτισσα εξαιτίας ισχυρισμών στο διαδίκτυο ότι, μαζί με την ομάδα της, προσπέρασαν έναν σοβαρά τραυματισμένο αχθοφόρο – που αργότερα κατέληξε – κατά τη διάρκεια ανάβασής τους στην κορυφή Κ2 της οροσειράς Καρακορούμ.
Σύμφωνα με το Sky News, η Χαρίλα πέτυχε τον περασμένο μήνα το ρεκόρ ταχύτερου συνολικού χρόνου ανάβασης των 14 υψηλότερων κορυφών του κόσμου, τις οποίες «κατέκτησε» διαδοχικά μέσα σε μόλις 92 μέρες.
Η τελευταία της ανάβαση ήταν στο όρος K2 στις 27 Ιουλίου, μετά από την οποία ταξίδεψε με τον Νεπαλέζο ορειβάτη Τεντζέν Σέρπα στο Κατμαντού, για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους.
WATCH: “What happened there is a disgrace. A living human was left lying so that records could be set.”
Top mountaineer, Kristin Harila, defends walking past dying Sherpa, Mohammed Hassan, in pursuit of K2 record.https://t.co/4jGlf5syS6 pic.twitter.com/g9K0zwTQd7
— The Telegraph (@Telegraph) August 10, 2023
Αυτή η ανάβαση ωστόσο σημαδεύτηκε από ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Ένας ντόπιος αχθοφόρος που συνόδευε την ομάδα που προηγούνταν εκείνης της Χαρίλα γλίστρησε σε μια στενή προεξοχή, μπλέχτηκε σε σχοινιά, και αργότερα πέθανε πάνω στο βουνό.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν online δείχνουν ορειβάτες να περνούν πάνω από τον τραυματισμένο 27χρονο Μουχάμαντ Χασάν, πατέρα τριών παιδιών από το Πακιστάν.
Δύο άνδρες που πραγματοποιούσαν ανάβαση στο Κ2 την ίδια μέρα άσκησαν κριτική στην ομάδα, λέγοντας ότι ο κ. Χασάν αντιμετωπίστηκε σαν υποδεέστερος άνθρωπος από άλλους ορειβάτες. Δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ, όπως η Daily Mail, αναφέρονται στα επικριτικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν κάτω από αναρτήσεις της Χαρίλα, χαρακτηρίζοντάς την «εγωκεντρική» και «απάνθρωπη» και κατηγορώντας τη ότι νοιάζεται περισσότερο για τα ρεκόρ παρά για τη ζωή ενός φτωχού αχθοφόρου.
Πριν λίγες ώρες, η Χαρίλα απάντησε σε όσα της καταλογίζουν με εκτενές κείμενο που ανήρτησε στα social media, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της θύμα παραπληροφόρησης και ισχυριζόμενη ότι δέχτηκε ακόμα και απειλές για τη ζωή της εξαιτίας των όσων γράφονται και λέγονται από ανθρώπους που αγνοούν τις συνθήκες της ορειβασίας.
«Είμαι εξοργισμένη από το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι κατηγορούν άλλους για αυτό το τραγικό δυστύχημα… Δεν έφταιγε κανείς για αυτό που συνέβη, δεν μπορείς να σχολιάζεις όταν δεν κατανοείς την κατάσταση και δεν είναι ποτέ ok να στέλνεις απειλές για τη ζωή ενός ανθρώπου» σημειώνει μεταξύ άλλων η 37χρονη. Όπως εξηγεί, το τραγικό περιστατικό συνέβη στο πιο επικίνδυνο σημείο του βουνού K2 που έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας αναβατών: «Πρέπει να θυμάστε ότι στα 8.000+ μέτρα, τα ένστικτα επιβίωσής σου επηρεάζουν τις αποφάσεις που παίρνεις».
Το σημείο όπου έπεσε ο Χασάν, λέει η ίδια, είναι πολύ στενό και επικίνδυνο, καλυμμένο από χιόνι και πάγο. «Δεν είδα ακριβώς τι συνέβη, αλλά ξαφνικά έπεσε και κρεμόταν από το σχοινί… Αρχικά μείναμε όλοι ακίνητοι, μάλλον από σοκ και φόβο. Έπειτα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι κρεμόταν ανάποδα και δεν μπορούσε να επανέλθει μόνος του.
Η Χαρίλα υποστηρίζει ότι, μαζί με την ομάδα της, πέρασαν περίπου 90 λεπτά προσπαθώντας να βοηθήσουν τον αχθοφόρο, μέχρι μια χιονοστιβάδα σε κοντινή περιοχή προκάλεσε ανησυχία στους Σέρπα που έρχονταν από πίσω, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέβουν το βουνό για να αναζητήσουν βοήθεια. «Εμείς αποφασίσαμε να συνεχίσουμε, αφού η συγκέντρωση πολλών ατόμων στο στενό πέρασμα θα δυσχαίρενε τις προσπάθειες διάσωσης» γράφει η ορειβάτισσα, συμπληρώνοντας ότι ο κάμερα μαν της έμεινε πίσω για περίπου 2,5 ώρες προσπαθώντας να βοηθήσει τον αχθοφόρο ενώ άλλοι τον προσπερνούσαν.