ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Βραζιλία: Τεράστια πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο της Μπραζίλια – 12.000 στρέμματα καμμένα

Το εθνικό πάρκο της Μπραζίλια έχει έκταση 300.000 στρέμματα

Βραζιλία: Τεράστια πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο της Μπραζίλια – 12.000 στρέμματα καμμένα

Χθες, Κυριακή (15/9), τεράστια φωτιά ξέσπασε στο εθνικό πάρκο της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, στην Μπραζίλια. Την ίδια στιγμή, σε όλη την χώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δεκάδες πυρκαγιές.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και η σύζυγός του Ροζανγκέλα ντα Σίλβα πέταξαν πάνω από το κομμάτι του εθνικού πάρκου που έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της βραζιλιάνικης προεδρίας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τους πυροσβέστες για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες», έγραψε ο Λούλα ντα Σίλβα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί φέτος στη Μπραζίλια, όπου έχει να βρέξει εδώ και 145 ημέρες, ενώ το ποσοστό υγρασίας στην πόλη είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής 12.000 στρέμματα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Τσίκο Μέντες για την προστασίας της βιοποικιλότητας (ICMBio) που διαχειρίζεται τα εθνικά πάρκα της Βραζιλίας.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης θα συνεχιστούν όλη τη νύκτα στο πάρκο, που έχει έκταση 300.000 στρεμμάτων.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την ημέρα που ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Φλάβιο Ντίνο επέτρεψε στην κυβέρνηση να ξεπεράσει το ανώτατο όριο δαπανών για να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά των πυρκαγιών που μαίνονται στη Βραζιλία, τις οποίες χαρακτήρισε «πανδημία».

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη μέγιστη και πλέον αποτελεσματική βοήθεια, με την πρόφαση ότι σεβόμαστε έναν κανόνα που δεν περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα», δήλωσε ο Ντίνο, ο οποίος ήταν ως τον Ιανουάριο υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Λούλα.

«Στόχος είναι να λύσουμε εντελώς τα χέρια του βραζιλιάνικου κράτους» για να προστατεύσει τους ανθρώπους που πλήττονται από τις φλόγες, κυρίως στον Αμαζόνιο, πρόσθεσε.

Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει μέχρι στιγμής φέτος τον Σεπτέμβριο στη Βραζιλία (55.517) έχουν ξεπεράσει σε αριθμό αυτές που είχαν καταγραφεί στη διάρκεια όλου του Σεπτεμβρίου το 2023 (46.498), σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο διαστημικών μελετών (INPE).

Οι πυρκαγιές στη Βραζιλία εξαπλώνονται πιο εύκολα λόγω της ιστορικών διαστάσεων ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, την οποία οι ειδικοί την συνδέουν με τα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο υγρασίας και την, σχεδόν, ανύπαρκτη βροχόπτωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι καπνοί που εκλύονται από τις διάφορες πυρκαγιές επηρεάζουν πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.