Η βρετανική κινηματογραφική εταιρεία Cineworld αποφάσισε να σταματήσει την προβολή της ταινίας «The Lady Of Heaven» με θέμα την ζωή μιας από τις κόρες του Μωάμεθ, της Φάτιμα, μετά από τις διαδηλώσεις εκατοντάδων μουσουλμάνων έξω από τους κινηματογράφους στους οποίους γινόταν η προβολή της επίμαχης ταινίας.
Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε πόλεις της Βρετανίας το τετραήμερο των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ. Όμως, επί τέσσερις μέρες εξοργισμένοι μουσουλμάνοι κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά της ταινίας ζητούσαν επίμονα να σταματήσει η προβολή της καθώς υποστήριζαν πως η ταινία είναι «βλάσφημη» και περιέχει «ιστορικές ανακρίβειες».
Αγανακτισμένοι μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από κινηματογράφους στο Μπράντφορντ, στο Μπόλτον, στο Μπέρμιγχαμ και στο Σέφιλντ με την απαίτηση να σταματήσει η προβολή της ταινίας «The Lady Of Heaven». Η κινηματογραφική εταιρεία Cineworld απέσυρε την ταινία από τους κινηματογράφους των παραπάνω πόλεων υπό τον φόβο των επεισοδίων και παρά το υψηλό της κόστος, που ανέρχεται σε 12 εκατ. βρετανικές λίρες. Όμως, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, η προβολή της ταινίας συνεχίζεται σε κινηματογράφους του Λονδίνου.
Βίντεο που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο δείχνει τον διευθυντή κινηματογράφου να απευθύνεται στο εξοργισμένο πλήθος και να επιβεβαιώνει την διακοπή της προβολής της ταινίας ενώ κάποιοι φωνάζουν «Allahu Akbar».(Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).
Πάντως, ο παραγωγός της ταινίας Μαλίκ Σλίμπακ δήλωσε πως η απόσυρση της ταινίας από τους κινηματογράφους είναι «απαράδεκτη» και κατηγόρησε την κινηματογραφική εταιρεία πως «υπέκυψε στους ακραίους ισλαμιστές».
Ο ίδιος, ευχαρίστησε στο Twitter τους διαδηλωτές για την «ανέξοδη διαφήμιση» που κάνουν στην ταινία του και αποκάλυψε πως συρρέουν στους κινηματογράφους για να την δουν άνθρωποι που δεν γνώριζαν την κυκλοφορία της πριν τις διαδηλώσεις. Ο παραγωγός της ταινίας πριν την προβολή της είχε δηλώσει πως «δεν έχει σκοπό να προσβάλει τους μουσουλμάνους» ενώ τόνισε πως γνωρίζει ότι στην ταινία του «περιλαμβάνονται χαρακτήρες που είναι πολύ ιεροί για σχεδόν 2 δισ. ανθρώπους».
Η Φάτιμα, μια νεαρή γυναίκα «χωρίς πρόσωπο», καλυμμένη με μακρύ, λευκό πέπλο
Η επίμαχη «made in Britain» ταινία ξεκινά με την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και παρουσιάζει ένα ορφανό αγόρι, που οι δικοί του εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές ενώ συνεχίζει με την ιστορία ζωής της Φάτιμα, της μικρότερης κόρης του προφήτη Μωάμεθ. Η ισλαμική παράδοση απαγορεύει την απεικόνιση θρησκευτικών προσωπικοτήτων και όποτε αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν είχε γίνει αιτία για διαδηλώσεις ή ακόμα και δολοφονίες με την κατηγορία της βλασφημίας.
Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Έλι Κινγκ παρουσιάζει την Φάτιμα ως ένα χαρακτήρα χωρίς πρόσωπο, μια νεαρή γυναίκα καλυμμένη με μακρύ, λευκό πέπλο, ώστε να αποφύγει να κατηγορηθεί για έλλειψη σεβασμού από τους μουσουλμάνους.
Όμως, οι διαδηλωτές κατηγορούν τους δημιουργούς της ταινίας για ανακριβή παρουσίαση της θρησκευτικής ιστορίας και αρνητική παρουσίαση των πιο σημαντικών θρησκευτικών προσωπικοτήτων του Ισλάμ. Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Σεΐχης Γιάσερ αλ Χαμπίμπ με καταγωγή από το Κουβέιτ και μελετητής του Σιισμού (Σιίτες), ενός από τους δύο βασικούς κλάδους του Ισλάμ.
Το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται στην ιστορία του Ισλάμ αντλώντας πληροφορίες από σιιτικές και σουνητικές πηγές. Συνελήφθη στο Κουβέιτ το 2003, όταν εξέφρασε την αρνητική του άποψη για τον Αμπού Μπακρ, πεθερό και στενό σύμβουλο του Μωάμεθ. Φυλακίστηκε και μετά την αποφυλάκισή του ζήτησε άσυλο στη Βρετανία, όπου ζει μέχρι σήμερα.