ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ'τον Τάιλερ και μπρος»!

Χ.Φίνιξ: Άνδρας που ζει με διαταραχή γέλιου όπως ο Τζόκερ κατηγορεί τον ηθοποιό ότι έκλεψε την περσόνα του

Ο άνδρας, από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, πάσχει από «ψευδοβολβική παράλυση» (PBA) ή «συναισθηματική ακράτεια»

Χ.Φίνιξ: Άνδρας που ζει με διαταραχή γέλιου όπως ο Τζόκερ κατηγορεί τον ηθοποιό ότι έκλεψε την περσόνα του

Η αναμονή για τους θαυμαστές του Τζόκερ και του Χοακίν Φίνιξ έχει τελειώσει, με την ταινία «Joker: Folie à Deux» να κάνει την πρεμιέρα του στον κινηματογράφο. 

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής κριτικές γύρω από το πολυαναμενόμενο sequel δεν είναι και οι καλύτερες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει ένας άνδρας που πιστεύει ότι του αξίζουν κάποια εύσημα για τη βοήθεια που παρείχε στον Joaquin Phoenix ώστε να δημιουργήσει την περσόνα του «κλόουν πρίγκιπα του εγκλήματος».

Ο λόγος για τον Scott Lotan, που ζει με μια πάθηση γέλιου όπως ακριβώς και του Τζόκερ, η οποία του πυροδοτεί ανεξέλεγκτες κρίσεις γέλιου, ή ακόμα και δακρύων, με τα υπερβολικά συναισθήματα αυτά να εμφανίζονται σε αρκετές στιγμές.

Ο άνδρας, από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, πάσχει από «ψευδοβολβική παράλυση» (PBA) ή «συναισθηματική ακράτεια». Πρόκειται για μια νευρολογική ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS). Ειδικότερα, τον κάνει να ξεσπά σε επώδυνα και εξαντλητικά επεισόδια γέλιου, τα οποία μπορεί να διαρκούν έως και δέκα λεπτά κάθε φορά.

Ο Lotan δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στα κακόβουλα γέλια του, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν στις πιο ακατάλληλες στιγμές, όπως στον απόηχο ενός τραγικού δυστυχήματος στο οποίο σκοτώθηκαν η αρραβωνιαστικιά και η μητέρα του.

Μετά την κυκλοφορία του «Τζόκερ» το 2019, μοιράστηκε στο LADbible τις σκέψεις του σχετικά με την ερμηνεία του Φίνιξ, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί πως ο σταρ έκανε εξαιρετική δουλειά στο να απεικονίσει τους αγώνες που πραγματοποιούν όσοι πάσχουν από PBA (Pseudobulbar Affect).

Ωστόσο, πιστεύει πως ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς θα έπρεπε να του είχαν κάνει τουλάχιστον μία αναφορά επειδή τους βοήθησε να τελειοποιήσουν το μανιώδες γέλιο του χαρακτήρα της DC, κατηγορώντας τους ότι «έκλεψαν την προσωπικότητά του» χωρίς καμία αναγνώριση.

«Χοακίν, έκλεψες την προσωπικότητά μου!»

Μιλώντας στο LADbible το 2022, ο Lotan δήλωσε:

«Εντάξει, Χοακίν, δεν τρως κρέας, θέλεις να προστατεύσεις όλα τα ζώα – αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους; Εννοώ ότι έκλεψες την προσωπικότητά μου.

Πήρες την ταυτότητά μου, την έβαλες στην οθόνη, έβγαλες εκατομμύρια, και δεν μπορείς να βοηθήσεις μια κοινότητα; Δεν μπορείς να κάνεις μια δωρεά για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή για τη Νόσο του Πάρκινσον ή για οποιαδήποτε άλλη πάθηση; Δεν το καταλαβαίνω.

Έχω παρακολουθήσει τις συνεντεύξεις τόσο του Todd Phillips όσο και του Joaquin, οι οποίοι κάνουν αναφορά σε αυτό το γέλιο, αλλά και στο πώς αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη του πραγματικού χαρακτήρα».

Lotan: «Δεν αναγνωρίστηκε η βοήθειά μου»

Ο ίδιος, πατέρας δύο παιδιών, εξήγησε πως θεωρεί άδικο το ότι η κοινότητα που παρείχε το σχέδιο για ένα βασικό στοιχείο του χαρακτήρα του Φίνιξ δεν ανταμείφθηκε για τη βοήθειά της.

«Σε κανένα σημείο, σε μία από τις πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών, δεν απλώσατε το χέρι ώστε να κάνετε κάτι για τη συγκεκριμένη κοινότητα», διαμαρτυρείται ο Lotan.

«Η πραγματικότητα είναι ότι όταν κοιτάζετε τα βίντεό μου στο YouTube και βλέπετε την ταινία, σκέφτεστε την ιστορία μου… Κατά κάποιον τρόπο βοήθησε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ίδιου του Τζόκερ», δήλωσε ο πάσχων από PBA.

«Καμία αναγνώριση από τον Τοντ Φίλιπς, καμία αναγνώριση από τον Χοακίν ή οτιδήποτε άλλο. Όχι ότι επιδιώκω να έρθετε να με πληρώσετε, αλλά κάντε κάτι για την κοινότητα» πρόσθεσε.

Πώς είναι η ζωή ενός ανθρώπου με PBA

Η απογοήτευση του Lotan πιθανότατα πυροδοτήθηκε από τη ζωή του ως ατόμου που ζει με PBA. Το 2021 δήλωσε στο LADbible πως σε εστιατόρια αρνήθηκαν να τον εξυπηρετήσουν και του ζήτησαν να φύγει, καθώς το γέλιο του έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα.

«Πολλές φορές αν βγω για ποτό με φίλους, υπάρχει κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση που πιστεύει ότι γελάω εις βάρος του και θα επιχειρήσει να ξεκινήσει καβγά», εξήγησε.

Εξομολογούμενος για το πώς η ασθένειά του επηρέασε τη διαχείριση του πένθους του μετά τον θάνατο της μητέρας του και της αρραβωνιαστικιάς του το 2003, ο 47χρονος αποκάλυψε ότι εξαιτίας του γέλιου του έπρεπε να «απομακρυνθεί» από τους άλλους πενθούντες στις κηδείες.

Για τον Lotan, η διαταραχή έχει επίσης και σωματικά συμπτώματα, καθώς το γέλιο του οδηγεί συχνά σε δυσάρεστο πνιγμό – κάτι που εξήρε στη βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνεία του Phoenix.

«Το πνίξιμο προέρχεται από την προσπάθειά μου να πάρω ανάσα, έχοντας απελπισμένη ανάγκη να αναπνεύσω. Επίσης, το σάλιο συσσωρεύεται στο στόμα σου και, καθώς τραβάς μια ανάσα, το σάλιο πηγαίνει σε λάθος αγωγό», περιέγραψε.

«Ο λαιμός μου πονάει πολύ, με αποτέλεσμα να κουνάω το κεφάλι μου για να ανακουφίσω την πίεση, κάτι που μερικές φορές κόβει τον αέρα».

Ο Lotan σημείωσε ότι το να πάσχεις από PBA «βαραίνει επίσης το μυαλό σου», καθώς η πάθηση είναι ευρέως παρεξηγημένη, οπότε οι άνθρωποι συχνά έχουν «προκαταλήψεις» σχετικά με το υπόβαθρο πίσω από τo γέλιο του.

Στο τέλος εξήρε την απεικόνιση του Phoenix, παραδεχόμενος: «Νομίζω ότι αποτύπωσε το αίσθημα της απομόνωσης και της απογοήτευσης εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης από τους άλλους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.