Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε σε μια γραπτή δήλωση στην οποία αναδεικνύει τα τρωτά σημεία και τα λάθη της διαχείρισης της κατάστασης. 

Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από τη γραπτή δήλωσή του:

«Ένα χρόνο μετά την τρομερή επίθεση κατά του Ισραήλ, η κατάσταση χειροτερεύει. Οι άνθρωποι στην περιοχή είναι πιο ανασφαλείς από ποτέ και έχουν παγιδευτεί σε έναν ατελείωτο κύκλο βίας, μίσους και εκδίκησης.

Ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πλήρους πυρκαγιάς που η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λυπάται και απορρίπτει την κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων με την εκτόξευση πυραύλων από τη Χεζμπολάχ.

Ανησυχούμε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, όπου η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Λιβανέζοι είναι πλέον εκτοπισμένοι, ενώ 60.000 Ισραηλινοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Βόρειο Ισραήλ.

Τότε η εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι κλιμακούμενη και φέρνει την περιοχή πιο κοντά στον πόλεμο. Ταυτόχρονα, οι νέες εξελίξεις στη Δυτική Όχθη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Καμία στρατιωτική λύση δεν θα φέρει μέλλον στον λαό του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία.

Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τους Άραβες εταίρους της για τρόπους προώθησης και εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, η ΕΕ συγκέντρωσε έναν τεράστιο αριθμό μελών του ΟΗΕ πίσω από αυτήν την πολιτική λύση.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν τον σκοπό με την πεποίθηση ότι είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Η ΕΕ θεωρεί ότι μια άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων και να αποκλιμακωθεί αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την περιοχή που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΕΕ έχει ζητήσει με συνέπεια αυτό και εργάζεται με εταίρους για να το επιτύχει. 

Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για να ανοίξει το δρόμο για διπλωματία σε διάφορα μέτωπα. Τα ουσιαστικά βήματα περιλαμβάνουν τώρα την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας στον Λίβανο για τις προεδρικές εκλογές, την ανάπτυξη του Λιβανικού Στρατού στο Νότο, μια πιο ισχυρή εντολή για την UNIFIL και την οργάνωση μιας επείγουσας ανθρωπιστικής διάσκεψης.

Η ώρα για την κατάπαυση του πυρός είναι τώρα, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.

Η επέτειος της 7ης Οκτωβρίου απλώς ενισχύει τις προσπάθειες της ΕΕ για την ανάγκη επίτευξης αυτής της περιφερειακής εκεχειρίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!