ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας με τα ακόμα πιο φαιδρά media γράφτηκε κι αυτό: «Αδειάζουν τα ράφια στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ»!

Αμετακίνητη η κυβέρνηση για το αντιμόνιο στη Χίο – Οι εταιρείες που «παίζουν» μπάλα

«Φουντώνει» η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και της τοπικής κοινωνίας της Χίου, σχετικά με τον διαγωνισμό που έχει προκηρυχτεί από τον Ιανουάριο για την εξόρυξη αντιμονίου στο βόρειο τμήμα του νησιού στην περιοχή της Κεράμου.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε ερώτηση για το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου με το οποίο ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού, λέγοντας πως η απόφαση του ΥΠΕΝ δεν έχει αλλάξει.

Κάποιοι ήλπιζαν ότι ο νέος υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ίσως είχε διαφορετική στάση από τον προκάτοχό του στο ζήτημα αυτό, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Οι κάτοικοι έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο, καθώς πέρα από την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, η εξόρυξη του αντιμονίου, απελευθερώνει μια τοξική σκόνη, η οποία είναι καρκινογόνα. Εναντίον έχει ταχθεί και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει, καθώς το αντιμόνιο είναι ένα σπάνιο μέταλλο, ιδιαίτερα πολύτιμο για τις νέες τεχνολογίες και κυρίως την πολεμική βιομηχανία, αφού χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πυρομαχικών.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση τροφοδοτούνταν κυρίως από τη Ρωσία , την Κίνα και το Τατζικιστάν, όμως λόγω των κυρώσεων αλλά και περιορισμών στην εξαγωγή του που έχει επιβάλλει η Κίνα, η τιμή του έχει τετραπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, μετατρέποντας το παρατημένο ορυχείο στη Χίο σε «φιλέτο».

Τέσσερις εταιρίες έχουν καταθέσει επίσημη προσφορά για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος: η θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι,  η θυγατρική της ΗΡΑΚΛΗΣ- Lafarge, Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική ΑΕ, η  Geotest  και η Γαία Μελετών ΑΕ, από τη Βόρεια Ελλάδα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ίσως εκπροσωπεί ξένη εταιρία που θα εμφανιστεί αργότερα.