ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότηση: Tα βασικά προβλήματα στον κλάδο των logistics

Η έλλειψη προσωπικού, η χρηματοδότηση και οι υποδομές είναι τα βασικά προβλήματα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των logistics και των μεταφορών.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω των συνεχιζόμενων παγκόσμιων συγκρούσεων, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των νέων κυβερνητικών πολιτικών, της βελτίωσης ή επιδείνωσης των διεθνών σχέσεων, των πιθανών κυρώσεων ή της απροσδόκητης απότομης ανόδου των ναύλων και άλλων έκτακτων συνθηκών λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να αυξήσει το κόστος κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας ή να τη διακόψει εντελώς, εμποδίζοντας τις μονάδες να φτάσουν στις εγκαταστάσεις.

Περιβάλλον και εργατικό δυναμικό

Οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το περιβάλλον, αλλά επηρεάζονται εξίσου εύκολα από τις μεταβολές του καιρού και του κλίματος.

Η απαίτηση για ταχύτητα πρέπει να σταθμίζεται έναντι της βιωσιμότητας αυτών των λειτουργιών, ενώ οι περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν να δημιουργήσουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται παγκοσμίως ότι ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70% των επιχειρήσεων του κλάδου πάσχουν από ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Φυσικά, η έλλειψη εργαζομένων για τη μεταφορά εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παραγωγής και την απώλεια κερδών.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια βιομηχανία, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδας (ΕΕL.ΒΕ), δρ Δημήτριος Τσιτσάμης, είναι απαραίτητη η δημιουργία σύγχρονων μεταφορικών συνδέσεων, με έμφαση στην ασφάλεια και την ταχύτητα.

Ενώ αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, σημείωσε ότι καταγράφονται τεράστιες ανάγκες σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας για εξειδικευμένους επιστήμονες, οδηγούς φορτηγών και χειριστές.

Αντίστοιχα η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, εξηγούσε ότι «τα logistics είναι παντρεμένα με τη βιομηχανία.

Αδημονούμε και ανυπομονούμε ο κλάδος να προχωρήσει μπροστά, να λειτουργήσουν οι υποδομές που λείπουν, για να κάνουμε και εμείς οι βιομήχανοι ακόμα καλύτερα τη δουλειά μας».

Εθνική στρατηγική για την εφοδιαστική αλυσίδα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξάλλου, σε κυβερνητικό επίπεδο, στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας τoυ εθνικού συστήματος μεταφορών και logistics αλλά και η ανάδειξη της Ελλάδας ως ισχυρού διαμετακομιστικού κόμβου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Χρήστο Σταϊκούρα, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο του κλάδου, να επισημαίνει ότι η προσπάθεια του υπουργείου επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες.

  • Την αναβάθμιση των υποδομών, με τη δημιουργία νέων εμπορευματικών κέντρων, την ενίσχυση του ρόλου του σιδηρόδρομου και τη σύνδεσή του με τους εμπορικούς λιμένες.
  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του κλάδου.
  • Τη βιώσιμη και πράσινη εφοδιαστική, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα.
  • Τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου.

Η ΔΕΘ-Helexpo προκηρύσσει διαγωνισμό σχεδιασμού του επετειακού λογοτύπου των 100 χρόνων

Μετά το μεγάλο όπως αποδείχτηκε πολιτικό σκάνδαλο που αφορά το λογότυπο του μετρό της Θεσσαλονίκης η ΔΕΘ-Helexpo προκηρύσσει διαγωνισμό σχεδιασμού του επετειακού λογοτύπου των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, με ημερομηνία υποβολής των προσφορών στις 20/12. Ο εικαστικός διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας και είναι ανοιχτός σε επαγγελματίες (αρχιτέκτονες, γραφίστες, διαφημιστές, εικαστικούς κ.ά.), αποφοίτους, φοιτητές και σπουδαστές (Πολυτεχνείου, Καλών Τεχνών, Εικαστικών και άλλων συναφών σχολών), καθώς και σε ιδιώτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές, χωρίς περιορισμό στον αριθμό μελών κάθε ομάδας, ενώ ο δημιουργός της πρότασης που θα κερδίσει το πρώτο Βραβείο θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο και τρίτο Βραβείο θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ το καθένα. Η ΔΕΘ-HELEXPO, με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, όρισε Οργανωτική και Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των συμμετοχών και να επιλεγεί ένα λογότυπο, το οποίο «θα αναδεικνύει την ιστορία, τις αξίες και την προσφορά του φορέα στην Ελλάδα και διεθνώς», όπως αναφέρεται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εκτινάχτηκαν τα έσοδα του ΟΠΑΠ λόγω Τζόκερ: Οι Έλληνες παίζουν σαν τρελοί μήπως κερδίσουν και σωθούν

Η πραγματική κατάσταση της οικονομικής στάθμης των Ελλήνων πολιτών φαίνεται από την άνοδο του ΟΠΑΠ, του οποίου τα κέρδη έχουν πραγματικά εκτιναχθεί διότι απλούστατα όλοι παίζουν Τζόκερ από το πρωί μέχρι το βράδυ με την ελπίδα ότι θα γίνουν εκατομμυριούχοι και θα ξεφύγουν από τις μίζερες ζωές τους. Τις βάσεις ώστε να ξεπεράσει το guidance που είχε δώσει η διοίκηση για τα EBITDA του 2024 έβαλε ο ΟΠΑΠ. Το εξαιρετικό τρίτο τρίμηνο που ανακοίνωσε, εκτιμήθηκε δεόντως από τους αναλυτές που τώρα αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν ο στόχος να ξεπεραστεί. Με τη διοίκηση να έχει αναφέρει πως τα EBITDA θα κινηθούν προς το υψηλό της πρόβλεψης, δηλαδή τα 770 εκατ. ευρώ, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να κινηθεί και αρκετά υψηλότερα, ακόμη και στα 785 εκατ. ευρώ. Μία από τις αιτίες της ισχυρής ανόδου, στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν, φυσικά, η επίδοση του Τζόκερ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από αριθμολαχεία το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 200 εκατ., αυξημένα κατά 20,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του Mega τζάκποτ των 19 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ, το οποίο ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του παιχνιδιού και αποτέλεσμα 35 (!) συνεχόμενων κληρώσεων χωρίς νικητή. Την ίδια στιγμή, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των οικονομικών επιδόσεων στο 9μήνο, η διοίκηση δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους αναλυτές για τον λόγο που δεν αναθεωρεί επί τα βελτίω το guidance, δεδομένου του πολύ ισχυρού σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε ο Οργανισμός, αλλά και διότι ιστορικά το 4ο τρίμηνο κάθε χρονιάς είναι το ισχυρότερο για τον ΟΠΑΠ. Ο CEO, Γιαν Κάρας, είπε πως απουσιάζει από τον ορίζοντα κάποιος λόγος ανησυχίας που δυνητικά θα αποτελούσε εμπόδιο για την αλλαγή, ωστόσο οι επικεφαλής θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης λίγο πριν από τη λήξη της χρονιάς και επανέλαβε πως αισθάνονται σίγουροι για την επίτευξη του στόχου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Την στιγμή που οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ αποκηρύσσουν τις ανεμογεννήτριες η Amazon θέλει να «φυτέψει» κι άλλες στην Ελλάδα!

Παρά τις προειδοποιήσεις από την επιστημονική κοινότητα και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ θα πραγματοποιήσουν στροφή 180 μοιρών Σώτη αφορά τις ανεμογεννήτριες, η Amazon, δίνει 1 δισ. δολ. για να γεμίσει την Ελλάδα με αιολικά πάρκα. Μάλιστα, τη σχετική ανακοίνωση «χειροκρότησε» και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. «Η καθαρή ενέργεια εκτοξεύει την ανάπτυξη προς το μέλλον, δίνοντας μας τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να προχωρήσουμε και σε άλλες δραστηριότητες, αλλά ενισχύει και την προοπτική της εθνικής, ενεργειακής ανεξαρτησίας. Αυτός είναι ο στόχος. Η πλήρης αλλαγή προτύπου για την ελληνική οικονομία, η μετάβαση σε μία οικονομία που θα παράγει η ίδια άφθονη, φθηνή και καθαρή ενέργεια, που θα της επιτρέπει να είναι ένας φάρος ανάπτυξης και προόδου στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Σκυλακάκης. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Κατά συνέπεια αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων καλωδιώσεων. Που θα στηθούν αιολικά πάρκα Με τα εν λόγω αιολικά πάρκα, η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων, που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα έχουν, ήδη, υπογραφεί τέσσερις συμφωνίες προμήθειας ενέργειας (Power Purchase Agreements), οι οποίες αφορούν σε τρία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα, δύο εξ' αυτών των συμφωνιών αφορούν στο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο (βόρειος και νότιος αιολικός σταθμός Βερμίου) στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, ενώ ακόμη δύο στα αιολικά πάρκα στις περιοχές Μεσοκορφή και Κούκουρας στην Πελοπόννησο. Όπως επισημάνθηκε, η κατασκευή των υποδομών έχει, ήδη, ξεκινήσει, και το 2026 τα νέα, αιολικά πάρκα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά.  Συνολικά, ως αποτέλεσμα των έργων, εκτιμάται ότι θα παραχθεί καθαρή ενέργεια, που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 200.000 ελληνικών νοικοκυριών, ετησίως. Η παραγόμενη ενέργεια από τα νέα έργα θα περνάει κατευθείαν στο κεντρικό δίκτυο, καλύπτοντας τόσο τις λειτουργικές ανάγκες της Amazon όσο και τις ανάγκες τοπικών επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και νοικοκυριών. Και το ερώτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι; Μήπως με άρμα την «πράσινη ανάπτυξη», η ενέργεια ιδιωτικοποιείται στην Ελλάδα.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σε άνοδο ο ΟΠΑΠ – Ο κόσμος στρέφεται στα «τυχερά» παιχνίδια

Ένα ιδιαίτερα ισχυρό τρίμηνο προβλέπουν οι αναλυτές πως θα είναι το τρίτο της χρονιάς για τον ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός ανακοινώνει αύριο τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου και σε preview η AXIA Research τονίζει πως αναμένει ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για τον ΟΠΑΠ λόγω της ισχυρής αύξησης του GGR, μεταξύ άλλων λόγω της ομαλοποίησης των payouts, της υψηλότερης στοιχηματικής δραστηριότητας (υποστηρίχθηκε από το EURO 2024) έναντι του περυσινού τρίτου τριμήνου και τη συνεχιζόμενη ζήτηση για τα παιχνίδια online καζίνο. Όσο για τη δραστηριότητα στη λοταρία, καταλύτης θα είναι το Τζόκερ που κατέγραψε το δεύτερο μεγαλύτερο τζάκποτ στην ιστορία του παιχνιδιού, ενώ υποστηρικτική είναι και η αύξηση του κόστους ανά στήλη για το παιχνίδι. Έτσι, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση του λειτουργικού κόστους, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει σημαντική βελτίωση και στα περιθώρια κέρδους. Με βάση τις επιδόσεις που θα ανακοινωθούν οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο ΟΠΑΠ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο guidance της διοίκησης για EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ το 2024. Η Axia διατήρησε τη σύσταση αγοράς της μετοχής του ΟΠΑΠ και ανεβάζει την τιμή στόχο στα 16,40 ευρώ, που με βάση τη χθεσινή υποχώρηση της μετοχής κάτω από τα 15 ευρώ δίνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 10%.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >