ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Από πάνω πόλεμος, θα καταστραφούμε. Από κάτω, όλα καλά» έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. «Από πάνω και κάτω πόλεμος», τι θα γίνει;
prodeals

Επιτέλους ψηφιοποιούνται οι εξαλείψεις υποθηκών από στεγαστικά δάνεια

Όσοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, βάζοντας υποθήκη στο ακίνητό τους, γνωρίζουν.

Όταν και αφού έχουν αποπληρώσει το σύνολο του δανείου, μαζί με τους τόκους, η διαδικασία «εξάλειψης» δηλαδή το περιβόητο «χαρτί» ανάκτησης της απόλυτης ιδιοκτησίας του ακινήτου από την Τράπεζα, είναι μια χρονοβόρος, δαπανηρή και πραγματικά οδυνηρή διαδικασία πολύμηνης ταλαιπωρίας. Δεν αρκεί μια βεβαίωση της Τράπεζας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρέπει ο δικηγόρος να πάρει τα απαραίτητα νόμιμα δικαιολογητικά με το ιστορικό του δανείου, να τα καταθέσει στο δικαστήριο, να συμφωνήσει με τον δικηγόρο της τράπεζας, να οριστεί δικάσιμος, να βγει η απόφαση, να πάει η απόφαση στο Κτηματολόγιο και κάποια στιγμή να αποκτηθεί η ιδιοκτησία. Τώρα, γίνεται μια προσπάθεια όλα αυτά να τελειώσουν: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το Κτηματολόγιο και σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών δημιουργούν ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία η ανωτέρω διαδικασία στο σύνολό της θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς την ταλαιπωρία του δανειολήπτη. Μακάρι…

Χρυσάφι και bitcoin κυριάρχησαν το 2024

Όσοι τόλμησαν να εμπιστευτούν τον χρυσό, το bitcoin και τον Δείκτη S&P 500 ταυτόχρονα, σήμερα έχουν αποκομίσει απίστευτα κέρδη. Για πρώτη φορά στην Ιστορία το χρυσάφι και ο βαρύς χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 καταγράφουν ταυτόχρονα κέρδη της τάξης του 30%. Το bitcoin εκτοξεύθηκε πάνω από τις 100.000 δολάρια την περασμένη εβδομάδα και τώρα διαπραγματεύεται πάνω από τις 96.000. Η συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του έτους. Κάποια στιγμή έφτασε κοντά στα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή όσο και η κεφαλαιοποίηση της Apple. Η τελευταία φορά που είδαμε την τιμή του χρυσού να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του +30% σε έναν χρόνο, ήταν το 2010 αμέσως μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση της Lehman Brothers. Για το χρυσάφι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ποιος αγοράζει και τι. Οι κεντρικές τράπεζες συσσωρεύουν χρυσό με ρυθμό ρεκόρ, καθώς μόνον τον Οκτώβριο αγόρασαν 60 τόνους χρυσού. Η Ινδία αγόρασε 77 τόνους και η Τουρκία 72 τόνους χρυσού. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει 694 τόνους χρυσού από την αρχή της χρονιάς. Η Κίνα σήμερα, κατέχει 193 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα χρυσού. Τα αποθέματα χρυσού της Κίνας έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια ουγκιές τα τελευταία δύο χρόνια. Για το bitcoin τα στοιχεία για τις εξορύξεις και την αποταμίευση παραμένουν θολά και ανεπίσημα. Υπάρχει όμως μια προφανής επενδυτική δίψα και μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που έχει επισήμως δηλώσει την πρόθεσή της να εντάξει το οικοσύστημα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο χρηματοπιστωτικό mainstream, με θεσμική υιοθέτηση και ρύθμιση των καθημερινών πληρωμών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επιτέλους ψηφιοποιούνται οι εξαλείψεις υποθηκών από στεγαστικά δάνεια

Όσοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, βάζοντας υποθήκη στο ακίνητό τους, γνωρίζουν. Όταν και αφού έχουν αποπληρώσει το σύνολο του δανείου, μαζί με τους τόκους, η διαδικασία «εξάλειψης» δηλαδή το περιβόητο «χαρτί» ανάκτησης της απόλυτης ιδιοκτησίας του ακινήτου από την Τράπεζα, είναι μια χρονοβόρος, δαπανηρή και πραγματικά οδυνηρή διαδικασία πολύμηνης ταλαιπωρίας. Δεν αρκεί μια βεβαίωση της Τράπεζας. Πρέπει ο δικηγόρος να πάρει τα απαραίτητα νόμιμα δικαιολογητικά με το ιστορικό του δανείου, να τα καταθέσει στο δικαστήριο, να συμφωνήσει με τον δικηγόρο της τράπεζας, να οριστεί δικάσιμος, να βγει η απόφαση, να πάει η απόφαση στο Κτηματολόγιο και κάποια στιγμή να αποκτηθεί η ιδιοκτησία. Τώρα, γίνεται μια προσπάθεια όλα αυτά να τελειώσουν: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το Κτηματολόγιο και σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών δημιουργούν ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία η ανωτέρω διαδικασία στο σύνολό της θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς την ταλαιπωρία του δανειολήπτη. Μακάρι...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Πόλεμος» για την «καρέκλα» του Υπερταμείου

Εδώ και λίγες ημέρες έχει βγει στον αέρα η προκήρυξη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Υπερταμείο ή Growthfund αν προτιμάτε, το οποίο μεγαλώνει καθώς συγχωνεύεται και απορροφά το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ και προς τον επόμενο Απρίλιο – Μάιο μετατρέπεται και τυπικά σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (sovereign fund). Τη διαδικασία «τρέχει» η γνωστή Stanton Chase και έχει δοθεί προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση το αργότερο μέχρι την 11η Δεκεμβρίου 2024. Ο νυν CEO του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, όπως δήλωσε χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, θα είναι υποψήφιος, όπως αναμένεται να είναι και ο Δημήτρης Πολίτης, νυν CEO του ΤΑΙΠΕΔ. Από εκεί και πέρα αρκετοί θεωρούν βέβαιο πως θα υπάρξουν και άλλες «δυνατές» υποψηφιότητες όπως και κάποιες όχι και τόσο δυνατές, με την τελική επιλογή να κάνει η Stanton Chase, η οποία και θα παραδώσει τη short list στον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη. Το ΥΠΟΙΚ είναι ο μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου και ο υπουργός θα ενημερώσει για την επιλογή του νέου CEO από τους προτεινόμενους στη short list. Όπως καταλαβαίνετε η μάχη για την καρέκλα του ταμείου θα έχει πολλούς υποψηφίους και  αναμένεται σκληρή. Σημειώστε επίσης πως στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει αυτόνομη και την επόμενη ημέρα του Ταμείου. Και για τη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου του PPF θα υπάρξει προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης, με τον νυν επικεφαλής Παναγιώτη Σταμπουλίδη, να επιθυμεί να παραμείνει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Προχωράει η μεγάλη επένδυση της DEMO για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο

Προχωράει η μεγάλη επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο στην Αττική. Το παραγωγικό αυτό project που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ως στόχο τη δημιουργία από το μηδέν κλάδου Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα. Αποτελεί, δε, μέρος ενός συνολικού επενδυτικού πλάνου ύψους 356 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2027 που εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης της DEMO διεθνώς και την είσοδό της σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική όπως η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Στο ίδιο επενδυτικό πλάνο εντάσσεται και το παραγωγικό hub στη ΒΙΠΕ της Τρίπολης για την παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, αλλά και το κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Eurobank ετοιμάζεται να απορροφήσει την Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank -όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες- είχε από καιρό καλύψει την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) που απαιτούσε η Φρανκφούρτη. Αυτό όμως ίσχυε με τα προηγούμενα ποσοστά συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου (περίπου στο 56%). Τώρα όμως που έκλεισαν οι συμφωνίες με την Demetra Holdings Plc, τη Logicom Services Ltd και τους συνδικαλιστές, το ποσοστό της Εurobank στην Ελληνική ανεβαίνει στο 93,5% και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Δημόσια Πρόταση για όλους τους υπόλοιπους μετόχους. Κατά συνέπεια, οι απαιτήσεις Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities (MREL) αυξάνονται. Γι' αυτό η τράπεζα έσπευσε να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων για τους ελληνικούς τίτλους και δανείστηκε 600 εκατ. ευρώ με ελκυστικό επιτόκιο 3,3%, ενώ στο βιβλίο προσφορών κατατέθηκαν πενταπλάσιες προσφορές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >