Στην Εθνική το προετοίμαζαν εδώ και ενάμιση χρόνο. Έτρεχαν μοντέλα, έκαναν προσομοιώσεις για να διαπιστώσουν το ρίσκο, ερευνούσαν στοιχεία και μετά από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας τελικά εγκρίθηκε στο τελευταίο ΔΣ της τράπεζας.
Τώρα αυτές τις ημέρες άρχισαν να το επικοινωνούν με τις εταιρείες-πελάτες, καθώς τον Οκτώβριο κάνει το ντεμπούτο στην αγορά και αρχίζουν να υπογράφουν συμβάσεις.
Ο λόγος για ένα πρωτοποριακό προϊόν, το οποίο με αντισυμβαλλόμενο την Εθνική Τράπεζα προσφέρει σε εταιρείες -είτε πρόκειται για παραγωγούς, είτε για καταναλωτές- σταθερές τιμές ενέργειας για περίοδο έως και 10 χρόνια.
Εκεί καταντήσαμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος έπρεπε να έχει τελειώσει… χθες.
Η Εθνική συμφωνεί με τον πελάτη την τιμή της ενέργειας και το χρονικό διάστημα που θέλει να έχει σταθερή τιμή, υπογράφει τη σύμβαση και κάνει hedge στην αγορά.
Το συγκεκριμένο προϊόν θα λυτρώσει ενεργοβόρες και όχι μόνον βιομηχανίες καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να κλειδώσουν για το διάστημα που θέλουν το ενεργειακό κόστος.
Αν το κόστος της ενέργειας υπερβαίνει την τιμή που συμφωνήθηκε, ο πελάτης πληρώνεται το επιπλέον ποσό από την Εθνική.
Αν είναι μικρότερο τότε δίνει στην ΕΤΕ τη διαφορά. Απευθύνεται σε μεγάλους και μικρούς παίκτες της ενεργειακής και όχι μόνον αγοράς είτε αφορά κάλυψη retail πωλήσεων για έναν πάροχο, είτε π.χ. ένα αιολικό 20ΜW.
Ειδικά για τα τελευταία, με την υπογραφή της σύμβασης, ο ιδιοκτήτης του αιολικού έχει κλειδωμένη ταρίφα και κατά συνέπεια μπορεί με τη σύμβαση να πάρει χρηματοδότηση.
Το προϊόν σχεδίασε και ετοίμασε η Γενική Διεύθυνση Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής του Βασίλη Καραμούζη και βασίζεται σε μια σειρά ιδιαίτερων στοιχείων της τράπεζας.
Για παράδειγμα, από τα 52 TW ενέργειας που καταναλώνονται ετησίως στη χώρα, τα 27TW γίνονται από εταιρείες-πελάτες της Εθνικής. Επιπλέον, η τράπεζα έχει πιστωτικά στοιχεία για την πελατεία της που πηγαίνουν 30 χρόνια πίσω κ.ά.