ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Η Fed μείωσε τα επιτόκια αλλά τα χρηματιστήρια δεν εξέλαβαν θετικά την κίνηση αυτή

Την ημέρα που ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Πάουελ ανακοίνωσε αυτό που όλη η αγορά περίμενε, δηλαδή τη νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου κατά ¼ της ποσοστιαίας μονάδας, ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε ένα στατιστικό ρεκόρ, τη μεγαλύτερη πτώση του μετά από ανακοινώσεις FED, από τον Μάρτιο του 2020. 

Σε μια μέρα εξατμίστηκαν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Οι πτωτικές τάσεις συνεχίστηκαν και χθες, αλλά η αλήθεια είναι ότι εκδηλώθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις από αγοραστές.

Είναι προφανές ότι η επιτοκιακή πολιτική του δολαρίου αλλάζει. Το ισχυρό δολάριο απαιτεί υψηλά επιτόκια.

Το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου στο 4,55% είναι υψηλότερο από τα επιτόκια της FED.

Ήδη βγήκαν οι πρώτες αναλύσεις για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, το 2025, γι’ αυτό άλλωστε η FED αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το 2025 από 3 μειώσεις επιτοκίων σε 2 μειώσεις επιτοκίων, συνολικά 50 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε η κίνηση του δολαρίου προς πλήρη ισοτιμία με το ευρώ, ενώ το μήνυμα φαίνεται πως το πήρε και η Τράπεζα της Αγγλίας περιορίζοντας τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων της στερλίνας.

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, 1$ αξίζει πλέον 1,44 δολάρια Καναδά. Κατά συνέπεια, τα νέα δεδομένα για το κόστος χρήματος του δολαρίου είναι ότι υπάρχει ισχυρή διχογνωμία για τις περαιτέρω μειώσεις, η FED αναθεωρεί την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2025 από 2,1% σε 2,5% και «βλέπει» την ανεργία στο 4,3% στο τέλος του 2025.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Fed μείωσε τα επιτόκια αλλά τα χρηματιστήρια δεν εξέλαβαν θετικά την κίνηση αυτή

Την ημέρα που ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Πάουελ ανακοίνωσε αυτό που όλη η αγορά περίμενε, δηλαδή τη νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου κατά ¼ της ποσοστιαίας μονάδας, ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε ένα στατιστικό ρεκόρ, τη μεγαλύτερη πτώση του μετά από ανακοινώσεις FED, από τον Μάρτιο του 2020.  Σε μια μέρα εξατμίστηκαν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Οι πτωτικές τάσεις συνεχίστηκαν και χθες, αλλά η αλήθεια είναι ότι εκδηλώθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις από αγοραστές. Είναι προφανές ότι η επιτοκιακή πολιτική του δολαρίου αλλάζει. Το ισχυρό δολάριο απαιτεί υψηλά επιτόκια. Το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου στο 4,55% είναι υψηλότερο από τα επιτόκια της FED. Ήδη βγήκαν οι πρώτες αναλύσεις για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, το 2025, γι’ αυτό άλλωστε η FED αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το 2025 από 3 μειώσεις επιτοκίων σε 2 μειώσεις επιτοκίων, συνολικά 50 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή ξεκίνησε η κίνηση του δολαρίου προς πλήρη ισοτιμία με το ευρώ, ενώ το μήνυμα φαίνεται πως το πήρε και η Τράπεζα της Αγγλίας περιορίζοντας τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων της στερλίνας. Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, 1$ αξίζει πλέον 1,44 δολάρια Καναδά. Κατά συνέπεια, τα νέα δεδομένα για το κόστος χρήματος του δολαρίου είναι ότι υπάρχει ισχυρή διχογνωμία για τις περαιτέρω μειώσεις, η FED αναθεωρεί την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2025 από 2,1% σε 2,5% και «βλέπει» την ανεργία στο 4,3% στο τέλος του 2025.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Μεταγραφή» στον ΔΕΔΔΗΕ από τον ΟΤΕ σημαντικού στελέχους

Ένα έμπειρο και ικανό στέλεχος από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών μετακινείται στη ΔΕΗ, προσθέτοντας άλλον έναν πρώην «ΟΤΕτζή» στο στελεχιακό δυναμικό της. Πρόκειται για τον Νίκο Σκιαθίτη, ο οποίος προέρχεται από την Cosmote και μέχρι πρότινος ήταν ο επικεφαλής της θυγατρικής Cosmote Technical Services, έχοντας στον τομέα ευθύνης του όλη τη λειτουργία του δικτύου. Ο Νίκος Σκιαθίτης θα αναλάβει νευραλγική θέση στον ΔΕΔΔΗΕ από τη νέα χρονιά, μεταφέροντας τη μεγάλη τεχνογνωσία του σε αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης του δικτύου με τη χρήση των big data και της τεχνητής νοημοσύνης. Με τις τεχνικές αυτές οι οργανισμοί αποκτούν απίστευτες δυνατότητες, όπως να εντοπίζουν βλάβες από απόσταση ή ακόμα και να προβλέπουν κάποια δυσλειτουργία πριν κάτι χαλάσει, κάτι που θεωρείται πολύτιμο για την απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών τους. Οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρισμού δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, καθώς με τον τρόπο αυτόν μπορούν να ελέγχουν και να παρακολουθούν από απόσταση τον εξοπλισμό τους, αλλά και να επεμβαίνουν έγκαιρα και να θεραπεύουν τεχνικά προβλήματα που σε άλλες εποχές θα χρειάζονταν πολύ χρόνο, αλλά και πολύ μεγάλο ανθρώπινο κεφάλαιο για να αποκατασταθούν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έρχεται μεγάλο deal στην αγορά των super markets αλλά για την τσέπη των Ελλήνων δεν θα αλλάξει τίποτα

Προ των πυλών βρίσκεται σημαντικό deal που κυοφορείται στην αγορά των super markets και ανατρέπει τις ισορροπίες στον κλάδο. Τις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας η αγορά βούιξε πως ο Γιάννης Μασούτης της ομώνυμης αλυσίδας ανακοίνωσε στα στελέχη του πως εξαγοράζει την αλυσίδα Κρητικός. Δεν συζητάμε για ολοκληρωμένο deal στην παρούσα φάση, καθώς οι πληροφορίες προέρχονται από την εσωτερική ενημέρωση που έκανε ο Γ. Μασούτης. Ωστόσο, αν κλείσει η συμφωνία για την Κρητικός, ο Μασούτης περνά στη δεύτερη θέση (μαζί με τα Lidl) του κλάδου. Σημειώστε πως οι αντένες της στήλης είχαν εντοπίσει μια συζήτηση που έκανε ο Νίκος Βαρδινογιάννης (Real Consulting κ.λπ.) έχοντας και τις πλάτες της Carrefour για να εξαγοράσει την Κρητικός. Ο Ν. Βαρδινογιάννης έχει ανοίξει καμιά 30αριά, μικρά Carrefour σε όλη την Ελλάδα. Θέλει να επεκτείνει την αλυσίδα με τη λειτουργία μεγαλύτερων καταστημάτων και για αυτό είχε ξεκινήσει να μιλάει με τον Κρητικό επειδή ήθελε μια έτοιμη υποδομή να "πατήσει" επάνω για την επέκταση. Αλλά η συζήτηση Βαρδινογιάννη-Κρητικού σταμάτησε μετά τη σφήνα του Μασούτη, που είναι σε προχωρημένο στάδιο για να ενημερώσει τα στελέχη του. Πάντως να προσθέσουμε ότι για την τσέπη των Ελλήνων δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το θετικότερο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άλλα 22 περιφερειακά αεροδρομία ετοιμάζονται να βγουν στο «σφυρί»

Σε έναν operator και «πακέτο» θα δοθούν τελικά τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια που μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα βγουν από το Υπερταμείο προς παραχώρηση με διεθνή διαγωνισμό. Δηλαδή και στο «σφυρί» και ένας πάλι θα «φάει» όλη την «πίτα». Ήδη οι σύμβουλοι του διαγωνισμού έχουν πραγματοποιήσει αυτοψίες στο cluster των αεροδρομίων (Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελλόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης) για να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται και ποιες ανάγκες υπάρχουν ώστε να δομηθεί το πλαίσιο του διαγωνισμού. Επίσης εξετάζεται ορισμένα να αξιοποιηθούν και ως cargo για μεταφορά εμπορευμάτων ή για πτήσεις charter. Παράλληλα, πρόθεση είναι το Υπερταμείο να διατηρήσει μετοχικό ποσοστό, όπως συνέβη στην περίπτωση του αερολιμένα Καλαμάτας. Υπάρχουν πάντως ακόμη εκκρεμότητες, λόγου χάρη με την ΥΠΑ, αλλά στο Υπερταμείο εκτιμούν πως στο τέλος του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >