ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Σέριφος: Η απόδειξη ότι είμαστε στην χώρα που καίγονται ακόμα και τα βράχια...

Η Motor Oil εξαγοράζει την «Ηλέκτωρ»

Η εξαγορά της «Ηλέκτωρ» από τη Motor Oil κλειδώνει και οριστικά στις 17 Ιουλίου, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν την εξαγορά του 94,44% της εταιρείας που διαθέτει ισχυρή παρουσία στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με τη κίνηση αυτή η Motor Oil ενισχύει την παρουσία της και σε μια ακόμη «πράσινη» επιχειρηματική δραστηριότητα, στον τομέα διαχείρισης στερεών υλικών και αποβλήτων κ.α., έχοντας ήδη εξαγοράσει εδώ και μια διετία περίπου την Θαλής (Thalis ES).

Πώς πλήρωσε πολύ ακριβά η ΑΒΑΞ το project του Λιβάνου

Η ΑΒΑΞ είχε αναλάβει το 2013 ένα μεγάλο έργο για την κατασκευή θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στον Λίβανο, κοντά στην πόλη Τρίπολη. Η συμφωνία με την κυβέρνηση του Λιβάνου προέβλεπε προϋπολογισμό 470 εκατ. δολαρίων για το έργο Deir Aamar (Phase II), ωστόσο οι δύο πλευρές ήρθαν σε αντιπαράθεση και ο ελληνικός όμιλος αποχώρησε από το project γιατί δεν έλαβε την παραμικρή αμοιβή. Η ΑΒΑΞ προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), ζητώντας αποζημίωση 370,6 εκατ. ευρώ. Στην πορεία η διοίκηση του ομίλου είχε περιορίσει την εκτίμηση ανακτησιμότητας μόνο στο τιμολογημένο μέρος της απαίτησης (51,8 εκατ.) και στη συνέχεια έχει απομειωθεί μέχρι τα 14,8 εκατ. στο τέλος του 2023. Ωστόσο η απόφαση του ICSID δεν δικαίωσε την ΑΒΑΞ καθώς έκρινε πως το κράτος του Λιβάνου δεν παραβίασε τις υποχρεώσεις του και τώρα η εισηγμένη καλείται να πληρώσει και 1,3 εκατ. για την κάλυψη δικαστικών εξόδων. Η ΑΒΑΞ κάνει λόγο για «απρόσμενη» απόφαση και λέει πως διερευνά όλες τις δυνατότητες αντίδρασης. Να σημειωθεί πως στις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρεται πως «οι διαιτητικές αποφάσεις βάσει της Σύμβασης Ουάσινγκτον, ως τελικές και δεσμευτικές για τα μέρη, δεν προσβάλλονται παρά με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ίδιου του ICSID ανεξαρτήτως της έδρας της διαιτησίας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Public δεν θα προχωρήσει στην δημιουργία εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών

Καμία πρόθεση να προχωρήσει στη δημιουργία εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών (όπως η Cosmote με την payzy και ο ΟΠΑΠ με την tora) δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της Public. Όπως εξήγησε ο Ρόμπυ Μπουρλάς, CEO του Public Group, ούτε εξετάζεται η δημιουργία, ούτε η εξαγορά υφιστάμενης εταιρείας στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Εξάλλου το Public Group συνεργάζεται στενά με την Klarna και είχε συμμετάσχει μέσω της PCP (Public Capital Partners) ως στρατηγικός επενδυτής στον κύκλο χρηματοδότησης ύψους 800 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το 2022 η σουηδική fintech. Επιπλέον τα Public έχουν προχωρήσει στην επέκταση της υπηρεσίας “Public Now Pay Later” με την Klarna και στα φυσικά καταστήματα, ενώ πρόσθεσαν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω Apple Pay και Google Pay στο public.gr. Για την τριετία 2024 – 2026 η αλυσίδα δρομολογεί επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ (10 εκατ. ετησίως) για υποδομές και ανάπτυξη. Φέτος στοχεύουν στη δημιουργία καινούργιων καταστημάτων “Public + home”, την εγκατάσταση των iRepair μέσα σε όλα τα Public, αλλά και τη δημιουργία 24 shop-in-shop με τη Vodafone. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη κλείσει συμφωνία με τη Lamda για νέο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό, το οποίο θα καλύπτει 3.000 τ.μ. σε τρεις ορόφους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αttica Συμμετοχών: Θα διανείμει το σύνολο των ναυτιλιακών της εσόδων στους μετόχους

Στις 12 Ιουλίου πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Συμμετοχών. Η διοίκηση έχει αποφασίσει να διανείμει το σύνολο των ναυτιλιακών της εσόδων -17 εκατ. ευρώ- αυτά που δεν υπόκεινται σε φορολόγηση κι αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι θα εισπράξουν 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει τα stock options προς τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και στελέχη της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών. Θα εκδοθούν 5.500.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, ήτοι ποσοστό 2,26% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου, που θα προέλθουν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στην τιμή των 2,25 Ευρώ. Προφανώς θα εγκριθούν και οι υψηλές (6ψήφιες) αμοιβές μελών του διοικητικού συμβουλίου του Προέδρου και του CEO.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αυξήθηκαν τα κέρδη για την Coca Cola στην Ελλάδα

Αμέσως μετά την εξάπλωση του Covid, ο κλάδος των Fast Moving Consumer Goods (FMCG), στράφηκε δυναμικά για να κατακτήσει θέσεις στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Η Coca Cola -παγκοσμίως- ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική. Αποφάσισε να στηρίξει τα brands (τις μάρκες) και τους πελάτες της, ιδιαίτερα στον κλάδο HORECA (καφέ, μπαρ, εστιατόρια). Μέσα από τις δυσκολίες της πανδημίας, ανέπτυξε ακόμη πιο στενές σχέσεις με τους πελάτες HORECA και το αποτέλεσμα αυτών των σχέσεων φάνηκε μετά, με την άνεση στην τιμολόγηση και στην προώθηση των προϊόντων της. Στην Ελλάδα, το 2023, η Coca Cola πούλησε 119,6 εκατομμύρια κιβώτια προϊόντων (+6,12%) και τα έσοδά της αυξήθηκαν +16,72% στα 670 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν +65% στα 43,9 εκατ. ευρώ. Στη στρατηγική αυτή βοήθησαν και τα νέα προϊόντα (μπύρα, καφές και αλκοολούχα) που υπηρέτησαν το δόγμα 24/7 δηλαδή κάλυψης των αναγκών 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα. Τώρα, η Coca Cola αναβιώνει και την παραδοσιακή… γκαζόζα με τη νέα Sprite που προωθεί.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >