ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πολύ κακό για το... τίποτα! Κυριολεκτικά, όμως...
prodeals.gr

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας εξαπλώνεται σε Λάρισα και Βόλο

Πλήρες τραπεζικό κατάστημα στο κέντρο της Λάρισας, εγκαινίασε η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, δείχνοντας τις προθέσεις της για επέκταση στις όμορες περιφέρειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στα εγκαίνια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας είπε ότι είναι πελάτης της Τράπεζας, ο Πρόεδρος Γ. Μπούκης ισχυρίστηκε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έχει (εγχωρίως φυσικά) τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Τουρναβίτης δήλωσε ότι επόμενος στόχος είναι η δημιουργία νέου καταστήματος στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στον Βόλο.

Προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας

Στην Αμερική, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ήταν καλύτερος από τον Αύγουστο αλλά χειρότερος από τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις. Το πρόβλημα όμως της FED είναι ακόμη πιο περίπλοκο: Ο δομικός πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 3,3% κι αυτή είναι η πρώτη αύξηση του, από τον Μάρτιο του 2023. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες προσέχουν ιδιαίτερα τους αριθμούς της απασχόλησης. Αυτή την εβδομάδα μόνο, 258.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, αριθμός μεγαλύτερος κατά 28.000 από τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο Τζερόμ Πάουελ, στις 18 Σεπτεμβρίου, μείωσε με μια θεαματική κίνηση, τα επιτόκια του δολαρίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά ο δομικός πληθωρισμός και η αύξηση της ανεργίας στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα. Γι’ αυτό και η αντίδραση των αγορών ήταν περίεργη. Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν μουδιασμένα στα νέα στοιχεία, οι τιμές των ομολόγων έπεσαν και το χρυσάφι βρήκε την ευκαιρία για ένα νέο ανοδικό άλμα. Όλα αυτά μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα τεταμένο πολιτικό περιβάλλον, λίγο πριν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου όπου ακόμη και ο τυφώνας Milton αποτέλεσε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Πόσο δε μάλλον η επικείμενη απόφαση της FED για τα επιτόκια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Με άνεση συγκέντρωσε η Cenergy κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ με στόχο να χρηματοδοτήσει την επένδυση στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ

Κατά περίπου τρεις φορές υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ της Cenergy που πέτυχε με άνεση να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ με στόχο να χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση της επένδυσης για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Οι μετοχές διατέθηκαν τελικά στα 9 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τα 9,86 ευρώ που είχαν οριοθετηθεί ως η ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που εκδόθηκαν και με discount έναντι της τιμής στο ταμπλό. Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 9,36 ευρώ και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί μέχρι αύριο 15/10 (απώτατη ημερομηνία) θα γίνει ο διακανονισμός και η πίστωση και θα ανακοινωθεί η τελική κατανομή των νέων μετοχών και μια μέρα μετά ακολουθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης, οπότε θα έχει ενδιαφέρον πώς θα συμπεριφερθεί στο ταμπλό η μετοχή. Το σημαντικό πάντως είναι πως τα 200 εκατ. ευρώ που άντλησε η επιχείρηση δεν θα πάνε στις τσέπες των βασικών μετόχων αλλά στην ίδια την εταιρεία. Ο καθαρός δανεισμός μειώνεται από τα 494 εκατ. ευρώ στα 294 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA φέτος, αναμένεται μεταξύ 245 και 265 εκατ. ευρώ, άρα ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται στο 1,2 ή και ακόμη χαμηλότερα. Η εταιρεία μπορεί πλέον να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της νέας μονάδας στο Maryland από τις ελεύθερες ταμειακές ροές της, ενώ στο Χρηματιστήριο βελτιώθηκε αισθητά κατά περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες το free float.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έρχονται μαζικές εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες

Οι συναντήσεις των διοικήσεων των τραπεζών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ECB ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ο κορεατικής καταγωγής οικονομολόγος, Joong Shik Kang που εκπροσωπούσε το ΔΝΤ μοίρασε εγκώμια και ζητούσε περισσότερες πληροφορίες για τη σημαντική μείωση του Δημοσίου Χρέους, ενώ οι εκπρόσωποι της Φρανκφούρτης και συγκεκριμένα του SRB (Single Resolution Board – Eνιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης), πίεζαν τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών της χώρας, να εκμεταλλευτούν το καλό κλίμα για την Ελληνική οικονομία για να επισπεύσουν τις εκδόσεις ομολόγων MREL ώστε να καλύψουν πλήρως την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Τελικά συμφωνήθηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2025, (και όχι τον Δεκέμβριο όπως ίσχυε) οι 4 συστημικές τράπεζες θα έχουν καλύψει το σύνολο των απαιτήσεων Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities (MREL). Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά τις Αμερικανικές εκλογές (5 Νοεμβρίου) και μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ για να αποδείξουν ότι διαθέτουν στους ισολογισμούς τους τόσα κεφάλαια όσα χρειάζονται, ώστε -σε περίπτωση ενδεχόμενης ξαφνικής κρίσης- η εξυγίανσή τους να μην εξαρτάται από την παροχή δημόσιας οικονομικής στήριξης αφού θα συμβάλλουν και οι πιστωτές ομολογιούχοι .
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Eξαγορά της «Λεκός Χημικά» από την ΕΛΤΟΝ

Για την ΕΛΤΟΝ Χημικά υπήρξαν ανά διαστήματα φημολογίες ότι θα εξαγοραστεί, ωστόσο η εισηγμένη είναι αυτή που πραγματοποιεί εξαγορές. Έναντι 6,3 εκατ. ευρώ αποκτά την «Λεκός Χημικά» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή πρώτων υλών και χημικών στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Με την κίνηση αυτή η ΕΛΤΟΝ διευρύνει την παρουσία της στον συγκεκριμένο κλάδο και αποκτά νέο πελατολόγιο. Να σημειωθεί πως η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε κατά 5,5 εκατ. ευρώ μέσω του πενταετούς ομολογιακού δανείου από την Alpha Bank και το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια. Η Λεκός για το 2024 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσει τζίρο 12 εκατ. ευρώ. Παρά τις προοπτικές που δημιουργεί η εξαγορά, η μετοχή της ΕΛΤΟΝ παραμένει... ασυγκίνητη, με την καλή εταιρεία να μένει κολλημένη εδώ και καιρό στα 45 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >