Η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο ανέδειξε για μία ακόμα φορά τις τρεις μεγάλες αδυναμίες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
Πρώτον, χωρίς τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης δεν μπορεί.
Η αφορμή δόθηκε από την Goldman Sachs, από τις εκτιμήσεις για αυξημένες πληρωμές των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ ή ακόμη και για προβλέψεις μείωσης εσόδων.
Δεύτερον, σ’ ένα ρηχό Χρηματιστήριο ένας μόνος πωλητής σε βαριά χαρτιά είναι ικανός να προκαλέσει αναταραχή αφού δεν υπάρχει θεσμικό αντίβαρο, θεσμικά χαρτοφυλάκια να σηκώσουν άμυνες και να σταματήσουν τον κατήφορο.
Τρίτον, η ξαφνική άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική, δημιούργησε ένα κλίμα αβεβαιότητας που έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν κάποιοι short players που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν άμυνες.
Ο Γενικός Δείκτης χθες έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης στις 1.414,65 μονάδες (-1,67%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 133,98 εκατ. ευρώ, αλλά με πολλά πακέτα (20,25 εκατ.€) γεγονός που δείχνει ότι κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη μιζέρια για να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Από τα χθεσινά 134 εκατ. συναλλαγών, τα μισά έγιναν στις τραπεζικές μετοχές.
Η Εθνική με μεγάλο αγώνα κράτησε τα 7,376€ (-0,91%), η Piraeus βυθίστηκε στα 3,73 ευρώ (-3,74%), η Eurobank υποχώρησε στα 1,95 ευρώ (-2,99%) και η Alpha στα 1,466 ευρώ (-2,4%). Η Cenergy (-3,15%) στα 8,62 ευρώ πολύ κάτω από την τιμή του placement (9 ευρώ), η ΔΕΗ (-4,09%) έδειχνε ότι κάποιος πουλούσε μετοχές της για να αγοράσει το ομόλογό της, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατρακύλησε στα 5,57 ευρώ (-3,8%).