ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Η τραγωδία του Χρηματιστηρίου: Είναι πολύ «ρηχό» για να αντέξει στις αναταράξεις

Η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο ανέδειξε για μία ακόμα φορά τις τρεις μεγάλες αδυναμίες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. 

Πρώτον, χωρίς τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης δεν μπορεί.

Η αφορμή δόθηκε από την Goldman Sachs, από τις εκτιμήσεις για αυξημένες πληρωμές των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ ή ακόμη και για προβλέψεις μείωσης εσόδων.

Δεύτερον, σ’ ένα ρηχό Χρηματιστήριο ένας μόνος πωλητής σε βαριά χαρτιά είναι ικανός να προκαλέσει αναταραχή αφού δεν υπάρχει θεσμικό αντίβαρο, θεσμικά χαρτοφυλάκια να σηκώσουν άμυνες και να σταματήσουν τον κατήφορο. 

Τρίτον, η ξαφνική άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική, δημιούργησε ένα κλίμα αβεβαιότητας που έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν κάποιοι short players που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν άμυνες.

Ο Γενικός Δείκτης χθες έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης στις 1.414,65 μονάδες (-1,67%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 133,98 εκατ. ευρώ, αλλά με πολλά πακέτα (20,25 εκατ.€) γεγονός που δείχνει ότι κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη μιζέρια για να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Από τα χθεσινά 134 εκατ. συναλλαγών, τα μισά έγιναν στις τραπεζικές μετοχές.

Η Εθνική με μεγάλο αγώνα κράτησε τα 7,376€ (-0,91%), η Piraeus βυθίστηκε στα 3,73 ευρώ (-3,74%), η Eurobank υποχώρησε στα 1,95 ευρώ (-2,99%) και η Alpha στα 1,466 ευρώ (-2,4%). Η Cenergy (-3,15%) στα 8,62 ευρώ πολύ κάτω από την τιμή του placement (9 ευρώ), η ΔΕΗ (-4,09%) έδειχνε ότι κάποιος πουλούσε μετοχές της για να αγοράσει το ομόλογό της, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατρακύλησε στα 5,57 ευρώ (-3,8%).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Fed μειώνει τα επιτόκια αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλώνουν λόγω του τεράστιου αμερικανικού χρέους…

Όλες οι αναλύσεις μιλούν για το πόσες θα είναι οι μειώσεις επιτοκίων στο δολάριο και το ευρώ ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε έναν μήνα από τότε που η Fed ξεκίνησε τις μειώσεις επιτοκίων. Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,20%. Με άλλα λόγια, η αγορά ομολόγων κινείται σαν να έχει επιστρέψει ο πληθωρισμός και η Fed να αυξάνει -αντί να μειώνει- τα επιτόκια. Μία ρεαλιστική εξήγηση είναι το τεράστιο χρέος. Το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 473 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τις τελευταίες 3 εβδομάδες και σήμερα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ των 35,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με απλά λόγια, κάθε Αμερικανός πολίτης χρωστά 103.700 δολάρια. Το 2024, οι ΗΠΑ πλήρωσαν συνολικά 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τόκους ή 3.360 δολάρια για κάθε Αμερικανό πολίτη. Για να χρηματοδοτήσει αυτό το δυσθεώρητο χρέος, το αμερικανικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να κρατά τα επιτόκια ψηλά, για να είναι ελκυστικά στους αποταμιευτές… Με τα επιτόκια ψηλά, διατηρείται -τεχνητά- υψηλή και η ισοτιμία του δολαρίου. Τώρα όμως που τα μειώνει τι θα επακολουθήσει;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η τραγωδία του Χρηματιστηρίου: Είναι πολύ «ρηχό» για να αντέξει στις αναταράξεις

Η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο ανέδειξε για μία ακόμα φορά τις τρεις μεγάλες αδυναμίες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.  Πρώτον, χωρίς τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης δεν μπορεί. Η αφορμή δόθηκε από την Goldman Sachs, από τις εκτιμήσεις για αυξημένες πληρωμές των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ ή ακόμη και για προβλέψεις μείωσης εσόδων. Δεύτερον, σ’ ένα ρηχό Χρηματιστήριο ένας μόνος πωλητής σε βαριά χαρτιά είναι ικανός να προκαλέσει αναταραχή αφού δεν υπάρχει θεσμικό αντίβαρο, θεσμικά χαρτοφυλάκια να σηκώσουν άμυνες και να σταματήσουν τον κατήφορο.  Τρίτον, η ξαφνική άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική, δημιούργησε ένα κλίμα αβεβαιότητας που έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν κάποιοι short players που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν άμυνες. Ο Γενικός Δείκτης χθες έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης στις 1.414,65 μονάδες (-1,67%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 133,98 εκατ. ευρώ, αλλά με πολλά πακέτα (20,25 εκατ.€) γεγονός που δείχνει ότι κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη μιζέρια για να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Από τα χθεσινά 134 εκατ. συναλλαγών, τα μισά έγιναν στις τραπεζικές μετοχές. Η Εθνική με μεγάλο αγώνα κράτησε τα 7,376€ (-0,91%), η Piraeus βυθίστηκε στα 3,73 ευρώ (-3,74%), η Eurobank υποχώρησε στα 1,95 ευρώ (-2,99%) και η Alpha στα 1,466 ευρώ (-2,4%). Η Cenergy (-3,15%) στα 8,62 ευρώ πολύ κάτω από την τιμή του placement (9 ευρώ), η ΔΕΗ (-4,09%) έδειχνε ότι κάποιος πουλούσε μετοχές της για να αγοράσει το ομόλογό της, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατρακύλησε στα 5,57 ευρώ (-3,8%).  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έρχεται το Bloomberg στην Αθήνα για τις Τράπεζες αλλά θα δείξει το «φέσι» των 40 δισ ευρώ που «φόρτωσε» η κυβέρνηση στους Έλληνες;

Η τηλεόραση και το δίκτυο του Bloomberg, έρχεται στην Αθήνα για να δείξει το «ειδικό» βάρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος... Αλλά η απορία μας είναι αν θα δείξει το «φέσι» των 40 δισ ευρώ που «φόρτωσε» η κυβέρνηση στους Έλληνες. Γιατί αυτό δεν το λέει κανένας, παρά μόνο είναι όλοι χαρούμενοι που οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον στην κατοχή του Δημοσίου και ακόμα χειρότερα δεν είναι καν ελληνικές. Στις 18 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος του Bloomberg, Francine Lacqua (Editor-At-Large & Anchor), για μια εκπομπή αφιερωμένη στην Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα. Από τη μία το μεσημέρι και για δυόμιση ώρες, η Λάκουα θα παρουσιάσει μια συνέντευξη με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, τον κεντρικό τραπεζίτη Στουρνάρα και -στο κυρίως πιάτο- μια συζήτηση με τους επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών της χώρας. Η όλη εκδήλωση από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, θα μεταδοθεί live στην τηλεόραση του Bloomberg σε Ευρώπη και Αμερική.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανησυχούν οι αγορές για τον μεγάλο αριθμό πτωχεύσεων εταιρειών στις ΗΠΑ

Όλοι ασχολούνται με τα μεγάλα γεγονότα (επιτόκια, εκλογικές προβλέψεις) και παραμελούν τα σημαντικά. Χθες, ανακοινώθηκε επισήμως ότι 512 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν κηρύξει πτώχευση από την αρχή του 2024. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του 2020 είχαν πτωχεύσει 518 μεγάλες επιχειρήσεις. Επομένως οι 512 πτωχεύσεις είναι ο μεγαλύτερος αριθμός πτωχεύσεων των τελευταίων 14 ετών, εξαιρουμένης της πανδημίας. Τον Σεπτέμβριο πτώχευσαν 59 μεγάλες εταιρείες. Τον Αύγουστο 63, οι περισσότερες σε τουλάχιστον 4 χρόνια. Ενδιαφέρον στοιχείο: Οι περισσότερες πτωχεύσεις αφορούν εταιρείες καταναλωτικών αγαθών οι οποίες υποφέρουν από τη μειωμένη διάθεση για αγορές των πάντα αισιόδοξων Αμερικανών καταναλωτών. Πολλοί φοβούνται ότι μετά τις εκλογές θα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >