ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Κυβερνητικό «φρένο» στο Airbnb ως «δώρο» στους ξενοδόχους

«Μπλόκο» από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Airbnb με πρόσχημα την στεγαστική πολιτική, σε τουριστικές περιοχές και στο κέντρο της Αθήνας, σαν «δώρο» στους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προωθεί περιορισμούς στην διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε περιοχές που θα χαρακτηριστούν «κορεσμένες» ακόμα και σε κατ΄εξοχήν τουριστικές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, του Μακρυγιάννη και η Πλάκα, αλλά και στα Χανιά, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα.

Η ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να τεθεί περιορισμός σε καταχώρηση νέων ακινήτων στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε περιοχές που θα χαρακτηριστούν «κορεσμένες».

Για τέτοιου είδους απόφαση πιέζουν εδώ και καιρό οι ξενοδόχοι, οι οποίοι ανέθεσαν έρευνα κατά παραγγελία για το θέμα σε συμβουλευτική εταιρεία η οποία «φωτογραφίζει» τουριστικές περιοχές και επικεντρώνεται σε αύξηση των ενοικίων υποτίθεται λόγω του Airbnb.

Οι δε εκπρόσωποι των ξενοδόχων κάνουν δηλώσεις οι οποίες αφορούν την κοινωνική στέγη, μιλώντας για «αλλοίωση των περιοχών, και εκτόξευση των ενοικίων» λόγω του Airbnb, σαν να ενδιαφέρονται για την κοινωνική πολιτική και όχι για τα στενά επιχειρηματικά τους συμφέροντα τα οποία είναι τα μόνα που θα ωφεληθούν θεαματικά από ένα μπλόκο σε νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, αλλά και του ευρύτερου τουριστικού τομέα, πέραν του ξενοδοχειακού, ένα τέτοιο μέτρο το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι να αυξήσουν οι ξενοδόχοι τις τιμές τους, αλλά θα πληγεί το τουριστικό ρεύμα.

Ενώ θα υπάρξουν και δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και την ευρύτερη οικονομία, με πτώση της αξίας των ακινήτων, αλλά όχι των ενοικίων.

Το μπλόκο σε νέα Airbnb θα αποτελέσει πλήγμα στην αγορά των ακινήτων, καθώς πιθανόν να ρίξει τις αξίες των ακινήτων.

Χωρίς να επηρεαστούν τα ενοίκια, ενώ θα πλήξει και τον τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, αφού θα θα μειώσει τις διαθέσιμες κλίνες και το μόνο που θα συμβεί είναι ότι οι ξενοδόχοι θα ανεβάσουν τις τιμές τους.

Το πλήγμα θα είναι μεγάλο ειδικά για την Αθήνα, που μόλις τώρα αρχίζει να αναδεικνύεται σε ανοδικό τουριστικό προορισμό, επ’ ωφελεία της ευρύτερης οικονομίας.

Καθώς από το τουριστικό ρεύμα συντηρούνται πολλές επιχειρήσεις στην εστίαση και σε διάφορους κλάδους.

Χαμένος δηλαδή θα είναι ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος απέχει μακράν από εκείνον σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για «υπερτουρισμό», σε αντίθεση με την Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα, η οποία τώρα «χτίζεται» ως προορισμός.

Οι ξενοδόχοι, όμως, πιέζουν για ρυθμίσεις που θα «μαντρώσουν» το τουριστικό ρεύμα στις δικές τους μονάδες, σε υψηλές τιμές χάρη στην «εξουδετέρωση» του airbnb με παροχή full service εντός ξενοδοχείου, χωρίς οι τουρίστες να αφήνουν πολλά στην τοπική οικονομία.

Αυτός είναι και ο λόγος των παρεμβάσεων και αυτό μόνο θα είναι το αποτέλεσμα της παρέμβασης, εάν τελικά περάσει και ανακοινωθεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για να παρουσιάσει μια τέτοια ρύθμιση ως ένα μέτρο στεγαστικής πολιτικής, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα «δώρο» στους ξενοδόχους οι οποίοι κάνουν εντατικό λόμπινγκ στην κατεύθυνση αυτή.

Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα έχει αποτέλεσμα στα ενοίκια, ενώ ίσως να αποτελέσει και κίνητρο για να κινηθούν τα ακίνητα που θα προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση στην μαύρη αγορά.

Αποστερώντας έσοδα από το δημόσιο ταμείο, αφού και οι προηγούμενες παρεμβάσεις στο θέμα του airbnb αποδείχθηκαν ατελέσφορες σε σχέση με τα ενοίκια και την προσφορά στέγης.

Παράλληλα, εάν η ρύθμιση αυτή περάσει, θα αποτελέσει πλήγμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για διακριτική μεταχείριση σε βάρος πολλών από αυτούς, καθώς θα χάσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Θα είναι το δεύτερο πλήγμα στην μικροιδιοκτησία, επ ωφελεία των μεγάλων και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, μετά την αύξηση του ορίου για την golden visa στις αγορές ακινήτων αξίας άνω των 800.000 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάτι που ωφέλησε μόνο συγκεκριμένη κατηγορία πλούσιων ιδιοκτητών πανάκριβων ακινήτων αλλά και συγκεκριμένους μεσίτες που ειδικεύονται στην αγορά αυτή.

Η Ελλάδα βλέπει μείωση στα τουριστικά έσοδα αφού οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα

Εκρηκτικό διαμορφώνεται το περιβάλλον γύρω από την Ελλάδα καθώς δεν είναι καλά τα νέα που ανακοινώνει η ευρωπαϊκή οικονομία και όλοι έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στη Φρανκφούρτη για μια νέα μείωση επιτοκίων. Αυτό που έγινε κατανοητό για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό όπως η Ελλάδα, είναι πως οι τουρίστες ξοδεύουν πολύ λιγότερα προφανώς γιατί δεν είχαν περισσότερα. Και αυτό γιατί οι τουρίστες προέρχονται κυρίως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες και αυτές πλέον έχουν «τα μαύρα τους τα χάλια». Στη Γερμανία όμως, εκτός από την ύφεση της οικονομίας, συζητούν και τη νέα αύξηση των τιμών. Ο γερμανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο 2% από 1,6% τον Σεπτέμβριο – πολύ πάνω από το αναμενόμενο 1,8%. Ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε κατά 2,3%, ενώ αυξήθηκαν πάλι οι τιμές της ενέργειας. Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια - έχει επίσης επιταχυνθεί στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται σε προσωρινές διαταραχές. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία βλέπει τη δική της οικονομία να επιβραδύνει. Το πραγματικό ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, παρά την τουριστική έξαρση, παρέμεινε στάσιμο κι αυτό οφείλεται στην αρνητική συμβολή του εμπορίου.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κάτι δεν πάει καλά με την παγκόσμια οικονομία και σίγουρα ούτε και με την ελληνική η οποία δεν παράγει τίποτα

Σήμερα, τα ασφάλιστρα κινδύνου μετοχών είναι αρνητικά. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου των ΗΠΑ είναι σήμερα υψηλότερη από την απόδοση κερδών του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. Θεωρητικά, αυτό είναι ένα -ακόμη- σημάδι ότι κινούμαστε σε επίπεδα φούσκας. Πλην όμως, το ποσοστό των Αμερικανών επενδυτών που αναμένουν ακόμη υψηλότερες τιμές μετοχών, στους επόμενους 12 μήνες, έφτασε το 51,4% κι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί. Είναι υψηλότερο ακόμη και από το 2018 ή και το 2000 πριν από την κορύφωση της φούσκας Dot-Com. Το ποσοστό των αισιόδοξων επενδυτών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά διανύει την πιο κερδοφόρο περίοδο αυτού του αιώνα. Ο δείκτης S&P 500 έχει πλέον αυξηθεί κατά +40% τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας την τέταρτη καλύτερη επίδοσή του από το 2000. Όταν μάλιστα κάποιοι αναφέρουν τα αρνητικά ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών η απάντηση είναι ότι η απόδοση των ομολόγων ήταν υψηλότερη από την απόδοση των κερδών του S&P 500 και στο παρελθόν, από τον Ιανουάριο του 1987 μέχρι το 2003. Και τότε όμως οι επενδυτές προτιμούσαν το Χρηματιστήριο αποκομίζοντας υψηλά κέρδη. Τα βιβλία της χρηματιστηριακής θεωρίας τα ρίχνουν στην πυρά. Ουδείς πλέον ασχολείται με τους αριθμούς και τους δείκτες. Όλοι «μελετούν την ψυχολογία της αγοράς» και τη ρευστότητα. Έτσι έκαναν και στο παρελθόν στις μεγάλες οικονομικές κρίσεις μέχρι που έρχεται η ώρα της «πληρωμής». Κάτι δεν πάει καλά με την παγκόσμια οικονομία και σίγουρα ούτε και με την ελληνική η οποία δεν παράγει τίποτα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

H AKTOR θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ για εξαγορές

Η Intrakat, που έγινε Όμιλος Εταιρειών AKTOR, έβαλε στόχο να πετύχει το 2025 κύκλο εργασιών 1,4 δισ. και EBITDA 184 εκατ. και το 2030 κύκλο εργασιών 3,2 δισ. και 430 εκατ. λειτουργική κερδοφορία. Στην κατεύθυνση αυτή, θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ για εξαγορές ξεκινώντας τις διαδικασίες για αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει συγκληθεί για τις 19 Νοεμβρίου έκτακτη ΓΣ ώστε οι μέτοχοι να δώσουν το «πράσινο φως» τόσο για την ΑΜΚ, όσο και για την αλλαγή επωνυμίας. Σε ό,τι αφορά τα 200 εκατ. της αύξησης, από αυτά 50 εκατ. περίπου θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του υφιστάμενου κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας και των θυγατρικών της, ενώ άλλα 50 εκατ. θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μέρους του συνολικού εκτιμώμενου καθαρού τιμήματος (αφαιρουμένων δηλαδή των δανειακών υποχρεώσεων) ύψους περίπου 180 εκατ., για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 600 εκατ. από την Prodea. Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2025. Στη συνέχεια, 10 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν την πρώτη δόση για την εξαγορά της εταιρείας «ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ» των Γιώργου και Βασίλη Γαντζούλα, η οποία εξειδικεύεται στον κλάδο κατασκευής δικτύων. Η AKTOR αναφέρει πως το υπόλοιπο του συνολικού τιμήματος (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30,06 εκατ.) θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από άλλα κεφάλαια της εταιρείας. Τέλος, 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ΑΠΕ. Να σημειωθεί πως το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου AKTOR σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με την ολοκλήρωσή του θα αφορά συνολική επένδυση 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος από μέρος της ΑΜΚ, από ίδια κεφάλαια, από τραπεζικό δανεισμό μεταξύ άλλων. Τέλος, ο Όμιλος σκοπεύει στο μέλλον να συμμετάσχει σε έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος σε πλήρη ανάπτυξη περίπου 1,5 GW.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τα τρόφιμα ακριβαίνουν και το πορτοφόλι του Έλληνα μικραίνει

Οι Έλληνες έχουν κυριολεκτικά πάθει σοκ με τις τιμές στο σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς οι αυξήσεις στις τιμές στα τρόφιμα στο εξωτερικό προμηνύουν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις για τους Έλληνες στο εξωτερικό. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως καταγράφουν αύξηση +2,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των τελευταίων 18 μηνών. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αυξήθηκε επίσης +3% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Μάρτιο του 2022. Οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν +10,4% σε ετήσια βάση και το κρέας +4,8%. Οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν επίσης +4,6% και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του 2023. Για να έχουμε μια αίσθηση του κόστους διατροφής, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως σήμερα είναι +21,4% υψηλότερες από ό,τι τον Ιανουάριο του 2020. Με απλά λόγια, όσοι πιστεύουν ότι το τέρας του πληθωρισμού έχει νικηθεί, μάλλον δεν έχουν διαβάσει τον μύθο με τη Λερναία Ύδρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >