ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δύο φύλα μόνο; Και οι intersex τι απέγιναν, Κυριάκο μου;

Με νέο όνομα η τράπεζα που προκύπτει από την συγχώνευση Παγκρήτιας – Attica Bank

Μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μία τράπεζα. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει στα χέρια της το ενιαίο business plan, επισπεύδει την εγκριτική διαδικασία για τη νομική τους συγχώνευση, προκειμένου να έρθει το επόμενο βήμα της συμφωνίας που δεν είναι άλλο από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 735 εκατ. ευρώ. Επιδίωξη της εποπτικής αρχής είναι το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί έλεγχοι και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα να έχει εκδοθεί η απόφαση που σε συνδυασμό και με την έγκριση από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα επιτρέψει στα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο με την ΑΜΚ. Θα πρέπει βεβαίως  να έχει προηγηθεί η έγκριση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη χορήγηση των κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή”», προκειμένου οι δύο τράπεζες να δρομολογήσουν τις τιτλοποιήσεις, συνολικού ύψους 3,68 δισ. ευρώ. Στο τέλος της ημέρας πάντως, η νέα τράπεζα θα έχει και νέο όνομα καθώς οι μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας δεν έχουν την πρόθεση να διατηρήσουν ούτε αυτό το όνομα αλλά ούτε και αυτό της Attica Bank. Οι διαδικασίες για τα «βαφτίσια» έχουν ξεκινήσει κάτω από άκρα μυστικότητα και τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες συγχώνευσης. Εξάλλου, η Παγκρήτια Τράπεζα θα λυθεί ως νομικό πρόσωπο χωρίς να εκκαθαρισθεί, το δε, σύνολο της περιουσίας της -ενεργητικό και παθητικό- θα μεταβιβασθεί στην Attica Bank, η οποία θα υποκατασταθεί στο σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της Παγκρήτιας Τράπεζας ως καθολική διάδοχος, ενώ οι μέτοχοί της θα γίνουν μέτοχοι της Attica Bank. Το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank μετά τη συγχώνευση θα ισούται με 2.653.219,35 ευρώ και θα διαιρείται σε 53.064.387 κοινές ονομαστικές μετοχές αξίας 0,05 ευρώ εκάστη.

Το χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει άνοδο αναμένοντας την νέα προεδρία Τραμπ

Mέχρι σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσιάζει άνοδο, κυρίως γιατί δεν έχει το άγχος άντλησης κεφαλαίων που είχε την περασμένη χρονιά (με πωλήσεις τραπεζικών μετοχών, ΔΑΑ, Ενέργεια κ.λπ.). Ήδη προτού συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας του 2025, μέσα σε 10 συνεδριάσεις ο Τραπεζικός Δείκτης προσφέρει κέρδη της τάξης του +10,1%, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει +3,74%, ο FTSE25 +4,19%, ο τραπεζικός 10,10%, ενώ στην Πληροφορική η «μικρή» ΙΛΥΔΑ κερδίζει +31% και αλλάζει επίπεδο, ενώ η δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ υπενθύμισε και άλλες κρυμμένες αξίες στην αγορά, πλην τραπεζών. Η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ δεν θα έχει εντολές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού οι Αμερικανοί γιορτάζουν τα γενέθλια του Martin Luther King Jr. και όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη δεύτερη ορκωμοσία Τραμπ, έστω και χωρίς TikTok. Την Παρασκευή, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +1% για να ολοκληρώσει την εβδομάδα με κέρδη +2,9%. Ήταν η καλύτερη εβδομάδα για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης από την εβδομάδα των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε 335 μονάδες σε μία μόνο συνεδρίαση, φέρνοντας το κέρδος μιας εβδομάδας στο +3,7%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στην Επιτροπή Aνταγωνισμού το deal της AKTOR με τηβ Prodea

πιο κοντά έρχεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας του ομίλου AKTOR με την Prodea Ιnvestments AEEAΠ για την απόκτηση από την πρώτη του μεγάλου χαρτοφυλακίου της Επενδυτικής Ακινήτων. Όπως προβλέπεται στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών, μέχρι την εκτιμώμενη ολοκλήρωση του deal εντός του β’ τριμήνου του 2025, στις 14 Ιανουαρίου γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση με την οποία ο όμιλος AKTOR αποκτά τον έλεγχο του συνόλου της ΜΙΛΟΡΑ Μ.Α.Ε. και τελικά μέσω αυτής, του χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ, ιδιοκτησίας της Prodea. Τα εν λόγω ακίνητα υπολογίζεται ότι αποφέρουν ετήσιο εισόδημα από μισθώματα περί τα 41,5 εκατ. ευρώ. Η ΜΙΛΟΡΑ Μ.Α.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και, συγκεκριμένα, στην απόκτηση, ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ”, έδειξε για ακόμα μία φορά την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι νέοι στην Ελλάδα

Το "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ", έδειξε για ακόμα μία φορά την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι νέοι στην Ελλάδα, αφού η πλατφόρμα άνοιξε μόλις την περασμένη Τετάρτη και σύμφωνα έχουν καταχωρηθεί 42.359 αιτήματα. Δηλαδή, υπερδιπλάσιες αιτήσεις καθώς το πρόγραμμα απευθύνεται σε 20.000 δικαιούχους με πόρους 2 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές έχουν ξεφύγει και οι νέοι της Ελλάδας εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε τέτοιους προγράμματα γιατί με άλλους τρόπους σπίτι δεν θα αγοράσουν ποτέ. Με λίγα λόγια υπάρχει μεγάλη απελπισία σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων. Βεβαίως οι αιτήσεις αυτές αφορούν την αξιολόγηση των υποψήφιων δανειοληπτών και θα πρέπει να μετουσιωθούν σε αιτήματα για δάνεια. Επομένως το κρίσιμο τώρα είναι να βρεθούν κατοικίες που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του προγράμματος, ώστε οι αιτήσεις να μετατραπούν σε επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια. Η μέθοδος επιλογής είναι η γνωστή FIFO, δηλαδή First In First Out ή αλλιώς First In First Served ή ελληνιστί αν προτιμάτε, όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε. Ταυτόχρονα ένα άλλο καλό που κάνει το " ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ" είναι ότι εξελίσσεται σε πεδίο ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά. Ηδη η Attica Bank, που υπό τη διοίκηση της Ελ. Βρεττού υποστήριζε ότι θα έμπαινε ανταγωνιστικά στην αγορά, ανακοίνωσε ότι προσφέρει το πλέον ευνοϊκό επιτόκιο στα δάνεια του " ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ" και ταυτόχρονα είναι η μοναδική τράπεζα που συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς να χρεώνει καθόλου έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Με δύο εξαγορές ξεκινάει η εβδομάδα

Με δύο deals ξεκινάει η εβδομάδα. Από τη μία είναι η εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης απ’ την Ideal Holdings έπειτα από ένα τρίμηνο εντατικών διαπραγματεύσεων και από την άλλη η συμφωνία εξαγοράς της Σεμέλη Οινοποιητικής απ’ την Premia Properties (αμπελώνες, οινοποιείο, ξενώνας) και την “Ελληνικά Οινοποιεία” (την εταιρεία) των Ελληνοσουηδών επιχειρηματιών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη. Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης απ’ την Ideal Holdings, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπογραφές είναι προγραμματισμένες για σήμερα, αν και όταν είμαστε στο στάδιο που οι δικηγόροι γράφουν, τα χρονοδιαγράμματα είναι πάντα επίφοβα. Συνολικά η αξία της συμφωνίας έχει κλειδώσει περίπου στα 130 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και κάλυψη δανείων που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αφορά μόνο τον Μπάρμπα Στάθη και τις “συγγενείς” ως προς τη δραστηριότητα θυγατρικές του, όπως τη Χαλβατζής. Κάτι που σημαίνει ότι εξαιρείται το «χρυσοφόρο» σκέλος της κατεψυγμένης ζύμης (Ελληνική Ζύμη, Χρυσή Ζύμη), το οποίο χτίζει σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι για το κομμάτι της Ζύμης η Vivartia και το CVC βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να προχωρήσει η πώλησή του. Σε αυτούς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνονται και ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων και των ζυμών. Οπότε εντός τριμήνου μάλλον θα έχουμε νέα και απ’ αυτό το μέτωπο. Σε απάντησή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Ideal Holdings αναφέρει ότι υπογράφεται προσεχώς το SPA για την εξαγορά της Μπαρμπα Στάθης.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τα χρήματα από τους μισθούς δεν επαρκούν για να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς και γι’ αυτό «ανθίζει» η βιομηχανία του στοιχήματος

Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα χρήματα «επενδύονται» για στοιχηματισμό και όχι μόνο για σπορ και όχι μόνο στην Ελλάδα είναι ένα δείγμα της κατάντιας των δυτικών κοινωνιών. Επειδή η ακρίβεια έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οι μισθοί των ανθρώπων δε φτάνουν για να ζήσουν αξιοπρεπώς όλοι αναζητούν τρόπους για να βγάλουν χρήματα από τον αέρα. Έτσι -παράλληλα με τα χρηματιστήρια, τις αγορές εμπορευμάτων και τα κρυπτονομίσματα- αναπτύχθηκε μια νέα «αγορά», το περιβόητο prediction markets. Eίναι πλατφόρμες που θέτουν διάφορα ερωτήματα: «Πόσα tweets θα κάνει μέσα στον Ιανουάριο, ο Ελον Μασκ;», «Θα επεκταθούν οι πυρκαγιές της Ν. Καλιφόρνιας στη Σάντα Μόνικα μέχρι την Κυριακή;», «Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η FED;», «Ποιος θα είναι ο πρώτος που θα λάβει συγχώρεση από τον Τραμπ» και πάει λέγοντας. Στα ερωτήματα αυτά, οι συμμετέχοντες βάζουν όχι απλώς τις εκτιμήσεις τους αλλά τα λεφτά τους. Δημιουργείται έτσι ένα τεράστιο Χρηματιστήριο προβλέψεων, prediction market. Επειδή τα λεφτά είναι πολλά, οι εκτιμήσεις αυτές είναι αρκετά στοιχειοθετημένες, ενώ καθημερινά -ανάλογα με τις εξελίξεις- η αξία κάθε πρόβλεψης αλλάζει και φυσικά πωλείται ή αγοράζεται. Σήμερα τα prediction markets έχουν εξελιχθεί σ’ ένα «σοβαρό»(;) εργαλείο πρόβλεψης του μέλλοντος και διαμόρφωσης επενδυτικής στρατηγικής. Αλλά αν κάποιος το σκεφτεί σοβαρά θα καταλάβει ότι πρόκειται για την απόλυτη παρακμή του σύγχρονου οικονομικού συστήματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >