ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Mega deal 3,1 δισ. δολαρίων για την Capital του Β. Μαρινάκη

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή εταιρεία Capital Product Partners (CPLP) συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, προχωρά σε μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα. Θα ενισχυθεί με 11 νεότευκτα πλοία μεταφοράς LNG από τον ιδιωτικό στόλο του εφοπλιστή – μέσω της Capital Maritime – συνολικής αξίας 3,13 δισ. δολαρίων, που θα παραδοθούν από το 2023 έως το 2027 και δημιουργεί στόλο με 18 πλοία LNG τελευταίας γενιάς. Έτσι, γίνεται η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια πλοίων μεταφοράς LNG στο αμερικανικό χρηματιστήριο και μία από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο με εταιρική αξία (enterprise value) 5,8 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, μετονομάζεται σε «Capital New Energy Carriers L.P.» (ticker: CNEC).

Άλλα 22 περιφερειακά αεροδρομία ετοιμάζονται να βγουν στο «σφυρί»

Σε έναν operator και «πακέτο» θα δοθούν τελικά τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια που μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα βγουν από το Υπερταμείο προς παραχώρηση με διεθνή διαγωνισμό. Δηλαδή και στο «σφυρί» και ένας πάλι θα «φάει» όλη την «πίτα». Ήδη οι σύμβουλοι του διαγωνισμού έχουν πραγματοποιήσει αυτοψίες στο cluster των αεροδρομίων (Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελλόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης) για να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται και ποιες ανάγκες υπάρχουν ώστε να δομηθεί το πλαίσιο του διαγωνισμού. Επίσης εξετάζεται ορισμένα να αξιοποιηθούν και ως cargo για μεταφορά εμπορευμάτων ή για πτήσεις charter. Παράλληλα, πρόθεση είναι το Υπερταμείο να διατηρήσει μετοχικό ποσοστό, όπως συνέβη στην περίπτωση του αερολιμένα Καλαμάτας. Υπάρχουν πάντως ακόμη εκκρεμότητες, λόγου χάρη με την ΥΠΑ, αλλά στο Υπερταμείο εκτιμούν πως στο τέλος του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το «χάος» που επικρατεί με το Κτηματολόγιο στην Κρήτη έχει πάρει κολοσσιαίες διαστάσεις

Στην Κρήτη είναι γνωστό ότι επικρατεί χάος στις ιδιοκτησίες, με τους βοσκοτόπους, τα οικόπεδα, τις αγροτικές αλλά και αστικές κατοικίες. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο χάος με το Κτηματολόγιο, Η προθεσμία για την Κτηματογράφηση ειδικά στην Κρήτη -αλλά και στη Χαλκιδική- εκπνέει στις 20 Δεκεμβρίου και αυτές τις μέρες επικρατεί πανικός στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου με απίστευτες σκηνές συνωστισμού, αλλά και προσωπικών διενέξεων. Οι Κρητικοί σπεύδουν μαζικά να διευθετήσουν εκκρεμότητες ετών στα υποθηκοφυλακεία, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί και η ψηφιακή πλατφόρμα. Οι λόγοι της αναγκαίας αυτοπρόσωπης παρουσίας είναι πολλοί. Ανακύπτουν εκκρεμότητες του μακρινού παρελθόντος, καθώς συμβόλαια που είχαν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια δεν κατατέθηκαν εγκαίρως στα υποθηκοφυλακεία. Το Κτηματολόγιο ενίσχυσε το γραφείο Ηρακλείου με 3 επιπλέον ταμεία και ταυτόχρονα έστειλε ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα, με έμπειρους υπαλλήλους για να επιλύουν επιτόπου τα προβλήματα, Μια εξειδικευμένη ομάδα 22 νομικών του Ελληνικού Κτηματολογίου, εργάζονται εξ αποστάσεως για τον νομικό έλεγχο. Κανονικά τη δουλειά αυτή θα έπρεπε να την κάνουν δικηγόροι της Κρήτης γι’ αυτό είχε προβλεφθεί ένα ειδικό κονδύλι με στόχο την εκπαίδευση 44 δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Τελικά όμως, μόλις την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκαν 3 (!) δικηγόροι για να συνδράμουν στις υπηρεσίες του γραφείου. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, η λέξη «παράταση» ψιθυρίζεται από τα χείλη όλων αφού αυτή τη στιγμή φαίνεται πως εκκρεμούν τουλάχιστον 2.000 υποθέσεις ιδιοκτησίας στο νησί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Για 16η μέρα υποφέρει ο Όμιλος Fourlis μετά την κυβερνοεπίθεση τύπου ransomware

Για 16η μέρα, υποφέρουν και λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις τα ηλεκτρονικά συστήματα του Ομίλου Fourlis που στις αρχές Δεκεμβρίου δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση τύπου ransomware. Οι κυβερνο-εκβιαστές έχουν πλήξει με κακόβουλο λογισμικό την κεντρική υποδομή των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Ομίλου, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν ακόμη το e-shop του ΙΚΕΑ αλλά και τα συστήματα διαχείρισης πελατών του Ομίλου σε τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Παρά τις προσπάθειες των στελεχών του Ομίλου σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, τα προβλήματα στο δίκτυο δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, δημιουργώντας κενό στην πιο «καυτή» εμπορικά περίοδο του χρόνου. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα καταστήματα Intersport. O Όμιλος διαβεβαιώνει, μετά από συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία των πελατών του, αλλά είναι προφανές ότι ακόμη και σήμερα διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ψηφιακούς κακοποιούς που έχουν θέσει σε ψηφιακή ομηρία τα ηλεκτρονικά συστήματα του Fourlis διεκδικώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Ευτυχώς η μετοχή του Ομίλου στο Χρηματιστήριο δεν δείχνει να επηρεάζεται. Παραμένει κάτω από το επίπεδο των 4 ευρώ στην κεφαλαιοποίηση των 198,7 εκατ., στα ίδια περίπου επίπεδα με τις αρχές του Δεκεμβρίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >