ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Mειώθηκαν τα επιτόκια και οι τράπεζες ήδη παρουσιάζουν κάμψη στα έσοδα

Οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων, που παρακολουθούν τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, έχουν ενημερώσει πως περιμένουν λόγω μείωσης των επιτοκίων, κάμψη στα έσοδα από τόκους για τις χρήσεις 2025 και 2026 σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

Μιλάμε πάντα για εκτιμήσεις αναλυτών, αλλά αυτές αναμένεται να αποτυπωθούν στις τιμές στόχους των μετοχών. Βέβαια δεν είναι εύκολο να βγάλεις άκρη, γιατί η Goldman Sachs πριν μόλις λίγες ημέρες μείωσε τους στόχους και χθες η J P Morgan τις αύξησε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντως εκτιμήσεις, ανάκαμψη εσόδων από τόκους αναμένεται το 2027, αλλά και αυτό με ερωτηματικά. Ωστόσο, όλες οι τράπεζες έχουν κάνει hedging για να καλύψουν τις διαφορές, οπότε θα δούμε

«Μαύρες» οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την γερμανική οικονομία λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγικότητας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ψαλίδισε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Φέτος, όπως και πέρυσι, το γερμανικό ΑΕΠ κινείται με αρνητικούς ρυθμούς. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το επόμενο έτος έχει μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε μόλις +0,8%. Η κατάσταση ωστόσο στην πραγματική οικονομία είναι ακόμη πιο ζοφερή: Tο ΔΝΤ προβλέπει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος και θα αυξηθεί μόνο κατά 0,6% το επόμενο έτος, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγικότητας. Στην πραγματικότητα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 1% το 2023. Γι’ αυτό άλλωστε και οι Γερμανοί τουρίστες που επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα είχαν… καβούρια στις τσέπες τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το ελαιόλαδο επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έγινε «χρυσός»! – Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας εκμισθώνει 1.704 ελαιόδεντρα στην Τανάγρα για τέσσερα χρόνια!

Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας θα πραγματοποιήσει πλειοδοτικό διαγωνισμό τον Νοέμβριο για την εκμίσθωση προς εκμετάλλευση 1.704 ελαιόδεντρων στην Τανάγρα για χρονικό διάστημα από 01-02-2025 έως 31-01-2029 με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη χρόνο! Τόσο κερδοφόρα εργασία έχει γίνει η ενασχόληση με το λάδι στα χρόνια της κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Οι προσφορές θα αφορούν ετήσιο κατά ελαιόδεντρο μίσθωμα (για ολόκληρο τον προσφερόμενο αριθμό ελαιόδεντρων), με ελάχιστη τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού ορίζεται σε 4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 5% ετησίως του ποσοστού αυτού υπολογιζόμενου στο διαμορφούμενο κάθε χρόνο νέο μίσθωμα. Ο διαγωνισμός θα έχει και εγγύηση συμμετοχής που ορίζεται στο 5% του προσφερομένου συνολικού ετησίου μισθώματος του 1ου έτους βάσει της τελικής προσφοράς του τελευταίου πλειοδότη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Fed μειώνει τα επιτόκια αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλώνουν λόγω του τεράστιου αμερικανικού χρέους…

Όλες οι αναλύσεις μιλούν για το πόσες θα είναι οι μειώσεις επιτοκίων στο δολάριο και το ευρώ ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε έναν μήνα από τότε που η Fed ξεκίνησε τις μειώσεις επιτοκίων. Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,20%. Με άλλα λόγια, η αγορά ομολόγων κινείται σαν να έχει επιστρέψει ο πληθωρισμός και η Fed να αυξάνει -αντί να μειώνει- τα επιτόκια. Μία ρεαλιστική εξήγηση είναι το τεράστιο χρέος. Το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 473 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τις τελευταίες 3 εβδομάδες και σήμερα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ των 35,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με απλά λόγια, κάθε Αμερικανός πολίτης χρωστά 103.700 δολάρια. Το 2024, οι ΗΠΑ πλήρωσαν συνολικά 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τόκους ή 3.360 δολάρια για κάθε Αμερικανό πολίτη. Για να χρηματοδοτήσει αυτό το δυσθεώρητο χρέος, το αμερικανικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να κρατά τα επιτόκια ψηλά, για να είναι ελκυστικά στους αποταμιευτές… Με τα επιτόκια ψηλά, διατηρείται -τεχνητά- υψηλή και η ισοτιμία του δολαρίου. Τώρα όμως που τα μειώνει τι θα επακολουθήσει;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >