ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πρόεδρε, εσύ να κερδίζεις τα ράλι στις αναβάσεις κι όλα καλά!
prodeals

Πώς πλήρωσε πολύ ακριβά η ΑΒΑΞ το project του Λιβάνου

Η ΑΒΑΞ είχε αναλάβει το 2013 ένα μεγάλο έργο για την κατασκευή θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στον Λίβανο, κοντά στην πόλη Τρίπολη.

Η συμφωνία με την κυβέρνηση του Λιβάνου προέβλεπε προϋπολογισμό 470 εκατ. δολαρίων για το έργο Deir Aamar (Phase II), ωστόσο οι δύο πλευρές ήρθαν σε αντιπαράθεση και ο ελληνικός όμιλος αποχώρησε από το project γιατί δεν έλαβε την παραμικρή αμοιβή.

Η ΑΒΑΞ προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), ζητώντας αποζημίωση 370,6 εκατ. ευρώ. Στην πορεία η διοίκηση του ομίλου είχε περιορίσει την εκτίμηση ανακτησιμότητας μόνο στο τιμολογημένο μέρος της απαίτησης (51,8 εκατ.) και στη συνέχεια έχει απομειωθεί μέχρι τα 14,8 εκατ. στο τέλος του 2023.

Ωστόσο η απόφαση του ICSID δεν δικαίωσε την ΑΒΑΞ καθώς έκρινε πως το κράτος του Λιβάνου δεν παραβίασε τις υποχρεώσεις του και τώρα η εισηγμένη καλείται να πληρώσει και 1,3 εκατ. για την κάλυψη δικαστικών εξόδων. Η ΑΒΑΞ κάνει λόγο για «απρόσμενη» απόφαση και λέει πως διερευνά όλες τις δυνατότητες αντίδρασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί πως στις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρεται πως «οι διαιτητικές αποφάσεις βάσει της Σύμβασης Ουάσινγκτον, ως τελικές και δεσμευτικές για τα μέρη, δεν προσβάλλονται παρά με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ίδιου του ICSID ανεξαρτήτως της έδρας της διαιτησίας».

Ο Νοέμβριος ήταν μήνας αποκάλυψης για τις εταιρείες πληροφορικής

Ο Νοέμβριος μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί μήνας αποκάλυψης για τις εταιρείες πληροφορικής, με σημαντική διψήφια πτώση όλων των μετοχών του κλάδου. Οι αναλυτές -ειδικά αυτή την περίοδο της μεγάλης γεωπολιτικής ανασφάλειας και των επιτοκιακών εκρήξεων- επικεντρώνονται πλέον όχι στον τζίρο και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων, αλλά κυρίως στο «bottom line» του ισολογισμού της κάθε μιας κι αυτό οδηγεί σε περίεργα σκαμπανεβάσματα των μετοχών. Χωρίς αμφιβολία, ο κλάδος της Πληροφορικής είναι -μετά τις τράπεζες, φυσικά- ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις, διαδοχικές επιχειρηματικές συμφωνίες, εξαγορές, συγχωνεύσεις και μια μεγάλη ουρά εταιρειών που θέλουν να μπουν στο Χρηματιστήριο. Κοινό μυστικό όλων των εταιρειών, η επιδίωξη να αναλάβουν πολλά και μεγάλα έργα, να αυξήσουν τον τζίρο και το ανεκτέλεστο υπόλοιπό τους, ανεξάρτητα από τη δυνατότητά τους να υλοποιήσουν τις συμβάσεις που υπογράφουν. Γι’ αυτό είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αναθέτουν την υλοποίηση των έργων σε μικρότερους υπεργολάβους και με τον τρόπο αυτόν να μειώνουν σημαντικά την πραγματική κερδοφορία τους.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς για την Γερμανία που δεν έχει ρωσικό φυσικό αέριο

Τα επίσημα στοιχεία του γερμανικού κράτους δείχνουν ότι καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο 93,4%, είναι δηλαδή χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά και το 2022. Όταν ο χειμώνας γίνεται βαρύς, η Γερμανία χρησιμοποιεί τα αποθέματα φυσικού αερίου για να κρατά τις τιμές σε λογικά επίπεδα. Τα αποθέματα φέτος μειώνονται ραγδαία μετά τις παγωμένες θερμοκρασίες, την αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και την ξηρασία του ανέμου που απαιτεί περισσότερη χρήση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πού θα βρει τώρα η Γερμανία τις απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου; Τουλάχιστον στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε την απαραίτητη «στροφή» και αγοράζει περισσότερο φυσικό αέριο από από ότι προμηθεύονταν προ του ουκρανικού πολέμου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δεν υπάρχουν οι αλλαγές που ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ στην φορολογία των ακινήτων και των ενοικίων

Κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με όλες τις γνωστές διατάξεις. Στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων και των ενοικίων δεν υπάρχουν οι αλλαγές που ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ. Στο παρασκήνιο ωστόσο, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που μάλλον θα οδηγήσει σε τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Είναι πολύ πιθανό, η τριετής απαλλαγή φόρου στα ενοίκια να ισχύσει και για ιδιοκτήτες που είχαν δώσει τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb κ.λπ.) όχι για 3 χρόνια, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά 2 ή ακόμη και 1 χρόνο. Τα υπόλοιπα θα προκύψουν από τη συζήτηση στη Βουλή, με αρχή την αυριανή ομιλία Χατζηδάκη και τις αντιδράσεις-προτάσεις της -νέας- αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη, κατατίθεται και ο Προϋπολογισμός του 2025 στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα θα δημοσιοποιηθεί μια Έκθεση της Κομισιόν που δείχνει ότι το 2017 η Ελλάδα έχανε το 30% των εσόδων της από ΦΠΑ και το 2024 μείωσε αυτό το ποσοστό των απωλειών στο μισό (14,9%), με στόχο το 9% έως το 2027 αν όχι νωρίτερα.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η ΔΕΘ-Helexpo προκηρύσσει διαγωνισμό σχεδιασμού του επετειακού λογοτύπου των 100 χρόνων

Μετά το μεγάλο όπως αποδείχτηκε πολιτικό σκάνδαλο που αφορά το λογότυπο του μετρό της Θεσσαλονίκης η ΔΕΘ-Helexpo προκηρύσσει διαγωνισμό σχεδιασμού του επετειακού λογοτύπου των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, με ημερομηνία υποβολής των προσφορών στις 20/12. Ο εικαστικός διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας και είναι ανοιχτός σε επαγγελματίες (αρχιτέκτονες, γραφίστες, διαφημιστές, εικαστικούς κ.ά.), αποφοίτους, φοιτητές και σπουδαστές (Πολυτεχνείου, Καλών Τεχνών, Εικαστικών και άλλων συναφών σχολών), καθώς και σε ιδιώτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές, χωρίς περιορισμό στον αριθμό μελών κάθε ομάδας, ενώ ο δημιουργός της πρότασης που θα κερδίσει το πρώτο Βραβείο θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο και τρίτο Βραβείο θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ το καθένα. Η ΔΕΘ-HELEXPO, με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, όρισε Οργανωτική και Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των συμμετοχών και να επιλεγεί ένα λογότυπο, το οποίο «θα αναδεικνύει την ιστορία, τις αξίες και την προσφορά του φορέα στην Ελλάδα και διεθνώς», όπως αναφέρεται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >