ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πολύ κακό για το... τίποτα! Κυριολεκτικά, όμως...
prodeals.gr

Στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τον Δεκέμβριο του 2022 βρίσκεται η μετοχή της Motor Oil

Στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τον Δεκέμβριο του 2022 βρίσκεται πλέον η μετοχή της Motor Oil. 

Χθες υποχώρησε μέχρι και τα 20,36 ευρώ (έκλεισε στα 20,56 ευρώ στις δημοπρασίες) και από την αρχή του 2024 έφθασε να μετρά απώλειες 14%, ενώ απέχει 28% από τα υψηλά 12μήνου (28,56 ευρώ).

Η αγορά συνδέει την εικόνα αυτή με την επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα διυλιστήρια που στην περίπτωση της ΜΟΗ εκτιμήθηκε πως θα κοστίσει περί τα 200 εκατ. και στη συνέχεια με την επιβολή προστίμου 9,2 εκατ. ευρώ από την Επ. Ανταγωνισμού, για το οποίο η Motor Oil προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί επίσης πως η διοίκηση, στο πλαίσιο ενημέρωσης προς αναλυτές, σημείωσε πως για την τρέχουσα χρήση είναι λογικό να μην μπορεί να επαναληφθεί το ιστορικά υψηλό μέρισμα του 2023 με δεδομένη και την έκτακτη φορολογία επί των κερδών. Με δεδομένη, πάντως, την υποχώρηση της μετοχής δεν αποκλείεται σε αυτά τα επίπεδα τιμών να υπάρξουν τοποθετήσεις.

Ανησυχούν οι αγορές για τον μεγάλο αριθμό πτωχεύσεων εταιρειών στις ΗΠΑ

Όλοι ασχολούνται με τα μεγάλα γεγονότα (επιτόκια, εκλογικές προβλέψεις) και παραμελούν τα σημαντικά. Χθες, ανακοινώθηκε επισήμως ότι 512 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν κηρύξει πτώχευση από την αρχή του 2024. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του 2020 είχαν πτωχεύσει 518 μεγάλες επιχειρήσεις. Επομένως οι 512 πτωχεύσεις είναι ο μεγαλύτερος αριθμός πτωχεύσεων των τελευταίων 14 ετών, εξαιρουμένης της πανδημίας. Τον Σεπτέμβριο πτώχευσαν 59 μεγάλες εταιρείες. Τον Αύγουστο 63, οι περισσότερες σε τουλάχιστον 4 χρόνια. Ενδιαφέρον στοιχείο: Οι περισσότερες πτωχεύσεις αφορούν εταιρείες καταναλωτικών αγαθών οι οποίες υποφέρουν από τη μειωμένη διάθεση για αγορές των πάντα αισιόδοξων Αμερικανών καταναλωτών. Πολλοί φοβούνται ότι μετά τις εκλογές θα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υπουργοί και τραπεζίτες ετοιμάζονται για την Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Σε 10 μέρες από σήμερα, υπουργοί, τραπεζίτες, σύμβουλοι και οικονομολόγοι θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τη Φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο περιθώριο της Συνόδου, στις 23 και 24 Οκτωβρίου η JP Morgan Chase διοργανώνει μεγάλο επενδυτικό συνέδριο με τη συμμετοχή του -πιθανού νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ- Τζέιμι Ντίμον που αγαπά την Ελλάδα κι όχι μόνο επειδή τον πατέρα του τον έλεγαν Θόδωρο. Στις 25 Οκτωβρίου θα γίνει το περίφημο plenary session στο οποίο θα μιλήσουν οι δύο «σιδηρές κυρίες» Γκεοργκίεβα και Λαγκάρντ, ενώ στο jurisdiction της Ελλάδας περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και το Σαν Μαρίνο. Προφανώς η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Μιχάλη Αργυρού, ενώ ο Δημήτρης Τσάκωνας θα παρουσιάζει στις διπλανές αίθουσες τα σχέδιά του για ταχύτερη αποπληρωμή των χρεών της χώρας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Θα χρησιμοποιήσουν σύστημα εκπτώσεων στα διόδια της Αττικής Οδού για όσους οδηγούς επιλέξουν να κυκλοφορούν σε ώρες μη αιχμής

Η σύμβαση για την 25ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προβλέπει ότι, για τα επόμενα 5 χρόνια, τα βασικά διόδια για τα επιβατικά οχήματα δεν μπορούν να είναι υψηλότερα των 2,5 ευρώ. Υπάρχει βέβαια ένας μηχανισμός υπολογισμού της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όπως γίνεται και για τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους, ο οποίος όμως πρέπει να εγκρίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Τη νέα διοίκηση της Αττικής Οδού ωστόσο φαίνεται να απασχολεί ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα: Πώς θα αποφευχθεί η συγκοινωνιακή συμφόρηση στην Αττική Οδό, τις μέρες και ώρες αυξημένης κίνησης. Γι’ αυτό υπάρχουν εισηγήσεις για «πολυζωνική τιμολόγηση με κίνητρα», δηλαδή εκπτώσεις στα διόδια για όσους οδηγούς επιλέξουν να κυκλοφορούν όχι σε ώρες αιχμής (όπως π.χ. μεταξύ 8 και 9 το πρωί). Ήδη έχουν παραγγείλει μια μεγάλη Συγκοινωνιακή Μελέτη, τα πορίσματα της οποίας θα αποτελέσουν οδηγό για τη νέα στρατηγική.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τον Δεκέμβριο του 2022 βρίσκεται η μετοχή της Motor Oil

Στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τον Δεκέμβριο του 2022 βρίσκεται πλέον η μετοχή της Motor Oil.  Χθες υποχώρησε μέχρι και τα 20,36 ευρώ (έκλεισε στα 20,56 ευρώ στις δημοπρασίες) και από την αρχή του 2024 έφθασε να μετρά απώλειες 14%, ενώ απέχει 28% από τα υψηλά 12μήνου (28,56 ευρώ). Η αγορά συνδέει την εικόνα αυτή με την επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα διυλιστήρια που στην περίπτωση της ΜΟΗ εκτιμήθηκε πως θα κοστίσει περί τα 200 εκατ. και στη συνέχεια με την επιβολή προστίμου 9,2 εκατ. ευρώ από την Επ. Ανταγωνισμού, για το οποίο η Motor Oil προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί επίσης πως η διοίκηση, στο πλαίσιο ενημέρωσης προς αναλυτές, σημείωσε πως για την τρέχουσα χρήση είναι λογικό να μην μπορεί να επαναληφθεί το ιστορικά υψηλό μέρισμα του 2023 με δεδομένη και την έκτακτη φορολογία επί των κερδών. Με δεδομένη, πάντως, την υποχώρηση της μετοχής δεν αποκλείεται σε αυτά τα επίπεδα τιμών να υπάρξουν τοποθετήσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας

Στην Αμερική, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ήταν καλύτερος από τον Αύγουστο αλλά χειρότερος από τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις. Το πρόβλημα όμως της FED είναι ακόμη πιο περίπλοκο: Ο δομικός πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 3,3% κι αυτή είναι η πρώτη αύξηση του, από τον Μάρτιο του 2023. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες προσέχουν ιδιαίτερα τους αριθμούς της απασχόλησης. Αυτή την εβδομάδα μόνο, 258.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, αριθμός μεγαλύτερος κατά 28.000 από τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο Τζερόμ Πάουελ, στις 18 Σεπτεμβρίου, μείωσε με μια θεαματική κίνηση, τα επιτόκια του δολαρίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά ο δομικός πληθωρισμός και η αύξηση της ανεργίας στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα. Γι’ αυτό και η αντίδραση των αγορών ήταν περίεργη. Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν μουδιασμένα στα νέα στοιχεία, οι τιμές των ομολόγων έπεσαν και το χρυσάφι βρήκε την ευκαιρία για ένα νέο ανοδικό άλμα. Όλα αυτά μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα τεταμένο πολιτικό περιβάλλον, λίγο πριν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου όπου ακόμη και ο τυφώνας Milton αποτέλεσε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Πόσο δε μάλλον η επικείμενη απόφαση της FED για τα επιτόκια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >