Παρά τις προειδοποιήσεις από την επιστημονική κοινότητα και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ θα πραγματοποιήσουν στροφή 180 μοιρών Σώτη αφορά τις ανεμογεννήτριες, η Amazon, δίνει 1 δισ. δολ. για να γεμίσει την Ελλάδα με αιολικά πάρκα.
Μάλιστα, τη σχετική ανακοίνωση «χειροκρότησε» και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.
«Η καθαρή ενέργεια εκτοξεύει την ανάπτυξη προς το μέλλον, δίνοντας μας τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να προχωρήσουμε και σε άλλες δραστηριότητες, αλλά ενισχύει και την προοπτική της εθνικής, ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Αυτός είναι ο στόχος. Η πλήρης αλλαγή προτύπου για την ελληνική οικονομία, η μετάβαση σε μία οικονομία που θα παράγει η ίδια άφθονη, φθηνή και καθαρή ενέργεια, που θα της επιτρέπει να είναι ένας φάρος ανάπτυξης και προόδου στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Σκυλακάκης.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.
Κατά συνέπεια αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων καλωδιώσεων.
Που θα στηθούν αιολικά πάρκα
Με τα εν λόγω αιολικά πάρκα, η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων, που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο.
Στην Ελλάδα έχουν, ήδη, υπογραφεί τέσσερις συμφωνίες προμήθειας ενέργειας (Power Purchase Agreements), οι οποίες αφορούν σε τρία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα, δύο εξ’ αυτών των συμφωνιών αφορούν στο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο (βόρειος και νότιος αιολικός σταθμός Βερμίου) στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, ενώ ακόμη δύο στα αιολικά πάρκα στις περιοχές Μεσοκορφή και Κούκουρας στην Πελοπόννησο.
Όπως επισημάνθηκε, η κατασκευή των υποδομών έχει, ήδη, ξεκινήσει, και το 2026 τα νέα, αιολικά πάρκα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά.
Συνολικά, ως αποτέλεσμα των έργων, εκτιμάται ότι θα παραχθεί καθαρή ενέργεια, που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 200.000 ελληνικών νοικοκυριών, ετησίως.
Η παραγόμενη ενέργεια από τα νέα έργα θα περνάει κατευθείαν στο κεντρικό δίκτυο, καλύπτοντας τόσο τις λειτουργικές ανάγκες της Amazon όσο και τις ανάγκες τοπικών επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και νοικοκυριών.
Και το ερώτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι; Μήπως με άρμα την «πράσινη ανάπτυξη», η ενέργεια ιδιωτικοποιείται στην Ελλάδα.