ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Το 40% του νομίσματος των BRICS θα είναι «συνδεδεμένο» με τον χρυσό – Ποιος είναι ο ρόλος του blockchain

Το οικονομικό μπλοκ της ομάδας των BRICS δημιουργεί πλάνα για την ανάπτυξη ενός νομισματικού συστήματος που θα διευκολύνει τις διεθνείς πληρωμές, εκτός του συστήματος του δολαρίου, με τον χρυσό να «παίζει» σημαντικό ρόλο στην νέα νομισματική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι αξιωματούχοι των BRICS «αναπτύσσουν ένα ευρύ φάσμα μέσων για τη δημιουργία ενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς».

Ο Andrey Mikhailishin ηγείται της ειδικής ομάδας BRICS Business Council που έχει αντικείμενο τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Δήλωσε στο TASS ότι τμήματα του σχεδίου θα παρουσιαστούν στη φθινοπωρινή σύνοδο κορυφής των BRICS στα τέλη Οκτωβρίου.

Αρκετά από τα υπό ανάπτυξη projects περιλαμβάνουν μια κοινή λογιστική μονάδα (νόμισμα), μια πλατφόρμα για διεθνείς πληρωμές με χρήση ψηφιακού νομίσματος BRICS, ένα σύστημα πληρωμών, ένα αποθετήριο διακανονισμών, ένα σύστημα ασφαλών συναλλαγών και μια επιτροπή επιτήρησης.

Σύμφωνα με το TASS, το κλειδί για το νέο σύστημα είναι η «αποκέντρωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αλληλεπίδρασης».

Το αποθετήριο διακανονισμών  θα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain «για την καταγραφή τίτλων και την ανταλλαγή τους».

Ο χρυσός θα παίξει σημαντικό ρόλο στο σύστημα.

Η κοινή λογιστική μονάδα θα ήταν συνδεδεμένη κατά 40% με την τιμή του χρυσού.

Το υπόλοιπο 60% θα ήταν συνδεδεμένο με ένα καλάθι νομισμάτων BRICS. Σύμφωνα με τον Mikhailishin, αυτή η προσέγγιση θα τον καθιστούσε «ένα βολικό και καθολικό νομισματικό εργαλείο».

«Όταν έχετε μια λογιστική μονάδα που μπορεί να μετατραπεί σε οποιοδήποτε εθνικό νόμισμα, είναι πιο βολικό για εσάς να την κρατάτε, καθώς είναι ένα πιο ρευστό μέσο».

Η χρήση μιας κοινής λογιστικής μονάδας θα έλυνε το πρόβλημα της αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών όταν τα ταμειακά υπόλοιπα συσσωρεύονται σε εθνικά νομίσματα.

Ο πύρετός του χρυσού 

Ο χρυσός βρίσκεται σε τροχιά για την καλύτερη απόδοση από το 2010, ξεπερνώντας ακόμη και το κέρδος 25,1% του 2020, καθώς η πανδημία του COVID-19 έδωσε ώθηση στο «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».

Κατά 811% έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του πολυτιμού μετάλλου από την αλλαγή της χιλιετίας, ξεπερνώντας την απόδοση 517% του S&P από τις 31 Δεκεμβρίου 1999

Η πιο πρόσφατη άνοδος στις τιμές του χρυσού ήταν η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη (18/9) για την πρώτη μείωση των επιτοκίων εδώ και 4,5 χρόνια, η οποία θα ωθήσει το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με τη συμβατική σοφία, καθώς οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν 2% από την Τρίτη έως την Παρασκευή (20/7).

Τα χαμηλότερα ποσοστά απόδοσης άλλων μη μετοχικών περιουσιακών στοιχείων που προσφέρουν σταθερές πληρωμές που συνδέονται με τα επιτόκια που ορίζει η Fed, όπως κρατικά ομόλογα βραχείας λήξης και πιστοποιητικά καταθέσεων (CD), ενδέχεται να κάνουν τον χρυσό πιο δημοφιλή επιλογή επενδυτικής διαφοροποίησης καθώς θεωρείται ίσως το πιο δημοφιλές αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού – ο οποίος μάλλον δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί.

Πράγμα που σημαίνει ότι εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιδεινωθεί, οι τιμές του χρυσού θα έχουν ανοδική ώθηση.

Αλλά δεν είναι μόνο η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που ενισχύει τον χρυσό, καθώς οι ειδικοί συνδέουν την αυξημένη όρεξη για χρυσό με γεωπολιτικούς κινδύνους παγκοσμίως, μεταξύ άλλων από τις εκλογές στις ΗΠΑ και τους συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και Hamas.

Οι κεντρικές τράπεζες γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια

Ο όγκος των παγκόσμιων αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχει τριπλασιαστεί από την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία κατονομάζει επίσης τις ανησυχίες για την άνοδο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ και την πιθανότητα αύξησης θεσμικού κεφαλαίου σε χρηματιστήρια χρυσού (ETFs) ως παράγοντες ώθησης των τιμών.

Τα δύο μεγαλύτερα χρόνια για αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα που έχουν καταγραφεί ήταν το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του εμπορεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αρνήθηκε να ενισχύσει τα αποθέματά της σε χρυσό από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, τερματίζοντας ένα σερί αγορών χρυσού 18 μηνών.

Οι τιμές του χρυσού συνήθως αυξάνονται σε περιόδους αβεβαιότητας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προσκολληθούν στο μέταλλο που θεωρείται πηγή αξίας για αιώνες, ξεπερνώντας τις αμέτρητες νομισματικές αλλαγές και συγκρούσεις.

Ο χρυσός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε έως και 255 δολάρια ανά ουγγιά το 2001, έχει γνωρίσει τρία ξεχωριστά ράλι από το 2000, συμπεριλαμβανομένων γύρω από την οικονομική κρίση του 2008, γύρω από την πανδημία COVID-19 και την περίοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού των τελευταίων δύο ετών.

Το τελευταίο ράλι έρχεται καθώς οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ενδείξεις μιας ύφεσης στις ΗΠΑ είναι απίθανο να εκδηλωθούν άμεσα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η ιστορική ώθηση του χρυσού εξαιτίας των φόβων για ύφεση.

Αποδολαριοποίηση και υπερπληθωρισμός στις ΗΠΑ

Η συσσώρευση δολαρίων στο εξωτερικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη στήριξη του δολαρίου.

Επειδή λειτουργεί ως αποθεματικό νόμισμα, ο κόσμος χρειάζεται δολάρια.

Αυτή η ζήτηση για δολάρια δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να προχωρούν σε ασταμάτητο τύπωμα του νομίσματός τους.

Εάν η παγκόσμια ζήτηση για δολάρια μειωθεί, θα ήταν καταστροφικό για την αμερικανική οικονομία.

Μια υπερβολική προσφορά δολαρίων θα υποτίμησε περαιτέρω το νόμισμα και θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών στις Η.Π.Α.

Εάν η αποδολαριοποίηση φτάσει αρκετά μακριά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό – δηλαδή σχδόν πλήρη εκμηδένιση της αγοραστικής αξίας του δολαρίου.

Ενώ το δολάριο εξακολουθεί να είναι το κύριο παγκόσμιο μέσο συναλλαγής, ο ρόλος του ως αποθήκης αξίας ήδη διαβρώνεται.

Ολοένα και περισσότερες χώρες στρέφονται στον χρυσό ως αποθήκη αξίας, όπως αποδεικνύεται από την επιθετική αγορά χρυσού από την κεντρική τράπεζα.

Τα αποθεματικά του δολαρίου παγκοσμίως έχουν μειωθεί κατά 14% από το 2002 και η αποδολαριοποίηση επιταχύνθηκε μετά τις Η.Π.Α και οι δυτικοί σύμμαχοί της επέβαλαν επιθετικές κυρώσεις στη Ρωσία και πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία με πολλές χώρες να είναι επιφυλακτικές έναντι των ΗΠΑ, εξοπλίζοντας το δολάριο.

«Το project προσδιορίζει τα BRICS ως μια πιθανή πρόκληση για το καθεστώς του δολαρίου λόγω του σήματος των μεμονωμένων μελών της πρόθεσης να εμπορεύονται περισσότερο σε εθνικά νομίσματα και του αυξανόμενου μεριδίου των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ».

Οι BRICS είναι ένα μπλοκ οικονομικής συνεργασίας που αρχικά αποτελούνταν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το μπλοκ επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και την Αιθιοπία.

Περισσότερες από 40 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στις BRICS.

Οι διευρυμένη ομάδα BRICS+ έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι οικονομίες των χωρών BRICS αξίζουν πάνω από 28,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και αποτελούν περίπου το 28% της παγκόσμιας οικονομίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα κράτη της ομάδας αντιπροσωπεύουν επίσης περίπου το 42% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου.

Η ΔΕΘ-Helexpo προκηρύσσει διαγωνισμό σχεδιασμού του επετειακού λογοτύπου των 100 χρόνων

Μετά το μεγάλο όπως αποδείχτηκε πολιτικό σκάνδαλο που αφορά το λογότυπο του μετρό της Θεσσαλονίκης η ΔΕΘ-Helexpo προκηρύσσει διαγωνισμό σχεδιασμού του επετειακού λογοτύπου των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, με ημερομηνία υποβολής των προσφορών στις 20/12. Ο εικαστικός διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας και είναι ανοιχτός σε επαγγελματίες (αρχιτέκτονες, γραφίστες, διαφημιστές, εικαστικούς κ.ά.), αποφοίτους, φοιτητές και σπουδαστές (Πολυτεχνείου, Καλών Τεχνών, Εικαστικών και άλλων συναφών σχολών), καθώς και σε ιδιώτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές, χωρίς περιορισμό στον αριθμό μελών κάθε ομάδας, ενώ ο δημιουργός της πρότασης που θα κερδίσει το πρώτο Βραβείο θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο και τρίτο Βραβείο θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ το καθένα. Η ΔΕΘ-HELEXPO, με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, όρισε Οργανωτική και Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των συμμετοχών και να επιλεγεί ένα λογότυπο, το οποίο «θα αναδεικνύει την ιστορία, τις αξίες και την προσφορά του φορέα στην Ελλάδα και διεθνώς», όπως αναφέρεται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εκτινάχτηκαν τα έσοδα του ΟΠΑΠ λόγω Τζόκερ: Οι Έλληνες παίζουν σαν τρελοί μήπως κερδίσουν και σωθούν

Η πραγματική κατάσταση της οικονομικής στάθμης των Ελλήνων πολιτών φαίνεται από την άνοδο του ΟΠΑΠ, του οποίου τα κέρδη έχουν πραγματικά εκτιναχθεί διότι απλούστατα όλοι παίζουν Τζόκερ από το πρωί μέχρι το βράδυ με την ελπίδα ότι θα γίνουν εκατομμυριούχοι και θα ξεφύγουν από τις μίζερες ζωές τους. Τις βάσεις ώστε να ξεπεράσει το guidance που είχε δώσει η διοίκηση για τα EBITDA του 2024 έβαλε ο ΟΠΑΠ. Το εξαιρετικό τρίτο τρίμηνο που ανακοίνωσε, εκτιμήθηκε δεόντως από τους αναλυτές που τώρα αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν ο στόχος να ξεπεραστεί. Με τη διοίκηση να έχει αναφέρει πως τα EBITDA θα κινηθούν προς το υψηλό της πρόβλεψης, δηλαδή τα 770 εκατ. ευρώ, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να κινηθεί και αρκετά υψηλότερα, ακόμη και στα 785 εκατ. ευρώ. Μία από τις αιτίες της ισχυρής ανόδου, στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν, φυσικά, η επίδοση του Τζόκερ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από αριθμολαχεία το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 200 εκατ., αυξημένα κατά 20,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του Mega τζάκποτ των 19 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ, το οποίο ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του παιχνιδιού και αποτέλεσμα 35 (!) συνεχόμενων κληρώσεων χωρίς νικητή. Την ίδια στιγμή, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των οικονομικών επιδόσεων στο 9μήνο, η διοίκηση δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους αναλυτές για τον λόγο που δεν αναθεωρεί επί τα βελτίω το guidance, δεδομένου του πολύ ισχυρού σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε ο Οργανισμός, αλλά και διότι ιστορικά το 4ο τρίμηνο κάθε χρονιάς είναι το ισχυρότερο για τον ΟΠΑΠ. Ο CEO, Γιαν Κάρας, είπε πως απουσιάζει από τον ορίζοντα κάποιος λόγος ανησυχίας που δυνητικά θα αποτελούσε εμπόδιο για την αλλαγή, ωστόσο οι επικεφαλής θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης λίγο πριν από τη λήξη της χρονιάς και επανέλαβε πως αισθάνονται σίγουροι για την επίτευξη του στόχου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Την στιγμή που οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ αποκηρύσσουν τις ανεμογεννήτριες η Amazon θέλει να «φυτέψει» κι άλλες στην Ελλάδα!

Παρά τις προειδοποιήσεις από την επιστημονική κοινότητα και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ θα πραγματοποιήσουν στροφή 180 μοιρών Σώτη αφορά τις ανεμογεννήτριες, η Amazon, δίνει 1 δισ. δολ. για να γεμίσει την Ελλάδα με αιολικά πάρκα. Μάλιστα, τη σχετική ανακοίνωση «χειροκρότησε» και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. «Η καθαρή ενέργεια εκτοξεύει την ανάπτυξη προς το μέλλον, δίνοντας μας τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να προχωρήσουμε και σε άλλες δραστηριότητες, αλλά ενισχύει και την προοπτική της εθνικής, ενεργειακής ανεξαρτησίας. Αυτός είναι ο στόχος. Η πλήρης αλλαγή προτύπου για την ελληνική οικονομία, η μετάβαση σε μία οικονομία που θα παράγει η ίδια άφθονη, φθηνή και καθαρή ενέργεια, που θα της επιτρέπει να είναι ένας φάρος ανάπτυξης και προόδου στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Σκυλακάκης. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Κατά συνέπεια αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων καλωδιώσεων. Που θα στηθούν αιολικά πάρκα Με τα εν λόγω αιολικά πάρκα, η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων, που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα έχουν, ήδη, υπογραφεί τέσσερις συμφωνίες προμήθειας ενέργειας (Power Purchase Agreements), οι οποίες αφορούν σε τρία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα, δύο εξ' αυτών των συμφωνιών αφορούν στο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο (βόρειος και νότιος αιολικός σταθμός Βερμίου) στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, ενώ ακόμη δύο στα αιολικά πάρκα στις περιοχές Μεσοκορφή και Κούκουρας στην Πελοπόννησο. Όπως επισημάνθηκε, η κατασκευή των υποδομών έχει, ήδη, ξεκινήσει, και το 2026 τα νέα, αιολικά πάρκα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά.  Συνολικά, ως αποτέλεσμα των έργων, εκτιμάται ότι θα παραχθεί καθαρή ενέργεια, που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 200.000 ελληνικών νοικοκυριών, ετησίως. Η παραγόμενη ενέργεια από τα νέα έργα θα περνάει κατευθείαν στο κεντρικό δίκτυο, καλύπτοντας τόσο τις λειτουργικές ανάγκες της Amazon όσο και τις ανάγκες τοπικών επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και νοικοκυριών. Και το ερώτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι; Μήπως με άρμα την «πράσινη ανάπτυξη», η ενέργεια ιδιωτικοποιείται στην Ελλάδα.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σε άνοδο ο ΟΠΑΠ – Ο κόσμος στρέφεται στα «τυχερά» παιχνίδια

Ένα ιδιαίτερα ισχυρό τρίμηνο προβλέπουν οι αναλυτές πως θα είναι το τρίτο της χρονιάς για τον ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός ανακοινώνει αύριο τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου και σε preview η AXIA Research τονίζει πως αναμένει ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για τον ΟΠΑΠ λόγω της ισχυρής αύξησης του GGR, μεταξύ άλλων λόγω της ομαλοποίησης των payouts, της υψηλότερης στοιχηματικής δραστηριότητας (υποστηρίχθηκε από το EURO 2024) έναντι του περυσινού τρίτου τριμήνου και τη συνεχιζόμενη ζήτηση για τα παιχνίδια online καζίνο. Όσο για τη δραστηριότητα στη λοταρία, καταλύτης θα είναι το Τζόκερ που κατέγραψε το δεύτερο μεγαλύτερο τζάκποτ στην ιστορία του παιχνιδιού, ενώ υποστηρικτική είναι και η αύξηση του κόστους ανά στήλη για το παιχνίδι. Έτσι, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση του λειτουργικού κόστους, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει σημαντική βελτίωση και στα περιθώρια κέρδους. Με βάση τις επιδόσεις που θα ανακοινωθούν οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο ΟΠΑΠ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο guidance της διοίκησης για EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ το 2024. Η Axia διατήρησε τη σύσταση αγοράς της μετοχής του ΟΠΑΠ και ανεβάζει την τιμή στόχο στα 16,40 ευρώ, που με βάση τη χθεσινή υποχώρηση της μετοχής κάτω από τα 15 ευρώ δίνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 10%.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >