Η επιστροφή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ βάζει τέλος στην περίφημη «ενεργειακή μετάβαση» και στο αφήγημα της κλιματικής αλλαγής.
Η «πράσινη ενέργεια» απαιτεί πόρους και χρόνο -ειδικά μέχρι να λύσει το θέμα της αποθήκευσης- που σήμερα δεν διαθέτει η Ευρώπη και δεν σκοπεύει να διαθέσει η Αμερική, η Κίνα και η Ινδία.
Η Ευρώπη θα στρέψει την προσοχή της στην Άμυνα και την ανταγωνιστικότητα της χειμαζόμενης οικονομίας της.
Αυτή η νέα κατάσταση παρουσιάζεται ανάγλυφα στην ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) που ξεκινά σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Παρά την υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση, από ελληνικής πλευράς (ηγείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετέχουν πολιτικά στελέχη, επιστήμονες και ανώτατα στελέχη κορυφαίων ελληνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα (ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Όμιλος Κοπελούζου, ΤΙΤΑΝ, HelleniQ Energy, Motor Oil κ.ά.), η φετινή διεθνής διάσκεψη για το κλίμα θα έχει πολύ μικρότερη συμμετοχή και πολλές ηχηρές απουσίες σε σχέση με τις περσινές συνομιλίες στο Ντουμπάι.
Φέτος η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα παραστεί. Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα Βόπκε Χόεκστρα και την επίτροπο για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απουσιάσει επίσης. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει τους δικούς του λόγους απουσίας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα συμμετάσχει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα παραστεί, όπως φυσικά και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Σιρίλ Ραμαφόσα της Νότιας Αφρικής και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε.
Με απλά λόγια, όλοι διαισθάνονται ότι το πετρέλαιο επιστρέφει ως η φυσική πρώτη ύλη του πλανήτη.