Μήνυμα ενότητας για συνέχιση του αγώνα με στόχο την απαλλαγή της Κύπρου από τα σημάδια που άφησε το προδοτικό πραξικόπημα, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς η Πολιτεία τίμησε ανήμερα του πραξικοπήματος τους πεσόντες κατά την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

Νωρίτερα τελέστηκε, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β` στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, και Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, το μνημόσυνο των πεσόντων και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των ηρώων.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της τελετής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «η σημερινή μέρα δεν είναι παρά μια μέρα ντροπής μιας μαύρης σελίδας στην ιστορία μας, μια μέρα προδοσίας από τη στρατιωτική χούντα των Αθηνών, που χωρίς αμφιβολία άφησε μέχρι σήμερα τα σημάδια της μέσα από τη διαίρεση της πατρίδας μας».

«Αυτό που διδάσκει η ιστορία είναι μέσα από την ενότητα να δώσουμε τους αγώνες που επιβάλλεται με ομόνοια, με σύμπνοια με κοινό στόχο την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση και την ειρηνική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους», υπογράμμισε.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη της αυτογνωσίας η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιδιωκόμενη λύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


«Στόχος δεν είναι η ανάξεση πληγών, η διαίρεση του λαού και ο διχασμός, τις συνέπειες του οποίου η πατρίδα μας εξακολουθεί να υφίσταται. Μόνο η ιστορική αυτογνωσία μπορεί να διορθώσει την πορεία μας, να ανατροφοδοτήσει τους στόχους μας και να μας οδηγήσει στην επιδιωκόμενη δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Όπως πρόσθεσε, «εμείς πιστοί και ταπεινοί προσκυνητές βρισκόμαστε για 43η χρονιά για να μνημονεύσουμε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στις κάθε λογής συνωμοσίες, που υπερασπίσθηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα και την ελευθερία της πατρώας γης, που σημάδεψαν ανεξίτηλα την εποχή τους και ο θάνατός τους, πέραν από το βαρύ πένθος που προκάλεσε, αποτελεί παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση».

Ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως «η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων».

«Στο όνομα των αγωνιστών αλλά και των νεκρών της δημοκρατικής αντίστασης, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα», συνέχισε, «όχι από υποχρέωση, αλλά για παραδειγματισμό και αναβάπτισμα στα ιδανικά και τους αγώνες τους, στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να διεκδικήσουμε για το λαό μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς», είπε.

«Οφείλουμε», τόνισε, «να αγωνισθούμε για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος. Που δεν θα χρειασθεί οι μελλοντικές γενιές να βιώσουν όσα η δική μας και δεν θα έχουν το θλιβερό καθήκον να μνημονεύουν ήρωες ή θύματα είτε εμφύλιου σπαραγμού, είτε της τουρκικής βαρβαρότητας».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως «ως πολιτική ηγεσία οφείλουμε να ακούσουμε και να αφομοιώσουμε τη δραματική έκκληση που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε απευθύνει με την τελευταία ιστορική του ομιλία, από την πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977, ότι δηλαδή ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».

Παράλληλα, τελέστηκε το τρισάγιο υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των ψυχών των ευρισκομένων σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος κατά την 15ην Ιουλίου 1974.

Πηγή: ΚΥΠΕ