Με το κλίμα έντασης που υπάρχει στην Κύπρο και τα τουρκικά πολεμικά σκάφη να απειλούν πρακτικά τις κυπριακές έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή είναι πάντα ανοικτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΦ ξεκίνησε την προώθηση των επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-35P σε βάσεις διασποράς στην Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, ενώ ο Κύπριος ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαϊδης, υπογράμμισε με νόημα πως “η Ε.Φ. παρακολουθεί στενά την κατάσταση, εφαρμοζοντας τα σχέδια που προβλέέται να εφαρμοστούν”. .
Η ισχυρότερη μονάδα κρούσης της κυπριακής Εθνοφρουράς τα επιθετικά ελικόπτερα της 55ης Σμηναρχίας Μάχης , ήδη βρίσκονται σε βάσεις διασποράς, σύμφωνα με πληροφορίες απ την Κύπρο έχοντας εγκαταλείψει την ΑΒ της Πάφου.
Πρόκειται για τα ελικόπτερα Mi-35P τα οποία παραλήφθηκαν με κάθε μυστικότητα το 2001, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των αεροπορικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με Κύπριους χειριστές που είχαν μεταβεί για την εκπαίδευσή τους στη Ρωσία.
Η παρουσία των επιθετικών ελικοπτέρων στην Κύπρο κρατήθηκε μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το 2002 οπότε εμφανίστηκαν την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη, προκαλώντας φυσικά αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. Συνολικά παραδόθηκαν 12 ελικόπτερα και απομένουν 11 μετά τη πτώση ενός στις 5 Ιουλίου 2006.
Τα Mi-35P της ΕΦ είναι εφοδιασμένα με αντιαρματικά βλήματα 9M120 ATAKA και 9Μ114 με εμβέλεια 6 χλμ. και 5 χλμ. αντιστοίχως και διατρητικότητα 800 και 560 χλστ., ρουκέτες S-8 των 80 χλστ. και C-24B των 120 χλστ., σταθερό δίκαννο πυροβόλο Gsh-30-2 των 30 χλστ. με ρυθμιζόμενη ταχυβολία στα 3000 ή στα 300 βλήματα το λεπτό και βεληνεκές 2.200 μέτρα, ενώ στα πτερύγια του ελικοπτέρου μπορούν και προσαρμόζονται επίσης πυροβόλα των 23 χλστ.
Εκτός από τα Mil Mi-35P η Ε.Φ. διαθέτει ακόμη 4 SA341L1 Gazelle με βλήματα HOT-2, 3 AW-139και 2 και δύο Bell 206L LongRanger III.
Χριστόφορος Φωκαϊδης: «Η Ε.Φ. παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης»
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ.Φωκαϊδης είπε πως οι κινήσεις της Τουρκίας “είναι συνήθεις, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες γεωτρήσεις και είναι εντός των προβλέψεων”, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, για όσο θα συνεχίζεται η γεώτρηση, να συνεχιστούν οι προκλήσεις ή να γίνει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης.
Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως ” δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών”.
“Συνεπώς, πράττουμε αυτό το οποίο πρέπει να πράξουμε.
Δεν είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων η στρατικοποίηση του όλου ζητήματος, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, εφαρμόζουμε τα σχέδια για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί να εφαρμόζουμε, συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραμένουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο, που είναι η υλοποίηση, η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών”, συμπλήρωσε.
Σε σχόλιο πως οι πολίτες ανησυχούν από τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε πως “δεν υπάρχει λόγος είτε ανησυχίας είτε πανικού” και εξέφρασε τη θέση πως “το συντομότερο που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο στο καλύτερο”.