Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στην 72η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε πως αμοιβαία συμφωνημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, όπως η επιστροφή και η επανεγκατάσταση στα Βαρώσια (Αμμόχωστος) των νομίμων κατοίκων τους, θα αλλάξουν το παιγνίδι, με τη δημιουργία ενός κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.
Πρόθεσή του είπε, είναι κατά τη συνάντησή του αύριο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να μεταφέρει την ετοιμότητά της Λευκωσίας να επαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το πλαίσιό του κ. Γκουντέρες και πάντοτε σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», είπε, αναγνωρίζεται ευρέως ότι για να επανασυγκληθεί μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο και προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη αδυναμιών του παρελθόντος, πρέπει να υπάρξει ενδελεχής και επαρκής προετοιμασία και ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή τη φορά οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα». «Και σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε, «δεν έχω αμφιβολία ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα προσφέρουν την υποστήριξη και βοήθειά τους σε εμάς».
Πρόσθεσε πως αυτός ο στόχος θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσω προόδου στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, και κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί πλήρως προκειμένου να επιλυθεί αυτό το τραγικό θέμα. Παρότρυνε παράλληλα όλες τις χώρες που μπορεί να έχουν πληροφορίες να ανοίξουν τα αρχεία τους “προκειμένου να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε, στην ομιλία του, στον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ότι το αποτυχημένο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά οφειλόταν «στην αδιανόητη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς», θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων προς τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως το αν είναι αδιανόητο το να φιλοδοξεί κανείς την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, χωρίς ξένες εγγυήσεις, οποιοδήποτε παρεμβατικό δικαίωμα από μια τρίτη χώρα και ελεύθερου από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.
Κάλεσε επίσης για ακόμη μια φορά «την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να αντιληφθούν ότι είναι μόνο μέσω αμοιβαίου σεβασμού και συμβιβασμών και όχι παρωχημένων εμμονών σε αποτυχημένες πρακτικές που θα πετύχουμε μια βιώσιμη και διαρκή διευθέτηση».
«Μια διευθέτηση που δεν πρέπει να αφήνει ούτε νικητές ούτε ηττημένους και πρέπει να σέβεται πλήρως και να αντιμετωπίζει τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως αυτή είναι η μόνη οδός ώστε η Κύπρος να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και να εκμεταλλευτεί τη μοναδική γεωγραφική της θέση και πως αυτό είναι το όραμά του.