«Μετά άνοιγμα των οδοφραγμάτων (2003) δεν υπάρχουν πλέον άνθρωποι, που θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι εγκλωβισμένοι», υποστηρίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Σε γραπτή του δήλωση, για την απαίτηση της «κυβέρνησης» του τουρκοκυπριακού καθεστώτος για την επιβολή δασμών σε προϊόντα, που στέλνονται μέσω της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, στους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες στα κατεχόμενα, ο Akinci αναφέρει ότι δεν λήφθηκε υπόψη, ούτε το αίτημά του για αναβολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης και κοινή σύσκεψη για το θέμα.
Επισημαίνει ότι, ακόμα και εάν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ολοκληρώθηκαν ανεπιτυχώς, δεν ήρθη η ανάγκη για μια λύση αμοιβαία αποδεκτή: «Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια πραγματικότητα, ότι οι συνθήκες του 1975 δεν ισχύουν μετά την διευκόλυνση των διελεύσεων μεταξύ των πλευρών το 2003, η απαίτηση για δασμούς στα τρόφιμα που αποστέλλονται, λες και δεν απέμεινε άλλη δουλειά (να κάνουμε), το μόνο που εξυπηρετεί είναι να επιδεινώνει το κλίμα», αναφέρει.
Ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι πρέπει να αναζητηθεί σύγκλιση για να αναπτυχθεί μια νέα κατανόηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη, στην ερμηνεία της Συμφωνίας της Βιέννης ΙΙΙ (για τους εγκλωβισμένους) που έγινε το 1975. Επιρρίπτει δε, ευθύνη στον «υπουργό εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, για τον οποίο αναφέρει ότι «συνεχίζει να ανοίγει πληγές, που δύσκολα κλείνουν». Τέλος, δηλώνει ότι στην λήψη αποφάσεων που μπορεί να επηρεάσουν το Κυπριακό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» το να μην λαμβάνεται η δική του άποψη του ως «Προέδρου».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το «σύνταγμα» της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», ο ρόλος της «κυβέρνησης» είναι αποφασιστικός στη λήψη αποφάσεων. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι και η ενέργεια αυτή της ακροδεξιάς «κυβέρνησης» για επιβολή δασμών, εντάσσεται στην προσπάθειά της – μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά – να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ