Επιπέδου Ζορ θεωρείται ότι είναι το νέο κυπριακό κοίτασμα «Καλυψώ» που ανακοινώθηκε χθες από τον Κύπριο υπουργό ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και ανακαλύφθηκε στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο προχώρησε σε βάθος πέραν των τριών χιλιάδων οκτακοσίων μέτρων. Επιπρόσθετα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, ανθρακικού ταμιευτήρα.

Πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, για την ώρα, εκτίμηση για το εύρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου και για το λόγο αυτό, η κοινοπραξία ENI-Total, θα προβεί σε περαιτέρω τρισδιάστατες μελέτες, τις επόμενες εβδομάδες.

Όμως όλα δείχνουν ότι η Κύπρος βρέθηκε μπροστά σε έναν ενεργειακό θυσαυρό και ότι Γαλλία και Ιταλία θα πρέπει να υπερασπιστούν οι ίδιες τα ευρήματα σε περίπτωση που η Άγκυρα προβεί σε προκλητικές και επιθετικές ενέργειες όπως ήδη έχει ανακοινώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη σπεύσει γαλλικές και ιταλικές φρεγάτες στο οικόπεδο 6 ενώ η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να εμπλακεί ακόμα και σε πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία η οποία ευθέως αμφισβήτησε πριν λίγες ημέρες την συμφωνία Καΐρου και Λευκωσίας

Μάλιστα η Αίγυπτος ανέφερε ότι βάσει συμφωνίας με την Κύπρο έχουν καθοριστεί τα όρια των ΑΟΖ των δύο κρατών, κάτι που σημαίνει πως το Κάιρο τίθεται εμμέσως εγγυητής και της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι βέβαια που απορρίπτει η Άγκυρα.

Δεν συμφέρει την Αίγυπτο καμία προσπάθεια αμφισβήτησης του τεμαχίου 6 καθώς αυτόματα αν το αποδεχθεί αμφισβητείται η κυριότητα του ίδιου του «Ζορ»

Στην Άγκυρα ίσως δεν το έχουν καταλάβει αλλά οι Αιγύπτιοι είναι αποφασισμένοι να τους «δαγκώσουν στο λαιμό» αν χρειαστεί και διαθέτουν τα οπλικά συστήματα για να το κάνουν.

Έτσι το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε πριν 2 ημέρες την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης των οικονομικών δικαιωμάτων που έχει στην ανατολική Μεσόγειο βάσει της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε το 2013 με την Κύπρο και η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα αερίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να ελέγξει την αποφασιστικότητα της Αιγύπτου για τη συμφωνία του 2013, όταν ανακοίνωσε πως η Τουρκία σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα εργασίες εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας πως δεν υπάρχει κυπριακή ΑΟΖ καθώς σε αυτή δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα «δικαιώματα» των τουρκοκυπρίων.

Στην απάντηση ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον κάθε προσπάθειας να αμφισβητηθεί η συμφωνία του 2013 και δήλωσε πως αυτή έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να παραβιασθούν ή να μειωθούν τα δικαιώματα της Αιγύπτου σ’ αυτή την περιοχή», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται πως οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια «απορρίπτεται και θα αντιμετωπισθεί».

Στην Άγκυρα δεν έχουν κατανοήσει ότι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί είναι συντριπτικά εναντίον τους αλλά ποντάρουν στην μόνιμη αναποφασιστικότητα του ελληνικού κράτους και στο ότι οι υπόλοιποι δεν θα θελήσουν να εμπλακούν σε πολεμικές περιπέτειες.

Ως προς τους Ισραηλινούς όμως και τους Αιγύπτιους κάνουν λάθος.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε, ακόμη, ότι οι νέες ανακαλύψεις, αποτελούν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για τη συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Απαντώντας σε ερώτηση, επισήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο το οποίο έχει ανακαλυφθεί είναι και εμπορεύσιμο. Σημείωσε, ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, να βρεθούν οι αγορές και να κατατεθεί σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Ανέφερε, επίσης, ότι συνεχίζεται ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα και ότι απόψε ή αύριο, το τρυπάνι θα μεταφερθεί στο τεμάχιο 3 προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά». Στο μεταξύ, το δεύτερο μισό του 2018, ο αμερικανικός κολοσσός Εξον-Μόμπιλ αρχίζει εργασίες στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως γίνεται κατανοητό το πρόγραμμα προχωράει κανονικά και καμία από αυτές τις εταιρείες δεν θα πέταγε δισεκατομμύρια από το παράθυρο εάν δεν είχε την εγγύηση από το κράτος που εκπροσωπεί ότι η επένδυσή της θα πιάσει τόπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα μεγάλο ακόμα και για την Άγκυρα.