Συνέντευξη σε εφημερίδα που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε «Είναι ορατός ο κίνδυνος μόνιμης διχοτόμησης στην Κύπρο».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό εντός της καθορισμένης βάσης, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος της διχοτόμησης γίνεται όλο και πιο ορατός όσο υπάρχει στασιμότητα στο πρόβλημα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι προκειμένου να υπάρξει προοπτική επίλυσης, θα πρέπει οι συνομιλίες να γίνουν στο καθορισμένο καθεστώς και υπογράμμισε ότι επί του παρόντος κάτι τέτοιο «δεν διαφαίνεται» με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θέτει νέους όρους.
Επανέλαβε ότι αμέσως μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενοι χειρισμοί αλλά και να δει ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
«Το καθεστώς και η βάση συνομιλιών είναι καθορισμένα και θα πρέπει να γίνουν σεβαστά από όλα τα μέρη. Αυτός είναι ο τρόπος για να επανέλθουμε και να επιδιώξουμε μια λογική συμφωνία που θα απομακρύνει τον κίνδυνο της διχοτόμησης ο οποίος γίνεται όλο και πιο ορατός όσο υπάρχει στασιμότητα στο πρόβλημα», είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι παραμένει ανοικτός σε συνεργασίες σημειώνοντας ότι στην προηγούμενη πενταετία συνεργάστηκε τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με το ΔΗΚΟ.
Αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Παίρνουμε μέτρα, όχι στρατιωτικά βεβαίως, όσα απαιτούνται για να είναι ενήμερα και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι εταίροι μας, αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες λόγω των εταιρειών, έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, όπως και υλοποιούμε, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας», σημείωσε.
Ειπε ακόμη ότι η κυπριακή κυβέρνηση βλέπει το ενεργειακό θέμα ως ευλογία και όχι ως κατάρα και εξέφρασε την ευχή με τον ίδιο τρόπο να το δει και η Τουρκία. «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μια ιδιαιτερότητα, από τη μια είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και από την άλλη διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από τον λαό μας και δίνει τη δυνατότητα να εργαστούμε για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στις εκλογές είπε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί επιδοκιμασία του λαού για τη διαχείριση της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Προτεραιότητα της νέας πενταετίας, ανέφερε, είναι η επίλυση του Κυπριακού, η διασφάλιση της σταθερότητας, η ανάπτυξη, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.