Το ψευδοκράτος με την στήριξη της Τουρκίας αποφάσισε να περάσει από “δικαστήριο” τους πέντε Αιγυπτίους ψαράδες δίνοντας και τα ονόματα τους στη δημοσιότητα ενώ στα τουρκικά ΜΜΕ επικρατεί φρενίτιδα για την συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου και τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου.
Λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας και την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αιγύπτου στην Κύπρο, οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν στην ιταμή πρόκληση απαγωγής του πλοιαρίου.
Αφού έγινε γνωστό το περιστατικό της τουρκικής πρόκλησης, η φρεγάτα “Auvergne” κλάσης FREMM “έδεσε” στην Λεμεσό ενώ οι Γάλλοι τόνισαν την άψογη συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας στον τομέα της άμυνας. Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι Τούρκοι έχουν μιλήσει για γαλλο-τουρκική κρίση με φόντο την γαλλική βάση στην Λάρνακα.
“Απορρίπτουμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και υποστηρίζουμε τα πολιτικά της δικαιώματα για χρήση των φυσικών πηγών στη Μεσόγειο σε συμφωνία με τις διμερείς και διεθνείς συμφωνία” ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου, Ali Abdel Aal.
Ο Abdel Aal κάλεσε την Κύπρο να ενισχύσει τις οικονομικές διμερείς σχέσεις ειδικά στα πεδία της ενέργειας και του φυσικού αερίου και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και των δύο χωρών.
Είναι προφανές πως το Κάιρο περιμένει να δει τις εξελίξεις με το θέμα των Αιγυπτίων ψαράδων οι οποίοι περνάνε από “δικαστήριο”.
Από την άλλη, τουρκικά ΜΜΕ “πυροβολούν” την Αίγυπτο όχι μόνο για την συμφωνία της με Κύπρο αλλά και για την αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» η οποία πραγματοποιείται μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας πως αυτή η άσκηση έχει ως στόχο την Τουρκία.
«Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο Soner του κόμματος Vatan για να συνεχίσει:
«Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μόνο γεωστρατηγικά σημαντική αλλά και ενεργειακά.
Το σχέδιο για την διαίρεση της Συρίας, ο πόλεμος φθοράς κατά της ΤΔΒΚ, η πολιτική κατοχής του Ισραήλ στη Γάζα είναι τα κυριότερα θέματα της Α.Μεσογείου σήμερα.
Από τη μια πλευρά είναι το Ισραήλ και οι υποστηριχτές του και από την άλλη τα κράτη της δυτικής Ασίας (βλ. κυρίως Τουρκία) που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό
Σε αυτή την εκστρατεία Ισραήλ και ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική σπέρνοντας ζιζάνια στα κράτη της περιοχής μέσω διπλωματικών ή στρατιωτικών ενεργειών», λέει το στέλεχος του κόμματος «Μητέρα Πατρίδα» και συνεχίζει βάζοντας στο στόχαστρό του την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
«Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος με την άσκηση «Μέδουσα 6» στην Α. Μεσόγειο έχουν ως σαφή στόχο την Τουρκία.
Ο ενεργειακός στόχος είναι και αυτός σαφής: Η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού (σ.σ. η οποία έχει ερεθίσει ιδιαίτερα του Τούρκους) μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου κινείται σε αυτή την πολιτική εχθρότητας κατά της Τουρκίας.»
Στη συνέχεια ο Soner αφού αναφέρει ότι η Τουρκία στάθηκε αρωγός της Αιγύπτου σε πολλά θέματα, ενώ το κόμμα του υποστήριξε την δεύτερη αιγυπτιακή επανάσταση στις 30 Ιουνίου του 2013 κατά του τότε Αιγύπτιου προέδρου Mohamed Morsi και της «μουσουλμανικής αδελφότητας», κάλεσε την Αίγυπτο να αναλογιστεί τις ευθύνες και να προχωρήσει μαζί με την Αίγυπτο γιατί όπως είπε:
«Η ανατολική Μεσόγειος για την Τουρκία είναι η πλέον σημαντική περιοχή (σ.σ. μυρίστηκαν το πετρέλαιο) το τουρκικό Ναυτικό αλλά και τη βόρεια Κύπρο η αγωνίζεται για την επιβίωσή της».
Διάβημα και εμπλοκή ΟΥΝΦΙKΥΠ
Σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε η Κυβέρνηση για τη σύλληψη του πληρώματος ελληνοκυπριακού ψαροκάικου και την κατάσχεση του σκάφους τους νωρίτερα σήμερα από τις παράνομες κατοχικές Αρχές. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «έχει γίνει έντονο διάβημα από την Κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη».
Ταυτόχρονα, είπε, «οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση συλληφθέντων». Το καΐκι ανήκει στην εταιρεία “Τα Ψαροκάικα” και την ώρα του περιστατικού βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη.
Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΥΠ) γνωρίζει για το περιστατικό με το ψαροκάικο και είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, Αλίμ Σιντίκ.
“Εχουμε γνώση αυτού του περιστατικού και είμαστε σε επαφή με τις αρχές και στις δυο πλευρές για να βοηθήσουμε στην επίλυση της κατάστασης”, ανέφερε ο κ. Σιντίκ.
Η μαρτυρία του ιδιοκτήτη της εταιρείας
Η σύλληψη του πληρώματος του αλιευτικού σκάφους σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το σκάφος«Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα», βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.
Τότε, οι στρατιώτες ανέφεραν στο αιγυπτιακής καταγωγής πλήρωμα, πως βρισκόταν υπό σύλληψη, ενώ ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει για το περιστατικό μέσω του Ράδιο Κύπρος.
Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου έχουν γίνει όλες οι σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες για απελευθέρωση των ψαράδων και την επιστροφή του σκάφους.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής εταιρείας «Group ψαροκάικα», στην οποία ανήκε το αλιευτικό, Πάμπος Μιτίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη. Πλευρίστηκε από τουρκικό σκάφος με ενόπλους, οι οποίοι ζήτησαν να ανέβουν στο ψαροκάικο για να το ερευνήσουν. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν στο πλήρωμα πως τίθεται υπό σύλληψη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άριστος Αριστείδου μετέβη στην κατεχόμενη Κερύνεια.
Υπενθυμίζεται πως σε άλλες δυο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά, η τράτα της εταιρείας με την ονομασία «Μπουμπουλίνα».
Σε κινητοποίηση οι αρχές
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) μεταξύ τις 17.00 – 17.30, απόγευμα ειδοποίησε τη Λιμενική ότι οι κατοχικές αρχές εντόπισαν ψαροκάικο στην Κερύνεια στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα. Η Λιμενική ειδοποίησε άμεσα την Αστυνομία η οποία εντόπισε τον ιδιοκτήτη του ψαροκάικου που είναι κύπριος επιχειρηματίας από τη Λεμεσό. Η Αστυνομία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρότρυνε τον ιδιοκτήτη του ψαροκάικου να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι αυτή την ώρα. Ο ιδιοκτήτης του ψαροκάικου σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ιδιοκτήτης γνωστής εταιρείας.
Όζερσαϊ: Eνώπιον «δικαστηρίου» οι Αιγύπτιοι ψαράδες
O αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «υπουργός εξωτερικών» του Ψευδοκράτους, Κουντρέτ Όζερσαϊ ανέφερε σχετικά με το περιστατικό απαγωγής στα ανοιχτά της Κύπρου:
«Απόψε κατά την επιστροφή μου από το υπουργείο στην οικία μου, μετέβηκα στην Αστυνομική Διεύθυνση της Κερύνειας και επισκέφθηκα το πλήρωμα του σκάφους που τέθηκε υπό κράτηση λόγω της παράνομης εισόδου και αλιείας στα χωρικά μας ύδατα και έλαβα πληροφορίες από τους αστυνομικούς μας.
Συνομίλησα με αυτά τα πέντε άτομα, τα οποία είναι πολίτες της Αιγύπτου με την βοήθεια ενός διερμηνέα που γνωρίζει Αραβικά. Παρατήρησα ότι οι αστυνομικοί μας τους συμπεριφέρονται καλά και ότι έχουν ήδη ικανοποιηθεί οι βασικές ανάγκες τους.
Αύριο το πρωί θα οδηγηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο θα εκδώσει την σχετική απόφαση με βάση τους νόμους μας. Το δε σκάφος βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο λιμάνι της Κερύνειας. Τα ονόματα των πολιτών της Αιγύπτου που κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση αναφέρονται παρακάτω.
Προχώρησα σε αυτήν την δήλωση εξαιτίας λανθασμένων και αντικρουόμενων δημοσιευμάτων του ε/κ τύπου.
1- Ahmed Farag Taha Elzahed,
2- Sameh Sobheye Ali Moharam,
3- Abdelraouf El Dayed Abdelrahman,
4- Abdou İbrahim Eid İbrahim Elgendy,
5- Amr Mahmoud Abdou Mohamed».
H φρεγάτα "Auvergne" στην Λεμεσό / άψογη συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας στον τομέα της άμυνας / La FREMM "Auvergne" à Limassol / Très bonne coopération franco-chypriote @MarineNationale @francediplo_EN @cynewsagency pic.twitter.com/PMOcVPU2t7
— France à Chypre (@FranceaChypre) September 21, 2018