Ο Κύπριος πρόεδρος είχε μία προκαταρκτική συνάντηση με τον ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ, για να υπάρξει μία βολιδοσκόπηση των προθέσεων των 2 πλευρών.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι στη διάθεση των μερών στο Κυπριακό και τα Ηνωμένα Έθνη ενδιαφέρονται για την επανένωση της Κύπρου με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «μόλις προ ολίγου ολοκληρώθηκε η συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία οφείλω να ομολογήσω ήταν ουσιαστικού περιεχομένου.
Σύμφωνα με το κείμενο των απομαγνητοφωνημένων δηλώσεων του που εστάλη από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε:
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στο Γ.Γ. τις θέσεις της Ε/Κ πλευράς που συνοψίζονται:
(α) Στην ετοιμότητα αλλά και αποφασιστικότητα μας να συνεργαστούμε με τα Η.Ε. προκειμένου να επιτύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να επιτύχουμε το ταχύτερο δυνατόν μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Στόχος έχω αναφέρει θα πρέπει να είναι το υπό συζήτηση νέο καθεστώς, να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια, ενώ ταυτόχρονα να είναι πλήρες απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή παρουσία κατοχικού στρατού.
(β) Βάση για μια νέα εντατική προσπάθεια θα είναι, πέραν των σχετικών ψηφισμάτων και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, η μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδος αλλά και το περίγραμμα έξι σημείων του Γ.Γ όπως διαμορφώθηκε στις 04 Ιουλίου 2017.
(γ) Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία μια νέα προσπάθεια θα πρέπει η Τ/Κ και τουρκική πλευρά να θέσουν γραπτώς τις θέσεις τους και επί των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, όπως έπραξε και η Ε/Κ πλευρά.
(δ) Προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας, ο Γ.Γ και /ή ειδικός προς τούτο αντιπρόσωπος του, με τη βοήθεια και των 5 Μονίμων Μελών του Σ.Α και ή όσα εκ τούτων επιθυμούν, να διερευνήσουν αλλά και να προετοιμάσουν μια νέα προσπάθεια ώστε να μην οδηγηθούμε σε καταστροφικό αδιέξοδο.
(ε) Τόνισα τη σημασία της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διασφάλιση ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού αποδεικνύουν εκ νέου την ανάγκη διατήρησης των όρων εντολής της ως έχουν.
Η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα ήταν πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των πλευρών, τονίζοντας πως μόλις λάβει την έκθεση της κας Λούτ και ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές.
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως στόχος των Ηνωμένων Εθνών παραμένει η επανένωση της Κύπρου με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων.
Καταλήγοντας, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα Ηνωμένα Έθνη».
Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ενώπιον του τα συμπεράσματα της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. Είπε ακόμη ότι η κατάθεση χαρτών για το εδαφικό ήταν μια εκ των προϋποθέσεων που οδηγηθήκαμε στη Σύνοδο στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, χάρτη που απέσυρε η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σε ερώτηση αν ο ΓΓ του ΟΗΕ σχημάτισε εικόνα για το κατά πόσο υπάρχει έδαφος για μια νέα προσπάθεια, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να λάβει την έκθεση της κας Λουτ, ποια εικόνα που αποκόμισε, τι μπορούν να προσφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη αναμένοντας την ολοκλήρωση και δικών του επαφών με τα εμπλεκόμενα μέρη».