Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν στην Κύπρο καθώς ο Κύπριος πρόεδρος εισηγήθηκε τελικά την λύση του Κυπριακού με βάση μια “χαλαρή Ομοσπονδία”. Εν μέσω τουρκικών απειλών και τελεσιγράφου από την Αγκυρα πως μετά από 44 χρόνια πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάφης, “ανέσυρε” το παλαιό σχέδιο περί “Χαλαρής Ομοσπονδίας” επιβεβαιώνοντας τις χτεσινές πληροφορίες του pronews.gr.

Ομως τόσο κυπριακές πηγές όσο και πολιτικά κόμματα της Κύπρου δηλώνουν πως υπάρχει έντονη φημολογία περί λύσης δύο κρατών καθώς η αποκέντρωση του συστήματος που “έπεσε στο τραπέζι” των συζητήσεων αποτελεί….προπέτασμα καπνού!

Ετσι, με τη φημολογία περί λύσης δύο κρατών να εντείνεται στο παρασκήνιο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων να ενισχύονται για την κρισιμότητα των στιγμών στο κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έριξε κατά τη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου στη συζήτηση το ενδεχόμενο να εξεταστεί η «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία.

Ζήτησε μάλιστα από τους πολιτικούς αρχηγούς να εκφράσουν απόψεις και σκέψεις για την αποκέντρωση και για να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες και εξουσίες στα δύο συνιστώντα κράτη. Συζήτηση και προτάσεις που θα συνεχίσουν στις 23 Οκτωβρίου.

Τα περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας που ξεκίνησαν να συζητούνται στο εθνικό συμβούλιο της Δευτέρας, άρχισαν να συζητούνται ήδη τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο με τα πολιτικά κόμματα να αντιδρούν ήδη.

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τρίτης χαρακτήρισε καταστροφική τυχόν συζήτηση πρότασης για χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο στη βάση του οποίου συζητούμε τόσα χρόνια είναι η διζωνική/δικοινοτική ομοσπονδία ανέφερε πως «αν πούμε ότι εγκαταλείπουμε το συγκεκριμένο πλαίσιο, τότε θα ενταφιάσουμε την προοπτική λύσης και θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τέλος ότι αν και εφόσον κάποια πράγματα πάρουν σάρκα και οστά, τότε το κόμμα του θα αντιδράσει πολύ έντονα.

Εξηγήσεις για τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. Κληθείς να σχολιάσει τα περί χαλαρής ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξηγήσει τι εννοεί, πόσο χαλαρή θα είναι και κατά πόσο θα είναι λειτουργικό και βιώσιμο το κράτος.

«Στο στάδιο που είμαστε, επικρατεί έντονος προβληματισμός και τα δεδομένα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά». Σημείωσε ωστόσο πως δεν συμφωνεί με την κινδυνολογία που αναπτύσσεται. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε πως το αφήγημα ότι η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού και φταίνε οι Ελληνοκύπριοι για τη μη λύση πρέπει να σταματήσει. Το πρόβλημά μας, επεσήμανε, είναι η Τουρκία.

Οι ανησυχίες του Γλαύκου Κληρίδη για τις κεντρικές αρμοδιότητες

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι σε αυτά τα θέματα ο Γλαύκος Κληρίδης είχε απόψεις που ήταν γνωστές για το ποιες και μέχρι πού θα έφταναν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει προστριβή μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ο κ. Κληρίδης υπερασπιζόταν ότι θα ήταν καλύτερα να είχαν περισσότερες αρμοδιότητες οι πολιτείες.

«Αυτό δεν είναι κάτι λάθος. Εμείς στις διαπραγματεύσεις τα υπενθυμίσαμε αυτά. Ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις η προσέγγιση του κ. Κληρίδη σε αυτό το θέμα σε κάποιες περιπτώσεις ξεχάστηκε, απορρίφθηκε και έγιναν προσπάθειες να αυξηθούν οι κεντρικές αρμοδιότητες. Τώρα γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ακριβώς αντίθεση στάση. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά σε μια έστω κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση». Θα είναι ωφέλιμο να δει, είπε, τί συγκεκριμένα σκέφτεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τα όσα διεμήφθησαν κατά τη σύντομη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει το AlphaNews.Live. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα μεσολάβησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά τη διάρκεια της άτυπης τριμερούς συνάντησης που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη θέση της Άγκυρας ότι η αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών έχει εξαντληθεί.

Μετά από 44 χρόνια είπε, θα πρέπει να αναζητηθεί ένα καινούργιο πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε τα όσα περιλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες για το θέμα της ασφάλειας. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο λύσης που να περιλαμβάνει παρουσία στρατού και εγγυήσεις της Τουρκίας.

Του είπε μάλιστα ότι τέτοιο σχέδιο δεν θα εγκριθεί από την ε/κ κοινότητα.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι οι εγγυήσεις και η παρουσία αριθμού στρατευμάτων κρίνονται απαραίτητα στοιχεία από την Τουρκία για προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Τότε ο Πρόεδρος επανέλαβε αυτό που και ο ίδιος ο Ερντογάν είχε πει προσφάτως. Η Τουρκία του είπε είναι μόλις 60 χιλιόμετρα από την Κύπρο. Γιατί χρειάζεστε στρατό;

Για να πάρει ως απάντηση από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, πως και οι Βρετανοί έχουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο…

Πρόσθεσε πως «μεταφέροντας στις δύο συνιστώσες πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών» και υπογράμμισε πως «δεν συζητάμε λύση δύο κρατών» . Όμως η “χαλαρή Ομοσπονδία” εκεί οδηγεί.

Ακιντζί για συνάντηση με Αναστασιάδη και «χαλαρή ομοσπονδία»

Σε μια ημερομηνία, όχι πολύ μετά τις 15 Οκτωβρίου που η Τζέιν Χολ Λουτ θα υποβάλει την έκθεσή της, θα ήθελε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί για να καθορίσουν την ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων αλλά και «να συζητήσουμε το μέλλον του νησιού. Αυτό είναι ευθύνη μας».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση – ενημέρωση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς των τεσσάρων «συγκυβερνώντων» κομμάτων, η οποία ακολούθησε την πρωινή του συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στη συνάντηση με την κ. Σπέχαρ, είπε ο κ. Ακιντζί, συζήτησαν ιδιαίτερα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου. Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ “θα έχει επαφές με την ε/κ ηγεσία και θα τα πούμε ξανά”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι σήμερα ενημέρωσε την «συγκυβέρνηση» και αύριο την αντιπολίτευση για τις επαφές που είχε στην Νέα Υόρκη και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η έκθεση της προσωρινής του απεσταλμένης, Τζέιν Χολ Λουτ δεν είναι ακόμα έτοιμη. Θα υποβληθεί στον ΓΓ ο οποίος θα υποβάλλει την δική του έκθεση στο ΣΑ του ΟΗΕ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι στις 15 Οκτωβρίου θα έχουν την ευκαιρία να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.

«Χαλαρή» ομοσπονδία και αρμοδιότητες

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται στην ε/κ πλευρά για «χαλαρή ομοσπονδία», ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν διάφορες αναφορές και στον ε/κ Τύπο επί του θέματος και αναμένει ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένει να συζητήσει αυτό το θέμα πιο ξεκάθαρα.

«Πρέπει να πω το εξής: στις μέχρι τώρα συγκλίσεις περιλαμβάνεται το ότι εκτός των εξουσιών που θα δοθούν στην κεντρική, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όλες οι άλλες αρμοδιότητες θα είναι των συνιστωσών πολιτειών. Δηλαδή αυτές είναι τα κατάλοιπα εξουσίας – residual powers, που θα είναι στις πολιτείες. Μεταξύ αυτών είναι οι τομείς της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού».

Επιπλέον αυτών, είπε, στις συγκλίσεις υπάρχει αυτή τη στιγμή και αρμοδιότητα σύναψης διεθνών συμφωνιών από τις συνιστώσες πολιτείες.

Στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, είναι κατά κύριο λόγο η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός.

«Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι σκέψεις του κ. Αναστασιάδη για τις μέχρι σήμερα συμφωνημένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης που θα μεταφερθούν στις πολιτείες».

Αυτό, ανέφερε, δεν το είδε πουθενά στον (ε/κ) Τύπο και γι’ αυτό δεν μπορεί να κάνει λεπτομερή σχόλια.

«Γι’ αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα τις επόμενες ημέρες».

Οζερσάι: Στοχεύουμε στο τέλος του στάτους κβο

“Με κάποιες άλλες καταστάσεις” όπως τις αποκάλεσε αλλά δεν τις διευκρίνισε θέλουν να εμποδίσουν την συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο εάν η Ε/κ πλευρά δεν δείξει ελαστικότητα, είπε ο “υπεξ” Κουντρέτ Οζερσάι σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

Πρότεινε την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πλευράς σε κάθε θέμα αρχίζοντας από την οικονομία ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, όπως είπε.

Υποστήριξε ακόμη ότι αποτελεί παραπλάνηση των πολιτών η προσδοκία ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με μια έρευνα της ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Για τους υδρογονάνθρακες επανέλαβε ότι και η Τ/κ πλευρά μαζί με την Τουρκία θα κάνουν γεώτρηση ενώ δεν θα επιτρέψουν κανένα βήμα στο τεμάχιο 7.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στο Ανατολού, ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι έπειτα από την αποτυχία της Συνόδου για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε βήμα δίνοντας την ευκαιρία στις πλευρές να σκεφτούν.

“Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για 50 χρόνια και η κατάληξη κάθε φορά σε αποτυχία δείχνει ότι πλέον πρέπει να σταθούμε και να διερωτηθούμε σοβαρά για κάποια πράγματα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “η Τουρκία και η ‘τβδκ’ έχουν κάνει μια ειλικρινή αξιολόγηση” και πως έγνοια τους είναι να μην συνεχιστεί το στάτους κβο “επειδή η συνέχιση του στάτους κβο βλάπτει την Τ/κ πλευρά” και την εμποδίζει να ενσωματωθεί στην διεθνή κοινότητα.

“Εμείς επιλέξαμε ως προτεραιότητά μας την άρση αυτού του στάτους κβο με μια περιεκτική λύση. Πάντοτε επιδεικνύαμε αυτή τη στάση μας. Εάν η Ε/Κ πλευρά δεν θα δείξει ελαστικότητα εμποδίζοντας την περιεκτική λύση, τότε εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε την συνέχιση αυτού του στάτους κβο με κάποιες άλλες καταστάσεις. Ενόσω συνεχίζεται το στάτους κβο βλάπτεται η Τ/κ κοινότητα”, είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Τ/Κ πολιτικός είπε ότι η έκκληση της Ε/κ πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στην πραγματικότητα δεν έχει άλλο νόημα από τη συνέχιση του στάτους κβο.

“Επειδή αυτό που στοχεύετε φαίνεται σαν να είναι οι διαπραγματεύσεις αντί η λύση”, ανέφερε.

Για την έκθεση που αναμένεται να υποβάλει στον ΓΓ του ΟΗΕ η ειδική του σύμβουλος για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι “αποτελεί παραπλάνηση των πολιτών η προσδοκία ότι ένα πρόβλημα 50 χρόνων θα διευθετηθεί με μια έρευνα”.

Ανέφερε ότι η Τ/κ πλευρά δεν θέλει να μπει σε μια νέα διαδικασία η οποία δεν θα φέρει αποτέλεσμα. “Σε μια τέτοια περίοδο τί πρέπει να γίνει εάν αυτό που δοκιμάσαμε για 50 χρόνια στο νησί δεν γίνεται; Πρέπει με ειλικρίνεια να μπούμε σε μια διαδικασία μελέτης αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει μεταξύ των πλευρών μέσω μιας συγκεκριμένης σχέσης που θα αναπτύξουμε σε κάθε θέμα με την Ε/κ πλευρά, κάνοντας συνεργασία ξεκινώντας από την οικονομία”, ανέφερε.

Για τις ανακοινώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με το τεμάχιο 7, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός στερείται δικαίου και πως αποτελεί προσπάθεια σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τ/Κ.

Ο Τ/κ πολιτικός υποστήριξε ακόμη ότι “η Ε/κ πλευρά αδειοδότησε την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ για μια περιοχή που ενδέχεται να συγκρούεται με τη υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας”. “Επομένως εάν γίνει βήμα εντός του τεμαχίου 7 σε κάποιες άλλες εταιρείες ως Τουρκία και ‘τδβκ’ δεν θα το επιτρέψουμε. Αφού εσείς πέραν αυτού του τεμαχίου κάνετε γεωτρήσεις σε όλα τα άλλα που οι Τ/Κ είναι δίκαιοι ιδιοκτήτες, αδειοδοτείτε εταιρείες, αναζητείτε φυσικό αέριο. Κι εμείς θα κάνουμε έρευνα, κι εμείς θα κάνουμε γεώτρηση. Η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) την οποία αδειοδοτήσαμε και η Τ/κ πλευρά δεν θα παραδώσουν σε κανένα τα δικαιώματά τους και θα ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες”, ανέφερε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!