“Κεραυνούς” εξαπέλυσε Κύπριος Συνταγματάρχης για τα τεκταινόμενα στην Κυπριακή ΑΟΖ και το γεγονός πως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Κύπρος είναι άοπλη. Ο Συνταγματάρχης προχωρά σε δραματικές αποκαλύψεις για την κατάσταση των κυπριακών ΕΔ
Για την κρίση στην ΑΟΖ εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων, τη στάση της ΚΔ και της Ελλάδας και την κατάσταση σε θέματα άμυνας, αναφέρθηκε ο Συνταγματάρχης Εν Αποστρατεία Άντης Λοΐζου.
Αναφερόμενος στην άφιξη της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή, προκειμένου να παρακολουθεί το Barbaros, o κ. Λοΐζου είπε πως, με βάση τη Ναυτική τακτική, μια φρεγάτα δεν πάει μόνη της και σίγουρα θα συνοδεύεται από υποβρύχιο και κάπου στην περιοχή ίσως υπάρχουν αγκυροβολημένες και κάποιες πυραυλάκατοι, ενώ σε ετοιμότητα πρέπει να βρίσκονται κάποια αεροσκάφη.
Από πλευράς Τουρκίας, είπε, βλέπουμε ένα πολύ έξυπνο επικοινωνιακό παιχνίδι, αφού όλες οι εφημερίδες τους αναφέρονται σε πολεμική ιαχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλουν να δημιουργήσουν μια κρίση και ένταση, προκειμένου να γκριζάρουν την περιοχή.
«Εδώ έχουμε και εμείς ένα μεγάλο σφάλμα. Ελλάδα και Κύπρος έπρεπε να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους», τόνισε.
Η Κύπρος, συνέχισε, δεν έχει την αποτρεπτική δύναμη, ούτε στη θάλασσα ούτε στον αέρα, ενώ στην ξηρά είναι υποτυπώδης.
«Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο αν θέλουμε ειρήνη», είπε, τονίζοντας πως στην Κύπρο δεν προετοιμαζόμαστε», προσθέτοντας πως τα λεφτά της άμυνας διοχετεύονται, με την ανοχή και συνενοχή όλων των κομμάτων που ψήφισαν τότε για την αμυντική θωράκιση, προς άλλες κατευθύνσεις.
«Δεν μπορεί ο κάθε ασυνείδητος να μας μετατρέπει σε στόχους της Τουρκίας», είπε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως έχει καταργηθεί το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, το οποίο ήταν το μόνο που δημιουργούσε πρόβλημα στην Τουρκία. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι από το 2000 δεν έχουμε κάνει άσκηση Νικηφόρος, διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα και μειώσαμε τη στρατιωτική θητεία και διαλύσαμε την εφεδρεία».
«Ούτε καν να παρακολουθήσουμε (τα τουρκικά πλοία) δεν μπορούμε. Αυτό που έχουμε είναι το πλοίο που μας δώρισε το Ομάν, το οποίο Σουλτανάτο υποχρεώθηκε από την Τουρκία να αφαιρέσει τα συστήματα επικοινωνιών, και έχει σοβαρά προβλήματα», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το τι μπορούμε να κάνουμε, είπε:
«Στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Τις εισηγήσεις μου τις έκανα κατ’ επανάληψη και από την περίοδο που ήμουν στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΦ και προσπαθούσαμε να πείσουμε ότι θα πρέπει να φτιάξουμε Ναυτικό. Οι πρώτες ενέργειες έγιναν από ένα Ναύαρχο, αρχές δεκαετίας του ’90 που έκανε μελέτη, και μπήκαν στα συρτάρια», είπε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει θέληση προς αυτή την κατεύθυνση.
Δείτε το Βίντεο