Τους πρώτους τέσσερις τόμους από το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» παρέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Βούτσης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου, ο οποίος προΐστατο της διαδικασίας επεξεργασίας του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου» κατά τα 2,5 τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στο ιστορικό της παρούσας έκδοσης.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων οι τέσσερις τόμοι που παραδίδονται σήμερα, 600 σελίδων ο καθένας, αποτελούν μέρος των τριάντα τόμων που αναμένεται να εκδοθούν, και οι οποίοι θα περιέχουν το σύνολο των υλικών που είχαν έρθει σε γνώση ή που προέκυψαν από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που έγινε στην ελληνική Βουλή για την τραγωδία της Κύπρου, πριν από 33 χρόνια.

Όπως εξήγησε, ο κ. Βούτσης, το ζήτημα του «Φακέλου της Κύπρου» είχε παραμείνει ανενεργό επί δεκαετίες και ανακινήθηκε εκ νέου όταν η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, οδήγησε τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στα ερμάρια του «Φακέλου της Κύπρου».

Εν συνεχεία, μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε ομοφώνως ότι όλο το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» θα πρέπει να αποδοθεί στους Κυπρίους. «Έγινε μια ειδική διαδικασία, Ολομέλεια της Επιτροπής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Βουλής και το υλικό στην πρωτογενή του μορφή είναι εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο στην κυπριακή Βουλή», σημείωσε ο κ. Βούτσης, αναφερόμενος παράλληλα στο σημαντικό έργο της ελληνικής Επιστημονικής Επιτροπής που επεξεργάστηκε το υλικό του Φακέλου.

Η Επιστημονική Επιτροπή, όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των κομμάτων, πρέσβεις και επιστήμονες, οργάνωσε, καταλογογράφησε και κατέγραψε το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο έχει πλέον ψηφιοποιηθεί.

Όπως επισήμανε ο κ. Βούτσης, η δημοσιοποίηση του υλικού του Φακέλου, το οποίο θα αναρτηθεί και στο ιστολόγιο της Βουλής των Ελλήνων, συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική και κυπριακή και διεθνή κοινή γνώμη.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που θα αποτελέσει και το έναυσμα για να συγκεντρωθούν και επιμέρους αρχεία και αρχειακό υλικό από άτομα, από πρωταγωνιστές, από συγγενείς θυμάτων, από συλλογικότητες, από Ιδρύματα, της Κύπρου ιδιαίτερα. Έτσι ώστε, συν τω χρόνω, αυτή η ιστορική μνήμη να αποκατασταθεί σε όλη της την ενάργεια και την τιμή που θα έπρεπε, για τους χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν στην παραμένουσα κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου και στο δράμα του Κυπριακού Λαού πριν από τόσα χρόνια», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η αξία της αυξάνεται από το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει ένα ζήτημα εκκρεμές.

«Το Κυπριακό, βεβαίως, είναι ένα τεράστιο ζήτημα του Ελληνισμού. Είναι όμως και διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα. Η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας είναι απαραίτητη. Όμως, για μας έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Γιατί η Κύπρος, αυτή τη στιγμή, και ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο, εξακολουθεί να είναι ένα τραύμα στον Εθνικό – υπό την ευρεία του όρου έννοια – Κορμό μας», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η γνώση της ιστορίας είναι αναγκαία για όλους τους Έλληνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα εκείνα τα οποία αφορούν εσφαλμένους χειρισμούς εθνικών θεμάτων. Γιατί, με τον τρόπο αυτό, η κοινή γνώμη –όπως συμβαίνει και πρέπει να συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα– θα είναι ενήμερη, έτσι ώστε να είναι δίκαιη στην κρίση της για εκείνους που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν τις τύχες του λαού μας και του έθνους μας», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα η δημοσιοποίηση του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου» να αποτελέσει οδηγό για μελλοντικές, αν και απευκταίες, περιπτώσεις.