Όπως όλα δείχνουν οι Ν.Αναστασιάδης και Μ.Ακιντζί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς την «λύση» της «χαλαρής ομοσπονδίας» που θα σημάνει και την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετατρέποντάς την σε ένα δυσλειτουργικό κρατικό μόρφωμα το οποίο θα ελέγχεται εν πολλοίς από την Άγκυρα.
Ο κ. Ακιντζί μετά την συνάντηση που είχε με το Ν.Αναστασιάδη στην αρχή των δηλώσεων μίλησε για μια συνάντηση-συζήτηση δυο σκελών από την οποία και εξήλθε ικανοποιημένος όπως είπε
Στην αρχή της συνάντησης η τ/κ πλευρά επιθυμούσε να διευθετήσει το ζήτημα των νέων οδοφραγμάτων και μετά να συζητήσει το μέλλον του Κυπριακού.
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι την παρούσα στιγμή δεν προβλέπεται κάποια κοινή τελετή-συνάντηση με τη συμμετοχή των δυο ηγετών για τα νέα οδοφράγματα.
Ωστόσο, μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτό το πεδίο αν υπάρξουν εξελίξεις, ενδέχεται να δρομολογηθούν εξελίξεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση των δυο πλευρών. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της διευθέτησης του ζητήματος της κινητής τηλεφωνίας, εκφράζοντας επιφυλακτική αισιοδοξία για αυτό το θέμα.
Αυτά εν ολίγοις σημαίνουν ότι θα σχηματιστεί ένας ενιαίος χώρος στο νησί με ενιαίες υποδομές-παροχές στους κατοίκους του.
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα γίνει κομμάτι μιας διαδικασίας που θα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, δίχως χρονοδιάγραμμα και επικέντρωση στο τελικό αποτέλεσμα, επιβάλλοντας έτσι εκβιαστικά μια γρήγορη «λύση» που φυσικά θα ικανοποιεί τα τουρκικά συμφέροντα καθώς οι Αμερικανοί βιάζονται.
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε παράλληλα ότι στη σημερινή συνάντηση ήρθε στο προσκήνιο η συζήτηση για χαλαρή ομοσπονδία και εναλλακτικά μοντέλα, κυρίως η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτά τα ζητήματα.
«Επιθυμεί διαφορετικό μοντέλο ο κ. Αναστασιάδης;» ήταν το ερώτημα του κ. Ακιντζί.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν εστιάζει σε μια επιλογή που δεν συμφωνεί με τα πλαίσια του ΟΗΕ, τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Ωστόσο, εστιάζει την προοπτική της ενίσχυσης των εξουσιών των ιδρυτικών μονάδων.
Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να πετάξει στον κάδο των απορριμμάτων τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ο ίδιος θεωρεί σημαντική την προσκόλληση του κ. Αναστασιάδη σε αυτές τις παραμέτρους.
Στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου του (συζήτηση περί χαλαρής ομοσπονδίας). Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε την σημασία της αρχής αποτελεσματικής συμμετοχής στην ομοσπονδία.
Η ε/κ πλευρά επιθυμεί να περιορίσει τον αριθμό των δομών στις οποίες οι Τ/κ θα έχουν θετική ψήφο. «Δεν αναζητούμε ενιαίο κράτος. Προβλέπουμε ομόσπονδη δομή. Γι’ αυτόν τον λόγο η κάθε πλευρά θα πρέπει να έχει μια θετική ψήφο», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.
Ο κ. Ακιντζί στα πλαίσια των δηλώσεων του επανέλαβε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα γίνει κομμάτι μιας διαδικασίας που θα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, δίχως χρονοδιάγραμμα και επικέντρωση στο τελικό αποτέλεσμα.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε την πρόσφατη έκθεση του ΓΓΟΗΕ, αναφέρθηκε στη σημασία του χρονοδιαγράμματος, στην επικέντρωση στο τελικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά θα συζητηθούν με την κ. Λουτ στις 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα, σε αυτήν την συνάντηση η τ/κ πλευρά θα επαναλάβει την προσκόλληση της στις υφιστάμενες συμφωνίες.
Ο κ. Ακιντζί δήλωσε επίσης, ότι επέστρεψε ικανοποιημένος από τη σημερινή συνάντηση. Και αυτό διότι ανοίγουν τα δυο νέα οδοφράγματα στις 12 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μέλλον του νησιού.
«Η σημερινή συνάντηση δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Άλλωστε δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις επαφές της κ. Λουτ. Για αυτό θα έχει μεγάλη σημασία το μοντέλο των διαπραγματεύσεων (επικέντρωση στο αποτέλεσμα, χρονοδιάγραμμα)», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να φανεί αν οι επαφές της κ. Λουτ θα έχουν ως αποτέλεσμα νέες διαπραγματεύσεις ή όχι.
Επίσης, ως απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι έφερε στο προσκήνιο της σημερινής σύσκεψης το ζήτημα του φυσικού αερίου. Ο κ. Ακιντζί έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «κρίση που έρχεται».
Ο ίδιος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ηγεσίας του για το ζήτημα υδρογονανθράκων, τη σημασία της συνεργασίας των εμπλεκόμενων πλευρών και της βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.. «Είτε θα κατευθυνθούμε προς την προοπτική συνεργασία, είτε δυστυχώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κρίσεις», πρόσθεσε ο τ/κ ηγέτης.
Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί πίεσαν ιδιαιτέρως τον Α.Τσίπρα να υποσχεθεί στον Ρ.Τ.Ερντογάν άμεσα λύση στο Κυπριακό καθώς θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα οι γεωτρήσεις στην κυρπιακή ΑΟΖ.
Γενικώς οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί με όλα αυτά τα ζητήματα διότι βλέπουν ότι απλώς δεν προκύπτει κανένα κέρδος. Την ίδια τακτική θα προωθήσουν και σε Αιγαίο-Κρήτη σε ότι αοφρά τα κοιτάσματα και τις γεωτρήσεις που δεν μπορούν να γίνουν λόγω της ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας με ευθύνη της Άγκυρας βεβαίως αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται στην ε/κ πλευρά για «χαλαρή ομοσπονδία», ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν διάφορες αναφορές και στον ε/κ Τύπο επί του θέματος και αναμένει ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένει να συζητήσει αυτό το θέμα πιο ξεκάθαρα.
«Πρέπει να πω το εξής: στις μέχρι τώρα συγκλίσεις περιλαμβάνεται το ότι εκτός των εξουσιών που θα δοθούν στην κεντρική, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όλες οι άλλες αρμοδιότητες θα είναι των συνιστωσών πολιτειών. Δηλαδή αυτές είναι τα κατάλοιπα εξουσίας – residual powers, που θα είναι στις πολιτείες. Μεταξύ αυτών είναι οι τομείς της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού».
Επιπλέον αυτών, είπε, στις συγκλίσεις υπάρχει αυτή τη στιγμή και αρμοδιότητα σύναψης διεθνών συμφωνιών από τις συνιστώσες πολιτείες.
Στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, είναι κατά κύριο λόγο η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός.
«Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι σκέψεις του κ. Αναστασιάδη για τις μέχρι σήμερα συμφωνημένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης που θα μεταφερθούν στις πολιτείες».
Αυτό, ανέφερε, δεν το είδε πουθενά στον (ε/κ) Τύπο και γι’ αυτό δεν μπορεί να κάνει λεπτομερή σχόλια.
«Γι’ αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα τις επόμενες ημέρες».
Οζερσάι: Στοχεύουμε στο τέλος του στάτους κβο
“Με κάποιες άλλες καταστάσεις” όπως τις αποκάλεσε αλλά δεν τις διευκρίνισε θέλουν να εμποδίσουν την συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο εάν η Ε/κ πλευρά δεν δείξει ελαστικότητα, είπε ο “υπεξ” Κουντρέτ Οζερσάι σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.
Πρότεινε την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πλευράς σε κάθε θέμα αρχίζοντας από την οικονομία ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, όπως είπε.
Υποστήριξε ακόμη ότι αποτελεί παραπλάνηση των πολιτών η προσδοκία ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με μια έρευνα της ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
Για τους υδρογονάνθρακες επανέλαβε ότι και η Τ/κ πλευρά μαζί με την Τουρκία θα κάνουν γεώτρηση ενώ δεν θα επιτρέψουν κανένα βήμα στο τεμάχιο 7.