Η Λευκωσία προβληματίζεται από την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, ανέφερε ο υπουργός Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, το θέμα ήδη συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής με το Ισραήλ και την Ελλάδα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλείται λόγω του κενού ασφαλείας που θα δημιουργηθεί, αλλά και λόγω του ότι πιθανή αστάθεια θα προκαλέσει αύξηση στις προσφυγικές ροές, με την Κύπρο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η πρόθεση Τραμπ ήταν γνωστή καθώς αποτελούσε μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, την οποία και επανέλαβε μετά την εκλογή του.

«Έχουμε ήδη ανταλλάξει απόψεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης μεταφέροντας και τις ανησυχίες που εκφράζονται από επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκανε επίσης λόγο και για την πιθανότητα ανάληψης ισχυρότερου ρόλου από τη Γαλλία, κάτι που η Κύπρος βλέπει θετικά καθώς πρόκειται για κράτος μέλος της ΕΕ.

«Παρακολουθούμε συνεχώς το θέμα και επαναλαμβάνω είναι κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Κύπρος είναι το κράτος – μέλος τη ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στη Συρία.

Μας «χακάρανε» και στο παρελθόν

Σε ερώτηση για το ζήτημα της διαρροής αριθμού τηλεγραφημάτων διπλωματών κρατών-μελών της ΕΕ στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα των «New York Times» κατονομάζοντας την Κύπρο ως το σημείο στο οποίο στόχευσαν οι χάκερς, ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών απάντησε προσεκτικά τονίζοντας πως αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται με πάσα σοβαρότητα. Επεσήμανε παράλληλα πως η κυβερνοασφάλεια είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την χθεσινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μιλάμε για κάποιους ισχυρισμούς που βασίζονται σε κάποιες διαρροές» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το υπουργείο εξωτερικών, όπως και όλα τα άλλα υπουργεία εξωτερικών, και όχι μόνο, έχουν στο παρελθόν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων, για αυτό και η προσπάθεια αξιολόγησης και αναβάθμισης των συστημάτων μας και σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό είναι διαρκής, για να επιχειρούμε να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τους χάκερς και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε τέτοιου είδους προκλήσεις» πρόσθεσε.