Κομβικής σημασίας για το γεωπολιτικό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αντίκτυπο και στο κυπριακό, θεωρεί ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας την γεώτρηση των Exxon Mobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο “10” της ΑΟΖ.
Σε συνέντευξη του στο Σίγμα και στον πολιτικό συντάκτη Χρίστο Χαραλάμπους, ο Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες.
Ποσότητες που αν εντοπισθούν, θα αλλάξουν τη γεωστρατηγική ιστορία όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της περιοχής, ψάχνει στο οικόπεδο 10 η Exxon Mobil, κατ’ αποκλειστική παραδοχή στο Σίγμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Λέγοντας βεβαίως πως αναμένει να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, που οι ίδιοι οι ερευνητές όπως σημειώνει δημιούργησαν.
Μια θετική εξέλιξη στη γεώτρηση της Exxon, που σημειωτέο βαδίζει προς ολοκλήρωση, θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας κυρίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πολιτικό παρασκήνιο υπάρχουν σχεδιασμοί που εμπλέκουν απευθείας την υπερδύναμη, δηλαδή τις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αυτόματα θετική αντανάκλαση στο Κυπριακό.
Αυτούσια όσα δήλωσε για τα ενεργειακά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ:
Ερ. Επειδή πολύς κόσμος συζητεί για τη γεώτρηση της Exxon, έχουν, το αντιλαμβάνεστε ανέβει η προσδοκίες, την επομένη των ανακοινώσεων, αναλόγως βεβαίως περιεχομένου, αλλάζει κάτι;
Αυτό που δεν θέλω να προβλέπω είναι ποια θα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών. Ελπίδες έχουμε. Αλλά άλλο οι ελπίδες και άλλο να πραγματωθούν μέσα από τις έρευνες. Χωρίς αμφιβολία η ανεύρεση ποσοτήτων ικανοποιητικών αλλάζει πολλά δεδομένα. Άλλα προς τη θετική πλευρά και άλλα προς την αρνητική. Αρνητική είναι η ενδεχόμενες πλέον αξιώσεις που μπορεί να εγερθούν από πλευράς Τουρκίας αλλά την ίδια ώρα αποκτάς σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ερ. Γεωστρατηγικά θεωρείτε δηλαδή ότι θα είναι κομβικό το αποτέλεσμα αυτής της γεώτρησης, επαναλαμβάνω γιατί υπάρχουν πολλές προσδοκίες…
Πολύ σωστά το λέτε και γιατί έτσι αφέθηκε να εννοηθεί και από πλευράς των ερευνητών. Συνεπώς θεωρώ ότι και με τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τα γειτονικά κράτη και όχι μόνο, θα υπάρξει μια διαφοροποίηση και αυτό δεν σημαίνει ότι σου δίνει τη δυνατότητα να επιτύχεις πολύ περισσότερα, από ότι οι προσδοκίες που καλλιεργείς, σε ότι αφορά βεβαίως τη λύση του Κυπριακού.
Ερ. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Και σας το μεταφέρω όπως μου το είπε ένας απλός πολίτης προ ημερών. Θα νιώσουμε ότι είμαστε «καβάλα στ’ άλογο» αν πραγματωθούν οι προσδοκίες;
Αυτό που θα προσθέσει είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αν θα ενισχύσει τη βελτίωση ή τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Με την έννοια ότι οι ορέξεις της Τουρκίας ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και σε μια τέτοια περίπτωση οι κίνδυνοι θα ναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Γι’ αυτό και επείγει μέσα από ρεαλιστικές προσεγγίσεις να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας του Κυπριακού προβλήματος. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ειρήνης, έχουμε την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα.
Ερ. Ακόμη και αν οι συνθήκες αυτές ειρήνης υπαγορεύουν να κάνουμε θυσίες που πριν 40 χρόνια δεν τις σκεφτήκαμε;
Δεν είναι θέμα θυσιών. Είναι θέμα αν προλαβαίνεις αυτά που έχουν θυσιαστεί, λόγω της προδοσίας και της εισβολής. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Θέλω να πω μόνο ότι με βασανίζει η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Που θα δημιουργεί και θα διαφυλάττει την κυριαρχία του κράτους, τη λειτουργικότητα του κράτους, την απόλυτη συμβατότητα του με την ιδιότητα που έχει ως κράτος μέλος της Ε.Ε. Τότε και μόνο τότε θα νιώσεις ασφαλής και ήσυχος ότι αφήνεις πίσω σου ένα κράτος, μια λύση, η οποία δεν θα επιτρέπει ξανά συγκρούσεις, αμφισβητήσεις, εχθρότητες, αντιπαλότητες, με την Τουρκία….