Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου για τις επαφές που είχε με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε πως οι έξι παράμετροι που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον Ιούλιο του 2017, θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για το Κυπριακό. «Πλέον αναμένουμε τα αποτελέσματα των επαφών της κ. Λουτ με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Τότε θα μπορούμε να δούμε καλύτερα το πού στεκόμαστε», πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν τη θέληση να συζητήσουν όλα τα θέματα. Αναφορικά με τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πάει σε αυτή τη συνάντηση με «ανοιχτά χαρτιά» και έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε πως «τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα αναφορικά με την προοπτική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και από την ενημέρωση που έχουμε δύσκολα θα ξεκινήσουν ξανά». Παράλληλα σημείωσε ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό, γεγονός που όπως είπε, ενισχύει τις δυνάμεις που δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού και δίνει χώρο για να κατατίθενται νέες και επικίνδυνες προτάσεις, όπως η συνομοσπονδία και τα δύο κράτη. Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα στριμώξουν την Τουρκία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν το έχουμε καταφέρει. Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως με το να «εξωραϊζουμε τις θέσεις της δικής μας πλευράς δεν θα πάμε πουθενά».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σχολιάζοντας τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με την Λουτ και τις επαφές Τσίπρα στην Τουρκία, είπε πως το συμπέρασμα είναι ότι είμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο για τον νέο διάλογο για το Κυπριακό. Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι με σωστή στρατηγική, η πλευράς μας πρέπει να εμποδίσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε με τη σειρά του, ότι από την ενημέρωση εξάγονται τρία συμπεράσματα. «Πρώτον, μέσα από τις διαβουλεύσεις της κ. Λουτ, δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική για συμφωνία στους όρους αναφοράς και σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν τον Ιούνιο. Ακόμη, η τουρκική πλευρά αλλάζει τις θέσεις, αποφεύγοντας το θέμα των εγγυήσεων και παράλληλα επιχειρεί να ισχυροποιήσει την πολιτική της παρουσία». Τέλος, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως «διαπιστώθηκε ότι από τα πρακτικά της 30ης Ιουνίου του 2017, απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από εκείνα που ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε καταθέσει».
Κατά τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα και ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά.