Στη γνωστή τακτική των απειλών (που οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά) κατέφυγε ο πρόεδρος του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. Μιλώντας για την ανακάλυψη του κοιτάσματος των 8 τρισ. κυβ. ποδών φυσικού αερίου.
Έχοντας απολέσει κάθε ίχνος ψυχραιμίας ο υποτίθεται μετριοπαθής ηγέτης των τουρκοκυπρίων είπε ουσιαστικά προς τη Λευκωσία «ή μοιράζουμε τα κοιτάσματά ΣΑΣ ή θα αντιμετωπίσετε την Τουρκία των 80 εκατ. κατοίκων»!
Μιλώντας στο τουρκοκυπριακό BRT ο Ακιντζί πρότεινε «συνεργασία» (δηλαδή τα δικά σας δικά μας) σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Exxon Μobil.
Αναφερόμενος στην αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Κύπρο, ο Ακιντζί τόνισε τη σημασία της «συνεργασίας» (sic), λέγοντας ότι απαιτείται οικονομική και άλλη συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα.
Εάν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να φτάσει η Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας είναι ο πιο ορθολογικός τρόπος, τόνισε.
«Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να χαϊδεύει την πλάτη της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν εξυπηρετεί την ειρήνη. Ο πλούτος πρέπει να χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές.»
Φυσικά διατύπωσε και ευθείς απειλές ότι μόνο με συμφιλίωση με την Τουρκία θα αποφευχθούν οι εντάσεις.
«Αν συνεργαστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα ζήσει φιλικά με μια μεγάλη χώρα των 80 εκατομμυρίων. Σε διαφορετική κατάσταση, δημιουργεί νέες εντάσεις.»
«Πρέπει να πληρούνται οι απαιτήσεις προστασίας των δικαιωμάτων», κατέληξε.
@ExxonMobil & @QatarPetroleum make a world-class discovery offshore #Cyprus at #Glaucus. A high-quality reservoir 5-8 TCF of #NatGas is added to the country’s reserves and demonstrates the emergence of the Republic‘s #EEZ as an alternative indigenous source of supply to the #EU. pic.twitter.com/BkE0VKrKTS
— Georgios Lakkotrypis (@GLakkotrypis) February 28, 2019
Κύπρος: Ο χάρτης του Γλαύκος
Τεράστια επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το γεγονός ότι 8 χρόνια μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη κατάφερε να ανακαλύψει τρία κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η μικρή μας χώρα κόντρα στις πολιτικές περιπλοκότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω της εκκρεμότητας του κυπριακού προβλήματος, πέτυχε να φέρει στην ΑΟΖ της εταιρείες κολοσσούς και να βάλει σε τροχιά ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αποδεικνύεται αποτελεσματικό.
Αφροδίτη, Καλυψώ και Γλαύκος είναι τα τρία κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια με τις συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου να υπολογίζονται από 13 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια μέχρι 16.
Στην περίπτωση της Αφροδίτης στο οικόπεδο 12 που ανακαλύφθηκε το 2011, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η κατάληξη σε συμφωνία διαμοιρασμού των κερδών με τις εταιρείες κάτι που βάζει τις εξελίξεις σε τροχιά ανάπτυξης του κοιτάσματος. Το μέλλον των 4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου είναι να μεταφερθεί με αγωγό προς τα τερματικά της Αιγύπτου.
Σε ότι αφορά την Καλυψώ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ, οι έρευνες και οι μελέτες από την εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζονται με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι ποσότητες ανέρχονται στα 3,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Η τελευταία ανακάλυψη ήρθε από την αμερικανική Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 και τον στόχο Γλαύκος και υπολογίζεται στα 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ο ταμιευτήρας θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και αναμένονται πλέον επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.
Το όραμα για τερματικό υγροποίησης
Απώτερος στόχος της Δημοκρατίας ήταν ανέκαθεν η ανέγερση χερσαίου τερματικού υγροποίησης ώστε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής αλλά και εναλλακτική πηγή ενέργειας για την εξαρτημένη ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι για να κριθεί βιώσιμο ένα τερματικό θα πρέπει να ανακαλυφθούν ποσότητες τουλάχιστον 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών συνεπώς για την ώρα δεν είναι εφικτό. Το ενεργειακό πρόγραμμα όμως συνεχίζεται και η ανακάλυψη της Exxon Mobil δημιουργεί βάσιμη αισιοδοξία για το μέλλον. Όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες δηλώνουν θετικές να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση ενώ μια τέτοια υποδομή θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα και στην γεωπολιτική αξία της Κύπρου.