Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου στο φως των αλλεπάλληλων τουρκικών κατοχικών προκλήσεων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Η Λευκωσία κινείται προς μια διαδικασία “θωράκισης” τόσο με παραχωρήσεις βάσεων σε ξένες δυνάμεις όσο και με αγορά οπλικών συστημάτων αλλά και αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.
Ομάδες Γάλλων ειδικών έχουν επισκεφθεί την τελευταία περίοδο τη ναυτική βάση Μαρί και έχουν εξετάσει όλα τα δεδομένα, ενόψει του γεγονότος ότι ο χώρος έχει ως φαίνεται επιλεγεί για να κατασκευαστεί ναύσταθμος. Οι ομάδες των Γάλλων εμπειρογνωμόνων έχουν εξετάσει ενδελεχώς τον βυθό της θάλασσας του Μαρί, τις υποδομές, τις δυνατότητες που υπάρχουν και την περιοχή γενικότερα. Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν τα σχέδια κατασκευής.
Είναι προφανές πως για να προχωρήσει η υλοποίηση κατασκευής του ναυστάθμου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας. Συνεπώς, αναμένεται πρώτα ότι θα σταλεί στον υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, πρόταση από το Παρίσι, που θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη μόνιμη στάθμευση πολεμικών πλοίων στον ναύσταθμο που θα κατασκευαστεί.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Λευκωσία, δεν θα πρόκειται για κυρίαρχη βάση, αλλά για χρήση των υποδομών σε μόνιμη βάση. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέρος του κόστους της κατασκευής, που θα γίνει από γαλλική κρατική εταιρεία, θα το αναλάβει η Γαλλία, η οποία θα πληρώνει και για τη χρήση στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Σημειώνεται συναφώς ότι ο ναύσταθμος θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από πολεμικό ναυτικό άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να συμβάλει στο κόστος και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Pesco. Σε σχέση με τους Γάλλους σημειώνεται και η παρουσία στην περιοχή της Κύπρου και του αεροπλανοφόρου «Charles De Gaulle» που θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε χτες το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle», μαζί με τα τρία πολεμικά πλοία, που βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου για ασκήσεις. Να θυμίσουμε ότι από το εν λόγω αεροπλανοφόρο απονηώθηκαν τα γαλλικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην αεροναυτική άσκηση στο FIR Λευκωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωνε ότι «στο πλαίσιο γαλλικής αεροναυτικής άσκησης πραγματοποιήθηκαν πτήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών τύπου Rafaelle, εντός του FIR Λευκωσίας στις περιοχές Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς».
Να σημειωθεί ότι επίσκεψη πραγματοποίησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που ελλιμενίστηκε στην Λεμεσό. Μάλιστα, έγραψε: «Σχέση εμπιστοσύνης και συμμαχίας με την Γαλλία», ενώ ανάρτησε σχετικό βίντεο.
Έρχονται σαρωτικές αλλαγές εντός της Ε.Φ
Σε σύσκεψη υπό τον Σάββα Αγγελίδη με επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας αποφασίστηκαν σαρωτικές αλλαγές στην Εθνική Φρουρά με οκτώ συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία θα τύχουν νομοτεχνικού ελέγχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο συζήτησης ήταν οι σαρωτικές αλλαγές εντός της Εθνικής Φρουράς με στόχο την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και την καταπολέμηση φαινομένων όπως η φυγοστρατία, η αντικειμενικότητα των προσλήψεων και προαγωγών καθώς και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ΣΥ.Ο.Π.
Σημαντικό μερίδιο στην ετοιμασία των νομοσχεδίων είχαν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου και στρατιωτικοί επιτελείς.
Ο νέος σχεδιασμός έχει άμεση σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, η Λευκωσία λόγω της μεταφοράς τουρκικών α/κ πυροβόλων T155 Firtina και Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων Τ-300 Kasirga με βεληνεκές 120 χλμ στα Κατεχόμενα ζήτησε από την Σερβία αυτοκινούμενα πυροβόλα, ώστε να εκσυγχρονισθεί το Πυροβολικό, ένας τομέας στον οποίο πάσχει η Εθνική Φρουρά.
Πρόκειται για το αυτοκινούμενο πυροβόλο Nora-B52 των 155 mm, με μέγιστο βεληνεκές 32 χλμ. με κοινό βλήμα Μ107 ενώ με βλήματα εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB) το βεληνεκές αυξάνεται στα 41.850 μέτρα!
Μέχρι σήμερα το Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς διαθέτει ελάχιστα αυτοκινούμενα πυροβόλα, μόλις δύο Μοίρες με 24 συνολικώς συστήματα, μία με πυροβόλα Zuzana και μία με γαλλικά Mk3F.
Ταυτόχρονα, η Κύπρος έχει οδηγηθεί στην αναζήτηση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 προς άμεση προμήθεια μετά την αποκάλυψη της ενισχύσεως των τουρκικών δυνάμεων κατοχής με άρματα του ιδίου τύπου.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) εισηγήθηκε την άμεση “απάντηση” και η κυπριακή κυβέρνηση επανεξετάζει την προοπτική της λύσεως που προτείνει από την άνοιξη του 2017 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕDA) μέσω του Σχεδίου Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT-Leo 2).
Το OMBT-Leo 2 προβλέπει ότι κράτη – μέλη του EDA που χρησιμοποιούν ήδη τον εν λόγω τύπο άρματος, μπορούν να προσφέρουν με διαδικασία εκμισθώσεως αριθμό αρμάτων σε ενδιαφερόμενα άλλα κράτη – μέλη που επιδιώκουν την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων δυνάμεών τους
Από ελληνικής πλευράς, μετά και την εισήγηση του ΓΕΣ, έχει γνωστοποιηθεί ότι μπορεί να διατεθεί μέχρι μία Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) 41 Leopard 2A4, με το σκεπτικό ότι από το αντίτιμο που θα εξασφαλισθεί, θα εξευρεθούν πόροι για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβαθμίσεως των υπολοίπων αρμάτων του τύπου που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.
Στο γαλλικό αεροπλανοφόρο "Charles De Gaulle" στο λιμάνι της Λεμεσού / Sur le porte avions "Charles de Gaulle" à Limassol, merci à la @MarineNationale @cynewsagency @pprodromou @HelenaMina @papadopoulou_pa pic.twitter.com/P306u0CtYs
— rené troccaz (@troccazrene) March 30, 2019
À bord du porte-avions Charles de Gaulle docké à Lemesos. Rapports d’amitié et d’alliance entre Chypre et France 🇨🇾 🇫🇷 . Επίσκεψη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό. Σχέση εμπιστοσύνης και συμμαχίας με τη Γαλλία. https://t.co/nuTvrtBjNe pic.twitter.com/hjVCTSGwyE
— Πρόδρομος Προδρόμου -Prodromos Prodromou (@pprodromou) March 30, 2019