Το θέμα της υιοθέτησης κοινοβουλευτικού συστήματος για το κράτος που θα προκύψει από τη λύση του Κυπριακού ή το θέμα της αποκέντρωσης εξουσιών είναι, κατά τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προσπάθειες εξόδου από το αδιέξοδο και αποδεικνύουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες με υπαλλακτικούς τρόπους που δεν θα μειώνουν ποσώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού για το κοινοβουλευτικό σύστημα είπε: «ξέρετε τι διερωτώμαι κάποιες ώρες; Αν είναι ο κ. Κυπριανού που πέτυχε στο Κραν Μοντανά, αλλά και προ αυτού να τεθεί, για πρώτη φορά, το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού».
Ο Κύπριος Πρόεδρος συμπλήρωσε πως «Έτσι για να υπομνήσω, για πρώτη φορά ετέθη, και συμφωνήθηκε τον Ιανουαρίου του 2014 με τον τότε Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η θέση της Αγγλίας ότι δεν θα ενδιαφερόταν να παραμείνει εγγυήτρια, εκτός εάν το ήθελαν και οι δύο κοινότητες. Εκ τότε και σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα επιτύχαμε να τεθούν έξι σημεία από τον ΓΓ του ΟΗΕ τα οποία σήμερα το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι ο δημιουργός τους προσπαθεί να τα καταργήσει. Και ολίγον σεβασμός, νομίζω, στο τι έχουμε επιτύχει ως ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετείται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν βλάπτει».
«Δεύτερο», συνέχισε «θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα. Δεν με ενδιαφέρουν και δεν θα ασχοληθώ. Επιτέλους θα πρέπει όπως είναι με την κριτική που ασκούν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκφράζει τις ελληνοκυπριακές θέσεις, να ήταν το ίδιο ευαίσθητοι όταν παρακολουθούν την άλλη πλευρά, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και να αποδεικνύουν εν τη ουσία στην πράξη ότι εκείνοι προσπαθούν να ναρκοθετήσουν την όλη προσπάθεια».
Δανεικές ψήφοι
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «Κρίθηκε και επικρίθηκε η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά ότι τάχα ο κ. Μαυρογιάννης (διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς) τοποθετήθηκε ως μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, αλλά ουδέποτε άκουσα το οποιοδήποτε σχόλιο, γιατί ο κ. Ναμί (Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής) δεν είναι πλέον εδώ και ενάμιση χρόνο διαπραγματευτής. Δεν άκουσα την όποια κριτική στις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζει η τουρκοκυπριακή πλευρά ή η Τουρκία, παραδείγματος χάρη, στο θέμα των εγγυήσεων, ότι κάποια ώρα πρέπει να ξυπνήσουμε. Είναι καιρός πλέον – θα το επαναλάβω και σήμερα, για κάποιους δανεικούς ψήφους Τουρκοκυπρίων ενόψει ευρωεκλογών – να σταματήσουμε να πολιτευόμαστε ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Διότι πολιτικές εφήμερες που δεν οδηγούν σε μια πραγματικά προοπτική δεν είναι παρά καταδικασμένες να αποτύχουν».
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το πώς λειτουργεί ο ΟΗΕ σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες και τους όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θεωρώ, προς Θεού, ο ΟΗΕ υπεύθυνα, ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλει η κα Λουτ (ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ), ως προσπάθειες καταστροφής της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού. Αντίθετα. Μπορεί στο παρελθόν σφάλματα ειδικών αντιπροσώπων εν τη ουσία να ναρκοθέτησαν αυτό το οποίο με πολλή καλή θέληση στις αρχές είχαμε ξεκινήσει με τον κ. Ακιντζί. Αλλά οι μονομερείς παρεμβάσεις, τα σφάλματα που έγιναν, οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις, δημιούργησαν συνθήκες που δεν επέτρεψαν να καταλήξουμε εκεί που είμασταν αποφασισμένοι να οδηγηθούμε».
Ερωτηθείς αν η κα Λουτ έχει καταθέσει νέες ιδέες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όταν θα υπάρξει οτιδήποτε θα ανακοινωθεί».