Σοβαρότατες αντιδράσεις προκαλεί το σκάνδαλο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, με τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου να ζητά ακόμα και να αυτοδιαλυθεί η Βουλή και να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, με αιχμή τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που κατέθεσαν ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ με το οποίο ζητείται η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για την κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ή την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στον οποίο επίσης επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εκφράστηκε θετικά για το ψήφισμα της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία και κάλεσε όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες μέσω του άρθρου 67, το οποίο δίνει στη Βουλή το δικαίωμα να διαλυθεί. «Φέρτε πρόταση να διαλυθεί η Βουλή», είπε σύμφωνα με το philenews.com και να γίνουν μαζί οι βουλευτικές με τις ευρωεκλογές. Πρόσθεσε δε ότι όλα αυτά «είναι για να περιπαιζούμαστεν» και αποχώρησε από το βάθρο των ομιλητών.
Να σημειωθεί ότι η τροπολογία του Α. Νεοφύτου δεν συμπεριλήφθηκε στο ψήφισμα τελικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν υπήρξε ποτέ αυτοδιάλυση της Βουλής και προκήρυξη προώρων εκλογών.
Όπως μεταδίδει το sigmalive.com στην σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής και προκήρυξη προώρων εκλογών είχε ακουστεί πριν από τέσσερα χρόνια και πάλι από πλευράς ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή είχε γίνει δια στόματος Νίκου Τορναρίτη στη σκιά των αποκαλύψεων για το συμβόλαιο της τότε Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και τη συζήτηση περί ασυμβίβαστου των κρατικών αξιωματούχων. Φυσικά, τότε, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διαχώρισε τη θέση του κόμματος από την πρόταση Τορναρίτη.
Η πλειοψηφία ζητά παραίτηση Γεωργιάδη
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με εισήγηση των κομμάτων ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ σύμφωνα με το πόρισμα κυβέρνηση και Πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβουν έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους καταλογίζει το πόρισμα για την κατάληξη της Συνεργατικής Τράπεζας και ζητούν ξεκάθαρα από την κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής, καθώς και να βρει νόμιμες διόδους, προκειμένου αυτή η περιουσία να δοθεί πίσω στους νόμιμους δικαιούχους της.
Σε σχέση με τις πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες που εντοπίζει στο πόρισμα η ερευνητική επιτροπή, τα τρία κόμματα καλούν τη Γενική Εισαγγελία να συνεχίσει τη διερεύνηση, ώστε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση στη Τράπεζα , δεν έδρασαν σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις που είχαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποσιώπησαν τα στοιχεία που είχαν ενώπιόν τους και με τις αποφάσεις, πράξεις, παραλείψεις και την απουσία πολιτικής βούλησης για να εξευρεθούν λύσεις απέτυχαν να διατηρήσουν τη Συνεργατικής Τράπεζα σε βιώσιμη τροχιά.
Τα τρία κόμματα αποδέχονται το πόρισμα στην ολότητά του, καθώς θεωρούν πως η ερευνητική επιτροπή απέδωσε κατά τρόπο ολοκληρωμένο, σαφή και τεκμηριωμένο τις πολιτικές καθώς και πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες για τις ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις των εμπλεκομένων στην τελική κατάρρευση του τραπεζικού ιδρύματος.