Ολοκληρώθηκαν οι κοινές ασκήσεις των Κυπριακών και των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων «Ιάσων και Νικοκλής – Δαυίδ 2019», οι οποίες διήρκεσαν 10 ημέρες.

Οι ασκήσεις διεξήχθησαν εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις περιοχές Πάφου-Τροόδους και σε αυτές συμμετείχαν Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την άσκηση «Ιάσων» το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς συνεκπαιδεύτηκε με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων και ειδικότερα στις αποστολές Έρευνας και Διάσωσης κατά τη Μάχη, Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και Αερομεταφορών.

Παράλληλα με την άσκηση «Ιάσων» πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Nικοκλής – Δαυίδ», η οποία αφορά σε συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, εξάσκηση στη μάχη σε άγνωστο και δύσβατο – ποικιλόμορφο έδαφος. Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός χερσαίων στρατευμάτων από τις Ειδικές Δυνάμεις των δύο χωρών και έγινε ευρεία χρήση υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων.

Οι ασκήσεις του τύπου αυτού έχουν πλέον καθιερωθεί και μαζί με την άλλη μεγάλη άσκηση «Ονήσιλος – Γεδεών», που αφορά συνεκπαίδευση των πολεμικών αεροποριών των δύο χωρών, αποτελούν το επιστέγασμα της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ.

Η συνεργασία, συντελείται μέσα από τα Προγράμματα Διμερούς Συνεργασίας των δύο χωρών, τα οποία ανελλιπώς υπογράφονται από το 2012 και συνεχώς αναβαθμίζεται.

">

Άσκηση «Αργοναύτης»

Εν τω μεταξύ με 21 πλωτά και επτά αεροπορικά μέσα, καθώς και προσωπικό από επτά χώρες πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα οι φάσεις «Έρευνας και Διάσωσης» της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «Αργοναύτης 2019»

Η άσκηση πραγματοποίθηκε εντός της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νυκτερινό σενάριο αφορούσε σοβαρό αεροπορικό ατύχημα, μετά από προσθαλάσσωση αεροσκάφους στην ανοιχτή θάλασσα κατά τη διάρκεια μεταφοράς αμάχων από χώρα κρίσης στη Μέση Ανατολή προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ το ημερήσιο σενάριο αφορούσε σοβαρό ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, επίσης κατά τη διάρκεια μεταφοράς αμάχων από χώρα κρίσης στη Μέση Ανατολή προς λιμάνι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν από την Ελλάδα η φρεγάτα «Έλλη», ένα αεροσκάφος C-130 και αλεξιπτωτιστές της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης, από τη Γαλλία η Φρεγάτα «Guaprette», από το Ισραήλ η πυραυλάκατος «Ηetz» και τέσσερα περιπολικά πλοία, από το Ηνωμένο Βασίλειο το καταδρομικό «Duncan» και δύο ελικόπτερα, από τις ΗΠΑ το αποβατικό πλοίο ταχείας μεταφοράς Ειδικών Δυνάμεων «Yuma» και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας, ενώ από τη Γερμανία ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν από την Εθνική Φρουρά ελικόπτερα της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης», πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλάσια», το πολεμικό πλοίο «Γεωργίου», το πολεμικό πλοίο «Τσομάκης», το πολεμικό πλοίο «Αμμόχωστος» και η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Από την Αστυνομία Κύπρου συμμετείχαν ελικόπτερα της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων και η άκατος «Θησέας» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο συντονισμός των επιχειρήσεων και η διαχείριση της κρίσης κατά τις Φάσεις Έρευνας και Διάσωσης, εκτελέστηκαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και από το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», στο οποίο συγκλήθηκε η Συντονιστική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεως (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων κρατικών Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής διάσωσης αμάχων που μεταφέρονται από εμπόλεμη ζώνη.