Τρυπάνι 35 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα φέρεται να κατέβασε το τουρκικό γεωτρύπανο “Φατίχ” μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ κάτι που σημαίνει πως όλες οι εκτιμήσεις Ελλάδας-ΗΠΑ κτλ έπεσαν στο “κενό” και η κρίση κλιμακώνεται!
Σύμφωνα με το sigmalive, αν και η Λευκωσία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αρνητικότατη εξέλιξη, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα εκτοξεύσει το μέγεθος της πρόκλησης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ακινητοποίησή του στο ίδιο ακριβώς σημείο από τις 4 Μαΐου, το υψηλό κόστος παραμονής του εκεί καθημερινά ιδιαίτερα αν δεν κάνει τίποτα, αλλά και το γεγονός πως κάποιες υποστηρικτές εταιρείες – όχι όλες – παραμένουν στην περιοχή, δείχνουν πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η επιλογή του σημείου γεώτρησης, σύμφωνα με παρουσίαση του Υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολιτικούς συντάκτες, έγινε μεν στην βάση των σεισμικών ερευνών που προηγήθηκαν, όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη, αλλά υπαγορεύτηκε, εκτιμάται, και από πολιτικούς λόγους.
Που ουδεμία σχέση έχουν με το διεθνές δίκαιο το οποίο α λα κάρτ επικαλείται η Τουρκία, όχι για το συμφέρον των Τ/κ, αλλά για το δικό της, αφού με τις αιτιάσεις της θέλει να περιορίσει την Κυπριακή ΑΟΖ κατά 69%.
Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά του προσωπικού του Fatih αλλά και ενάντια στους διευθυντές των υποστηρικτικών εταιρειών που παραμένουν, είχαν και έχουν αποτέλεσμα. Όχι όμως αρκετό.
Καθότι, υπέδειξαν οι διπλωμάτες στο Υπουργείο Εξωτερικών, τελώντας εν αδίκω, η Τουρκία έδειξε ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξαγοράζοντας εταιρείες και αναγκαίο προσωπικό, προς επίρρωση του παράνομου στόχους της.
«Αυτοί μόνο μιλάνε, εμείς δεν δίνουμε προσοχή», είπε ο Μ.Τσαβούσολγου.
Η σχεδόν δεδομένη πλέον έναρξη γεώτρησης στην δυτική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα από τον Πορθητή, αλλά και η προαναγγελία καθόδου και του δεύτερου βυθοτρύπανου “Γιαβούζ” λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, με την Κυπριακή διπλωματία να δηλώνει, ίσως για πρώτη φορά πως οι Τούρκοι ότι λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, το κάνουν.
Η πασιφανώς δύσκολη διαχείριση των εξελίξεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, επιχειρείται να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή.
Το χειρότερο σενάριο πλέον θα είναι η εγκατάσταση γεωτρύπανου εντός αδειοδοτημένου τεμαχίου της ΑΟΖ, κάτι που θα κλιμακώσει σε επικίνδυνο βαθμό την κατάσταση και σε ότι αφορά την ασφάλεια που θα νιώθουν πλέον οι εμπλεκόμενες εταιρείες.
Πού θα βάλουν το δεύτερο γεωτρύπανο;
Το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες ότι το δεύτερο γεωτρύπανο θα εγκατασταθεί κάπου στον κόλπο της Καρπασίας όπου επίσης το “Μπαρμπαρός” είχε διεξάγει εκτενείς έρευνες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο χάρτης που παραθέτουμε παρουσιάζει όλα τα σημεία στα οποία επιχείρησε παρανόμως το “Μπαρμπαρός” το προηγούμενο διάστημα.
Περιλαμβάνει και περιοχές αδειδοτημένων τεμαχίων.