H περίκλειστη από το 1974 Αμμόχωστος θα ανοιχτεί και θα εποικιστεί όπως ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες η ψευδοκυβέρνηση των κατεχόμενων της Κύπρου.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Άγκυρας για δημιουργία δύο κρατών στο νησί ώστε να μπορέσει να αποσπάσει από την Κυπριακή Δημοκρατία την μισή της ΑΟΖ μέσω δημιουργίας τετελεσμένων.
Άλλωστε όπως είπε ο «Πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ «η λύση της Ομοσπονδίας πλέον εγκαταλείπεται».
Είναι σαφές πως η Άγκυρα επιχειρεί να πετύχει από μόνη της τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων στην Α.Μεσόγειο.
«Το νέο σχέδιο που επιμελείται ο Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» του για την κλειστή πόλη του Βαρωσιού έχει μεγάλη σημασία.
Στοχεύοντας στην ριζική ανασυγκρότηση της αστικής δομής του Βαρωσιού, η τουρκοκυπριακή πλευρά ελπίζει την άμεση επίτευξη δυο σημαντικών στόχων, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή Κύπρου».
Πρώτον, με το άνοιγμα της κλειστής πόλης, η τ/κ πλευρά διαταράσσει το κατεστημένο που υφίσταται στο Κυπριακό από το 1974 μέχρι σήμερα. Δεύτερον, κινείται ολοταχώς προς την κατεύθυνση της οικονομικής εκμετάλλευσης ενός σημαντικού αστικού, εμπορικού και τουριστικού κέντρου της Κύπρου.
Λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα προαναφερόμενα, ο κ. Τατάρ ισχυρίζεται ότι η «κυβέρνησή» του, το επόμενο διάστημα θα μετατρέψει σε ένα νέο «Λας Βέγκας» της Ανατολικής Μεσογείου, την πόλη που αναμένει τους κατοίκους της από το καλοκαίρι του 1974 .
Παρόμοια είναι και η άποψη και του εμπνευστή του νέου σχεδίου, του Κουντρέτ Όζερσαϊ. Ο έμπειρος διπλωμάτης προσεγγίζει το όλο εγχείρημα ως ένα πρώτο βήμα για την ριζική τροποποίηση του κατεστημένου και του συσχετισμού δυνάμεων στο Κυπριακό.
Η πρώτη φάση: Το μέλλον των ελληνοκυπριακών ακινήτων
Στο παρόν στάδιο η τουρκοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να μοιράζεται λεπτομέρειες του νέου σχεδίου με τον τουρκοκυπριακό τύπο και την κοινή γνώμη. Πίσω από αυτήν την επιφυλακτική στάση κρύβονται διάφοροι λόγοι, όπως είναι η αναμονή για τις τελικές αποφάσεις της Τουρκίας, το κόστος του όλου εγχειρήματος, διάφορα οικονομικά και διπλωματικά ζητήματα και φυσικά η αντίδραση της ε/κ πλευράς.
Παρά την σιωπή της τ/κ ηγεσίας, η «Κ», κυρίως με βάση την πληροφόρηση η οποία έρχεται από την Άγκυρα, είναι σε θέση να γνωρίζει τις γενικές γραμμές και τα στάδια που ακολουθούν στο σχέδιο της τ/κ πλευράς.
Σε πρώτη φάση λοιπόν, η τουρκοκυπριακή πλευρά εστιάζει στις υποδομές, στον αστικό ιστό και κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Βαρωσιού. Σύμφωνα με το τουρκικό σχέδιο, Τούρκοι και ξένοι εμπειρογνώμονες εισέρχονται στην κλειστή πόλη και ξεκινούν μια νέα προσπάθεια για την καταγραφή όλων των ακινήτων και των δημοτικών υποδομών της πόλης.
Σε αυτό το στάδιο, η προσοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στρέφεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της πόλης. Συνυπολογίζοντας τους ισχυρισμούς που ακούγονται στα κατεχόμενα το εν λόγω πολύ σημαντικό σημείο αφορά την ε/κ πλευρά. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την τ/κ πλευρά μεγάλα τμήματα του Βαρωσιού αποτελούν γη του Εβκάφ η οποία τέθηκε «με παράνομο τρόπο» όπως υποστηρίζουν υπό τον έλεγχο της ε/κ πλευράς στα χρόνια της βρετανικής διοίκησης.
Με μπούσουλα λοιπόν, αυτόν τον ισχυρισμό, η τ/κ πλευρά ανεβάζει τον πήχη ψηλά, και ετοιμάζεται να φέρει την ε/κ πλευρά ενώπιον «εκπλήξεων». Οι εν λόγω τυχόν διεκδικήσεις αναμένεται να συζητηθούν και στις δυο πλευρές. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες, τόσο οι εκπρόσωποι της «κυβέρνησης» όσο και τα τ/κ μέσα αναφέρονται στην εμπλοκή του Εβκάφ στην όλη υπόθεση, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προαναφερόμενες πληροφορίες που μας έρχονται από την Τουρκία.
Δεύτερη φάση: Κάλεσμα στους ιδιοκτήτες και αναζήτηση επενδυτών
Παράλληλα με την καταγραφή των ακινήτων και των υποδομών που χρειάζονται ριζική ανακαίνιση αλλά και την συζήτηση όλων των λεπτομερειών που αφορούν το Βαρώσι, η τ/κ πλευρά θα περάσει στην επόμενη φάση του σχεδίου της η οποία αφορά την «ακανθώδη» διαδικασία της επιστροφής των κατοίκων στην κλειστή πόλη. Μαζί με τους παλιούς κατοίκους, η τ/κ πλευρά σκοπεύει να καλέσει στο Βαρώσι Τούρκους και ξένους επενδυτές αλλά και μελλοντικούς αγοραστές ακίνητης περιουσίας.
Η προσοχή της τουρκικής πλευράς σε αυτή την φάση του όλου εγχειρήματος θα είναι στραμμένη επίσης στην πτυχή της αναζήτησης επενδυτών και χρηματοδότησης. Οι τουρκικές πηγές παραδέχονται ότι υπό τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, η ριζική ανασυγκρότηση του Βαρωσιού είναι ένα οικονομικό βάρος-εγχείρημα, το οποίο δυσκολεύεται να καλύψει από μόνη της η τουρκική πλευρά. Για αυτόν τον λόγο, η συμβολή του ξένου κεφαλαίου αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη.
Τρίτη φάση: Σταδιακή ανακαίνιση και άνοιγμα της πόλης
Στην τελική φάση, αν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, θα ξεκινήσει η τελική, σταδιακή ανακαίνιση και φυσικά το τελικό άνοιγμα της κλειστής πόλης.
Σε αυτήν την φάση αναμένεται να ξεπεραστούν και τα τελευταία προβλήματα που αφορούν σημαντικές πτυχές του εγχειρήματος, όπως είναι οι επιπλοκές και προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στις σχέσεις και στην συνεννόηση του τουρκικού στρατού με την πολιτική ηγεσία.
Τερματικός σταθμός: Ένα νέο πολυπολιτισμικό Βαρώσι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση
Σε τελική ανάλυση ο τελικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι ένας και μοναδικός: Το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τ/κ ηγεσία και με έναν συγκεκριμένο αριθμό ε/κ ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας που ενδέχεται να επιστρέψουν.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που σήμερα θέτει σε εφαρμογή ο «Υπουργός Εξωτερικών» με την υποστήριξη της Άγκυρας. Πριν από λίγα χρόνια, ο κ. Όζερσαϊ σκιαγράφησε το σχέδιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που έρχεται να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στο Κυπριακό.
Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου καθυστέρησε εξαιτίας της διαμεσολάβησης της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία αρχικά προσέγγιζε θετικά την ιδέα της επιστροφής του Βαρωσιού στην ε/κ πλευρά και επιμένει στην ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού. Σήμερα, σύμφωνα πάντα με την τ/κ πλευρά, με την ομοσπονδιακή λύση να αποσύρεται στο ράφι της ιστορίας, έχει έρθει πλέον η στιγμή για την άμεση εφαρμογή αυτού του σημαντικού σχεδίου.
Η σημασία της χρονικής συγκυρίας
Στα πλαίσια των προαναφερόμενων θα πρέπει να υπογραμμιστεί ένα σημαντικό σημείο. Το νέο τουρκικό σχέδιο για το Βαρώσι δρομολογείται σε μια περίοδο που η προσοχή της κυπριακής και διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένη στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Αυτές οι δυο εξελίξεις σχετίζονται και έχουν ως κοινό σημείο εκκίνησης το τέλος της ομοσπονδιακής λύσης», επιμένουν οι καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», οι οποίες προσθέτουν το εξής:
«Εφόσον οι δυο κοινότητες της Κύπρου δεν κατάφεραν να βρουν τον τρόπο να δημιουργήσουν έναν νέο συνεταιρισμό, τώρα ήρθε η στιγμή για να αναζητήσουμε φόρμουλες ώστε να πετύχουμε καλές γειτονικές σχέσεις και την σταδιακή ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής αλληλεξάρτησης, φυσικά με ειδική μνεία για την διατήρηση της αυτονομίας των δυο πλευρών στον βορρά και στον νότο της Κύπρου».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.