Ως «ατυχή» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την τροπολογία που συνδέει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο με την άρνηση εκ μέρους της Λευκωσίας παραχώρησης πρόσβασης σε ρωσικά πολεμικά σκάφη σε κυπριακά λιμάνια.
Κληθείς να σχολιάσει το σχετικό νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας, ο Κύπριος πρόεδρος αφού πρώτα χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο Γερουσιαστών για το νομοσχέδιο όπως αρχικά είχε κατατεθεί, εξέφρασε τη λύπη του για τις τροπολογίες που έγιναν στο νομοσχέδιο οι οποίες «επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε δε ότι «μέχρι σήμερα παροχή προς οποιαδήποτε χώρα εγίνετο πάντοτε για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θεωρώ ότι μπορεί να τίθενται ανάλογοι όροι ιδιαίτερα με μία χώρα, και μιλώ για την Αμερική, με την οποία επιδιώκουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας».
«Έχω την εντύπωση ότι η τροπολογία ήτο ατυχής», κατέληξε.
Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ανθρωπιστικού χαρακτήρα οι διευκολύνσεις που παρέχουμε σε τρίτες χώρες»
Σημαντικό ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή όπως η νοτιοανατολική Μεσόγειος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου» που κατέθεσαν οι γερουσιαστές Μενέντεζ-Ρούμπιο.
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι «χαιρετίζουμε τη σημασία που αποδίδεται στη χώρα μας, η οποία αντανακλά την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ».
Πρόσθεσε δε πως «όσον αφορά τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, επισημαίνεται ότι διαχρονικά πρόκειται για ανθρωπιστικής φύσεως διευκολύνσεις, όπως κάναμε στην περίπτωση της κρίσης στο Λίβανο το 2006 και όπως έγινε για την εφαρμογή της απόφασης της διεθνούς κοινότητας για απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία το 2013-2014»
Υπενθυμίζεται ότι το δικομματικό νομοσχέδιο για «την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019» που κατέθεσαν από κοινού οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός Νέας Ιερσέης) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός Φλόριδας) έκανε την Τρίτη ένα σημαντικό βήμα προς την υιοθέτηση, καθώς εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η συζήτησή του πλέον θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Γερουσίας, στο εγγύς μέλλον.