Μήνυμα υποχώρησης μέσα από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και συμμετοχή της Τουρκίας στην περιφερειακή συνεργασία που οικοδομείται από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη έστειλε στην Άγκυρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ένα μήνυμα που δείχνει μια Λευκωσία «κουρασμένη» και φοβισμένη από την συνεχή πίεση της Άγκυρας αλλά και απογοητευμένη από την μη δυναμική επέμβαση του διεθνούς παράγοντα, τουλάχιστον όπως την υπολόγιζαν στο φαντασιακό τους τα δύο ελληνικά κράτης της Ελλάδας και της Κύπρου.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι ο εμπνευστής της δημιουργίας ενός περιφερειακού πλέγματος συνεργασίας και ασφάλειας ήταν ο προκάτοχος του Ιωάννης Κασουλίδης στη λογική της αξιοποίησης των προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την ενέργεια όπως αναφέρει η «Καθημερινή» Κύπρου.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το όραμα αυτό να οικοδομείται με προοπτική τη συγκρότηση περιβάλλοντος συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, θέλουμε όμως ασφάλεια και την Τουρκία μέρος της περιφερειακής ασφάλειας».
Εν ολίγοις ο Κύπριος ΥΠΕΞ δείχνει με την δήλωσή του αυτή μια Λευκωσία που αποδέχεται την «μοίρα» της λόγω… γεωγραφίας
Έχουμε την Τουρκία δίπλα μας συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά…
Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε όμως για την εγκληματική στάση των πρότερων ελληνικών και κυπριακών κυβερνήσεων που αμέλησαν τα εξοπλιστικά προγράμματα των δυνάμεων του Ελληνσμού επί δεκαετίες με αποτέλεσμα να υπάρχει… μη μαχητική διάθεση προάσπισης των εθνικών συμφερόντων.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι δύσκολη λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας η οποία ωστόσο μακροπρόθεσμα θα βλάψει την ίδια και μόνο η συνεργασία μπορεί να εξυπηρετήσει και τα δικά της συμφέροντα.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στη σύσταση στη Λευκωσία Γραμματείας Περιφερειακής συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι προαναφερθείσες χώρες και κάλεσε ξανά την Άγκυρα μέσα από την επίλυση του Κυπριακού να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας και συνεργασίας.
Στο πάνελ με τον ΥΠΕΞ ήταν ο αναπ. ΥΠΕΞ της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο ΥΠΑΜ Νικόλας Παναγιωτόπουλος, ο τέως ΥΠΑΜ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο τέως ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ΥΠΕΞ της «Βόρειας Μακεδονίας» Νικόλα Ντιμιτρόφ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιτ.
Την άποψη ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων» εξέφρασε, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο Αμερικάνος πρέσβης στη χώρα μας, στην ομιλία του, συνεχάρη τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την «άψογη μετάβαση και προσήλωση», όπως είπε, των Ελληνοεμερικανικών σχέσεων.
Επίσης ο κ. Πάιατ, αφού σημείωσε ότι η συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ καταδεικνύουν την συνέχισε με ταχύτητα της προόδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σημείωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σχέση μας και συνεργασία μας» σημείωσε ο Τζέφρι Πάιατ και συνέχισε λέγοντας ότι πλέον η συνεργία των δύο χωρών αφορά πολλούς τομείς όπως την ενέργεια το εμπόριο και άλλους.
Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι η προστάτιδα χώρα και ο πυλώνας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμενος στα Βαλκάνια ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Για την Τουρκία ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας για να εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, γιατί είμαστε όλοι σύμμαχοι» και τόνισε κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα ατύχημα στην περιοχή. Μάλιστα ως κάτι σημαντικό ανέφερε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο και, όπως είπε ήταν το πρώτο τηλεφώνημα ηγέτη άλλης χώρας.
Με πολλά σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι η σταθερότητα, η ειρήνη και η αξιοποίηση πόρων στην περιοχή» και χαιρέτησε επίσης την ομαλή μετάβαση τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας αναφορά και στους κυρίους Αποστολάκη και Παναγιωτόπουλου όσο και στους κυρίους Κατρούγκαλο και Δένδια.
Επίσης ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναγνώριση του προέδρου της Βενεζουέλας και σημείωσε ότι η ΝΔ ήταν αυτή που το 2014, ως κυβέρνηση, έθεσε τις βάσεις για τον ΤΑΡ.
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η κατάσταση στην ενέργεια αλλά πολύ γρήγορα και η Ελλάδα δείχνει το δρόμο, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα για να ξεκλειδώσει και άλλες επενδύσεις και σε άλλους τομείς.
Oπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ «η Ελλάδα παίζει μεγάλο ρόλο στην περιοχή και ζούμε την καλύτερη συγκυρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» ενώ μίλησε και για σύμπτωση συμφερόντων. Τέλος κάνοντας αναφορά στην Τουρκία είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας η καλή σχέση με την Ελλάδα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.