Την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το άνοιγμα «προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέροντας ότι προξενεία εγκαθιδρύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου στο twitter, την Κυριακή, για το άνοιγμα «προξενείου» ο κ. Προδρόμου έγραψε: «Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα «προξενείο» σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;»

Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ανέφερε πως για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης, καθώς «δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες βράδυ σε συγκέντρωση κατοίκων εποίκων στο χωριό Γιαλούσα, ανέφερε ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων αν, «η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

«Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Γιατί με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πηγαίνοντας σε εκείνη την διάσκεψη, ήταν η τελευταία διαπραγμάτευση που κάναμε με αυτόν τον τρόπο. Είχα πει ότι εάν εδώ (στο Κραν Μοντάνα) υπάρξει αποτυχία, δεν θα κάνουμε ξανά τέτοιες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
«Εδώ και 60 χρόνια δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε μια λύση γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει τον διαμοιρασμό», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ίδιο είπε ότι «ο ελληηνοκυπριακός λαός δεν θέλει να διαμοιραστεί τίποτα με τους Τουρκοκύπριους. Έδωσε μάλιστα το εξής παράδειγμα: δεν θέλουν να διαμοιραστούν ούτε το νοσοκομείο, γι’ αυτό δεν μπορώ να πάω σε λύση, είπε (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης). Που το είπε αυτό; Στο Κραν Μοντάνα. ‘Αντε έλα να πάμε σε λύση δύο κρατών, αλλά να μην το ανακοινώσουμε αυτό μέχρι τις εκλογές (σσ: τις Προεδρικές εκλογές του 2018)’
ανέφερε».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι ειλικρινής και να πει ξεκάθαρα τί θέλει και τί όχι, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά «μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία».

Υποστήριξε δε ότι υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, «να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι παρά τις προειδοποιήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς οι Ελληνοκύπριοι προχώρησαν σε γεωτρήσεις, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραχωρήσουν τα δικαιώματά τους στην ελληνοκυπριακή πλευρά και σημειώνοντας ότι «στο τέλος κι η τουρκοκυπριακή πλευρά άρχισε γεωτρήσεις».

Η Τουρκία, πρόσθεσε, άρχισε δύο γεωτρήσεις, μία σε αδειοδοτημένη περιοχή από την «τδβκ» (ψευδοκράτος) – όπως είπε – και η άλλη εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως υποστήριξε. «Το ντέρτι μας δεν είναι να κάνουμε καβγά με κανέναν, αλλά να θέσουμε υπό εγγύηση το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε πως, όποιος κι αν κρύβεται πίσω από τους Ελληνοκύπριους, η ΕΕ ή η Ελλάδα, όποιος κι αν είναι, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τις δραστηριότητές της Τουρκίας στη Κύπρο.