Σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο ζητά η Ουάσινγκτον, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι μονομερείς ενέργειες για άνοιγμα ή εποικισμό των Βαρωσίων δεν συμβάλλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, «η πολιτική μας για τα Βαρώσια δεν έχει αλλάξει. Κάθε μονομερής ενέργεια για άνοιγμα των Βαρωσίων ή για εποικισμό της πόλης με ανθρώπους πέραν των νομίμων κατοίκων της δεν θα συνέβαλε στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση και θα ήταν αντίθετη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στον σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων από όλα τα μέρη».
Σεβασμό στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ζήτησαν χθες με δηλώσεις τους στο Κυπρικαό Πρακτορείο Ειδήσεων και εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ρωσία και της Γαλλία και της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την περίκλειστη πόλη.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος αντιπρόεδρος τόνισε για τα Βαρώσια ότι αποτελούν μέρος του εδάφους της «τδβκ» (ψευδοκράτος), και ότι η περίκλειστη πόλη πρέπει επιτέλους να ανοίξει. «Και η υπομονή, και η αναζήτηση (λύσης) και η καλή πρόθεση, έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος», είπε.
Ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, για να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, επισήμανε ότι βρίσκεται σε ένα θέρετρο, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της περιοχής, «σε μια περιοχή που στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε κλείσει η Τουρκία λόγω της καλής της πρόθεσης».
«Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι, χάνουν και οι Ελληνοκύπριοι. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν», τόνισε.