Η Λευκωσία «αδειάζει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία «σέρνεται» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία από τους Γερμανούς και δια μέσου του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη διαμηνύει χαρακτηριστικά ότι «επειδή η Ελλάδα θα συνομιλήσει με την Τουρκία εμείς θα ανεχθούμε τις παρανομίες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ;»
Με την δήλωση αυτή «σπάει» η κοινή εθνική γραμμή Ελλάδας-Κύπρου και η Λευκωσία βλέποντας την υποχωρητικότητα των Αθηνών αποφασίζει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο έχοντας ως «όπλο» την ψήφο της στην ΕΕ.
Η Λευκωσία θα εξακολουθήσει να επιμένει στην υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας παράλληλα με την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, όσο η Άγκυρα εξακολουθεί να κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ διαμηνύει ο Κύπριος ΥΠΕΞ.
Επαναλαμβάνοντας πως η Κύπρος τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ των κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο και στον ίδιο προσωπικά, επισήμανε πως στην περίπτωση της Ελλάδας η Τουρκία προχώρησε σε αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο, ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου επέλεξε την κλιμάκωση μερικές ημέρες πριν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.
Ερωτηθείς κατά πόσο η εμμονή της Λευκωσίας στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να αρχίσουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν κάθετος:
«Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας;
Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα και να υπάρξουν αποτελέσματα, θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τις διερευνητικές επαφές. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κάποιες παράνομες ενέργειες. Ως Κυβέρνηση αυτού του κράτους ποιες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας; Να τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες. Να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε σε έντονο ύφος απαντώντας εμμέσως και σε κάποιους επικριτές της Κυβέρνησης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναβολή της Συνόδου Κορυφής θα αποτελέσει μια ευκαιρία για εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Το Οruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και αυτό επέτρεψε να ανακοινωθεί χθες η έναρξη των διερευνητικών επαφών οι οποίες ευελπιστούμε να φέρουν αποτελέσματα. Στην Κύπρο όχι απλά δεν έχει αποκλιμακώσει η Τουρκία, αλλά προχώρησε σε ανανέωση δύο παράνομων Navtex μίας για γεωτρητικούς σκοπούς και μία για ερευνητικούς σκοπούς λίγο πριν το συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Στην περίπτωση της Κύπρου επιλέγει την κλιμάκωση και στην περίπτωση της Ελλάδας την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Aπό την στιγμή που υπάρχει κλιμάκωση η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι εν απουσία αποτρεπτικής ισχύος, η Κύπρος σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχε τα στρατιωτικά μέσα, οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια στο πεδίο της διπλωματίας.
Η μικρή Κύπρος έχει το θάρρος που λείπει από την Αθήνα. Ακολουθάει τον δικό της δρόμο και συνεχίζει να ζητάει να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. https://t.co/p2yk2crvDl#Τurkey, #Greece, #Cyprus,
— Theofrastos Andreopoulos (@andreopoulost) September 23, 2020