Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην επιστολή που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, με τα «πιστεύω και τα θέλω» του.
Απαντά στον Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε και αυτός επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία απαντά στις θέσεις που ήγειρε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τo περιεχόμενο της επιστολής αυτής είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την επικείμενη τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οπότε θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των ευρω-τουρκικών σχέσεων και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά, ο Ερντογάν έστειλε λίστα με τα «πιστεύω και τα θέλω» του. Στην επιστολή του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέπτυξε το γνωστό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο με επίθεση κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας, στις οποίες απέδωσε την ευθύνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, όχι όμως και με την «εκλιπούσα», όπως τη χαρακτήρισε, Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου
Από την άλλη, ο Ερντογάν έσπευσε να καταθέσει και την πρότασή του για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της Κύπρου, ο οποίος, κατά τον ίδιο, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη λύση του Κυπριακού.
Eιδικότερα, πρότεινε μηχανισμό συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με δίκαιη κατανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο, όπως βεβαίως αντιλαμβάνεται η Τουρκία τη δικαιοσύνη.
Την ημέρα του αναβληθέντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είχε απαντήσει με σκληρή γλώσσα σε προηγούμενες ανυπόστατες δηλώσεις του Ερντογάν, ότι οι Eλληνοκύπριοι τα θέλουν όλα.
Ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε λόγο για ψευδείς και άκυρους ισχυρισμούς, τονίζοντας πως είναι η Άγκυρα που παρανομεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι λογικό και αναμενόμενο ότι θα συνεχισθούν μέχρι την τελευταία στιγμή οι επαφές της Λευκωσίας και σε επίπεδο ηγετών και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Χωρίς κυρώσεις…
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές διεργασίες της Λευκωσίας. Σήμερα φτάνουν στην Κύπρο για επαφές οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ισπανίας. Θα προβούν και σε δηλώσεις.
Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής καταδεικνύουν πως στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία και ότι πιο πιθανό σενάριο είναι να αφιερωθεί στην υιοθέτηση ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης για την Τουρκία.
Πάντως, το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να συζητηθεί το βράδυ της Πέμπτης. Ενδεχομένως, όμως, να γίνουν γνωστές οι προθέσεις κατά τις πρωινές διμερείς επαφές μεταξύ των ηγετών.